palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Közpénz – Közöd van hozzá! infografika pályázat

transparency international pályázat„Közpénz – Közöd van hozzá!”  – A Transparency International infografika pályázata.

Készíts egy közbeszerzésről szóló infografikát és nyerj! Magyarázd el miért probléma a közbeszerzésekben tapasztalható korrupció, vagy azt, hogy hogyan folyik el a közpénz egyes közbeszerzéseken keresztül. Esetleg javasolj megoldásokat a problémára, de a TI Magyarország megállapításait, javaslatait is megjelenítheted.

1.    díj: 200.000 HUF
2.    díj: 150.000 HUF
3.    díj: 100.000 HUF

A pályázat végével három díjazottat választunk ki, akik nyereményüket (bruttó 200.000, 150.000 vagy 100.000 forint) az évente megrendezésre kerülő „Átláccó” Fesztiválon, a Korrupcióellenes Világnapon vehetik át, 2015. december 9-én az A38 Hajón, ahol a legjobb műveket kiállítjuk. (Az eseményről bővebb információ hamarosan!)

infografika_palyazat

Pályázati határidő: 2015. november 27.
A pályaműveket a bazis@transparency.hu email címre várjuk.

Egy alkotó 1 művel, vagy legfeljebb 3 képből álló sorozattal pályázhat. A még nem publikált, erre a pályázatra készített alkotásokat lehet beküldeni. Várjuk a profi és az amatőr alkotók munkáit is!

A nevezésnek tartalmaznia kell:

1.    Az infografikát – beadási méret: 1200 pixel széles álló kép esetében és 1200 pixel magas fekvő kép esetében. Ez lehet png vagy jpeg formátum is. (Fontos, hogy jó minőségű felbontásban is meglegyen az alkotás a készítőnél, hogy a későbbiek folyamán A3-as méretben kinyomtatható legyen.)
2.    Az infografika címét
3.    Az alkotás rövid leírását
4.    A pályázó rövid bemutatkozóját (pár sor magadról, mivel foglalkozol, miért pályáztál stb.)

A zsűri értékelésének fő szempontjai a kreativitás, az egyszerűség, a könnyen érthetőség és az adatok szemléletes ábrázolása.

Bővebb információ a versenyről:

A Transparency International Magyarország a korrupció ellen küzdő civil szervezet. Főbb céljaink a korrupció felszámolása, az átláthatóság növelése és a közérdekű információkhoz való hozzájutás megkönnyítése. Tevékenységeink közé tartozik jogszabályok véleményezése, különböző kutatások elkészítése, valamint oktatási és egyéb társadalmi szemléletformáló aktivitásokat is folytatunk.

A közbeszerzési korrupció felszámolása szintén fő célunk, éppen ezért infografika készítő pályázatunkat a közbeszerzési korrupció témájában hirdetjük meg. Ezen belül a pályamunka szólhat az Európai Uniós pénzek elosztásáról, a közpénzek felhasználásáról vagy éppen az önkormányzatok átlátható működéséről. Az infografikák elkészítéséhez felhasználhatóak a TI Magyarország honlapján közzétett tanulmányok, írások, de örömmel fogadjuk más szervezetek kutatási eredményeit ábrázoló munkákat is. Amennyiben pályaműveddel szemléletesen elmagyarázod, hogy miért fontos a közbeszerzések átláthatósága, vagy megjeleníted magát a problémát, annak is nagyon örülünk.

A nevezéssel a pályázó automatikusan elfogadja az alábbi felhasználási feltételeket:

A versenyzők nevezésükkel teljes jogot biztosítanak a Transparency International Magyarországnak az alkotások felhasználására a TI Magyarország weboldalán, a közösségi médiában, a szervezet székhelyén, illetve feljogosítják a szervezetet a pályamunka harmadik félnek való kiadására. Az infografika tartalmáért a versenyző felel, kizárólag saját, eredeti képeit, vagy szerzői jogi engedéllyel mások képeit használhatja fel.

Hasznos tanácsok:

Miért éppen infografika?   
A korrupció rejtett természetéből fakadóan egy nehezen mérhető, és éppúgy nehezen ábrázolható jelenség. Elkötelezett célunk a korrupció káros hatásait minél közérthetőbbé és világosabbá tenni a magyar közönség számára. Versenyünkre tulajdonképpen infografikákon keresztül bemutatott vizuális történetek nevezését várjuk, amelyek könnyen érhetővé teszik a közbeszerzési korrupció bonyolult problémáját. Éppen ezért olyan infografikákra számítunk, amelyek elgondolkodtatóak és a probléma megbeszélésére, megoldására ösztönöznek.

Egy példa a közbeszerzési korrupciót bemutató grafikára

A közbeszerzésről:
A közbeszerzés röviden az állami szervek által lefolytatott árubeszerzést, beruházást jelenti. A közbeszerzési pályázatra jelentkező cégek közül választják ki azokat, akik később az adott feladatot megvalósítják. Egy közbeszerzésnek alapvető célja a közpénzek ésszerű és átlátható felhasználása, valamint a vállalatok közötti egészséges verseny biztosítása. Ez Magyarországon nem minden esetben érvényesül, a hazai és a nemzetközi szabályozásban is számos hiba rejtőzik, ami jó táptalajt ad a korrupciónak. Sajnos a törvény lehetőséget nyújt például arra, hogy a pályázati feltételeket egy konkrét cégre szabják. Ez nem csupán a versenyt gátolja, de feltornázhatja a kormányzati költségeket is.