palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Leopold Bloom képzőművészeti díj

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj célja a magyar képzőművészek nemzetközi szerepvállalásának támogatása. A díj összege tízezer euró, amit az elismerésen túl egy külföldi kiállítás finanszírozására használ fel a mindenkori győztes.

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, a jelentős kortárs művészeti elismerést 2011-ben alapította az ír házaspár, Mary McLoughlin és John Ward, akik műgyűjtőkként és műtárgyszállítási szakemberekként kerültek kapcsolatba a hazai képzőművészettel.

A kétévente megrendezendő díj célja a magyar képzőművészek nemzetközi szerepvállalásának támogatása.

A díj összege tízezer euró, amit az elismerésen túl egy külföldi kiállítás finanszírozására használ fel a mindenkori győztes.

A névadó figura James Joyce világhírű regényének főhőse, a magyar felmenőkkel rendelkező Leopold Bloom, s a díj az Ulysses és általában a művészet értékeit is szimbolizálja: a nemzetköziséget, a függetlenséget, a kulturális kapcsolatokat.

A díjra korhatár nélkül pályázhatnak a hazai színtéren alkotó képzőművészek, a pályázatokat a nemzetközi művészeti élet neves szereplőiből álló háromtagú zsűri értékeli, ők állítják össze a döntősök listáját, akik egy közös díjátadó kiállításon szerepelnek. A végső döntést a zsűri személyes találkozások, műteremlátogatások után hirdeti ki a finalisták kiállításmegnyitóján, ami egyúttal az ünnepélyes díjátadó gála is.

A díjátadó időpontja 2017. szeptember 22., helyszíne: Új Budapest Galéria (Bálna)

A díjátadó és a kiállítás szervezője a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

 1. Angol nyelvű, aktualizált szakmai önéletrajzot
 2. Angol nyelvű digitális portfóliót (a benne szereplő művek adataival: cím, év, technika, méret, egyéb szükséges információk)
 3. Angol nyelvű statement-et.
 4. Legfeljebb kétoldalas, angol nyelvű, a pályázó alkotásait bemutató külföldi kiállítás szöveges koncepcióját. A koncepció egyaránt vonatkozhat egyéni kiállításra vagy a pályázó csoportos kiállításon való szereplésére. Az utóbbi esetben a csoportos kiállítás teljes koncepciója, valamint a többi kiállító művész listája is csatolandó.
 5. Legalább négy, legfeljebb nyolc alkotásnak a reprodukcióját (cím, év, technika, méret, egyéb információk), melyet a pályázó az ősz folyamán megrendezendő díjátadó kiállításra történő beválogatása esetén bemutatásra szán.
 6. A külföldi kiállítóhely szándéknyilatkozatát a kiállítás befogadásáról.

Részvételi feltételek:

 • A díjra korhatár nélkül, ingyenesen pályázhatnak Magyarországon alkotó, illetve a hazai szcénában markánsan jelenlevő művészek.
 • A pályázók vállalják az alapítóval és a szervezővel való együttműködést, a szükséges információk rendelkezésre bocsátását, a határidők betartását.
 • A pályázók elfogadják a szakmai zsűri döntését, illetve azt, hogy a zsűri a sikertelen pályázatokra vonatkozó döntését nem indokolja. A pályázók a zsűrit a válogatás során nem befolyásolhatják
 • Amennyiben a pályázót a zsűri beválogatja a díjátadó kiállításba, úgy a művész tudomásul veszi és vállalja, hogy:
  • további díjazás nélkül rendelkezésre bocsátja a pályázati anyagban megjelölt és a zsűri által kiválasztott műveit a kiállítás idejére. A műtárgyak biztosítását a kiállítás idejére a szervező vállalja.
  • kiállított műveit a szervező a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjjal kapcsolatos kommunikációban korlátlanul és díjtalanul felhasználhatja, amennyiben a megjelenés nem sérti a művész reputációját.
 • A díj nyertese vállalja, hogy:
  • a pályázati anyagban ismertetett kiállítást megvalósítja
  • a külföldi kiállításról a megvalósítást (zárási dátum) követő egy hónapon belül rövid beszámolót készít angol és magyar nyelven, ezt és a kiállításról készült fotó-és videoanyagot megküldi a Szervező részére.
  • a díj kifizetéséről és az együttműködés részleteiről külön írásos megállapodás készül
 • A pályázók elfogadják, hogy adatszolgáltatásuk önkéntes és pályázatuk beadásával hozzájárulnak, hogy  a szervező személyes adataikat kezeli  a pályázat elbírálásának ideje alatt.
 • A pályázók részvételükkel elismerik és tudomásul veszik a részvételi feltételeket. Ezek megszegése a pályázatból való kizárást vonhatja maga után.

A döntés

A pályázatokat az alábbi szakemberek értékelik:

 • Audrey Illouz , műkritikus, független kurátor, a párizsi IESA (Institut Supérieur des Arts) oktatója,
 • Woodrow Kernohan  (elnök), a southamptoni John Hansard Gallery igazgatója, az EVA International kortárs ír biennále leköszönő igazgatója,
 • Dr. Doris Krystof, az NRW Kunstsammlung, K21, Düsseldorf kurátora

A zsűri tagjai a következő szempontok alapján hozzák meg döntésüket:

 • a beadott portfólió és kiállítási koncepció,
 • a művész munkáinak nemzetközi aktualitása.

A szervezők a döntősök névsorát 2017. június 24-én teszik nyilvánossá, majd a zsűritagok a szeptemberi díjátadó előtt személyesen felkeresik a művészek műtermeit.

Az eredményt az ünnepélyes díjátadón és kiállításmegnyitón hirdetjük ki.

A külföldi kiállítás: A kiállítási helyszín kiválasztásának fontos szempontja, hogy olyan tér legyen, melynek közönsége, hagyományai, stílusa kapcsolódik a győztes munkáinak műfajához és segíti a művész külföldi karrierépítését.  A helyszín kiválasztását követően a szervező felveszi a kapcsolatot a megjelölt kiállítóhellyel és előkészíti a kiállítást. A művek szállítását és biztosítását a Maurice Ward Art Handling Kft intézi.

Pályázatok benyújtása

Határidő: 2017. május 21. éjfél

A határidő után beérkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.

Kapcsolat:

Kukla Krisztián
projektvezető
E-mail: info@leopoldbloomaward.com
krisztian.kukla@leopoldbloomaward.com

A pályázatokat kizárólag digitális formában várjuk a https://www.works.io/organizations/leopold-bloom-art-award oldalon

Útmutató a jelentkezéshez:

 1. Jelentkezzen be meglévő works.io fiókjába, VAGY regisztráljon ingyenesen itt:  https://www.works.io/signup
 2. Bejelentkezést követően hozza létre portfólióját művek és leírások feltöltésével (Manage Portfolio > Works). Az ingyenes verzióban legfeljebb 20 munka tölthető fel, amelyek mindegyikéhez 3 dokumentáló fotó vagy videó (beágyazott YouTube, Vimeo) adható hozzá.
 3. Töltse ki önéletrajzát (CV-jét) a következőképpen: Manage Portfolio > Curriculum Vitae >  „Add Education“, „Add Award Grant“, stb. Ezt követően töltse ki kiállításainak listáját így: Manage Portfolio > Curriculum Vitae > Edit CV Exhibition List
 4. Írja meg művészi statementjét (Manage Portfolio > Texts)
 5. Készítse elő kiállítási tervezetét és a hozzá kapcsolódó szöveget.
 6. Ha elkészült portfóliójával és kiállítási tervezetével jelentkezzen be a works.io oldalon és térjen vissza a Leopold Bloom pályázati oldalára (Link). Válassza ki az “Apply” gombot és nyújtsa be portfólióját erre a gombra kattintva.
 7. Amikor az “Apply” gombra kattint egy új ablak fog felugrani – ide kell beírnia/bemásolnia kiállítási tervezetét. Figyelem: Ezt a tervezetet később nem fogja tudni változtatni, mert ehhez a felugró ablakhoz nem lehet visszatérni.
 8. Amennyiben szeretne képeket hozzáadni a kiállítási tervezetéhez, úgy készítsen saját portfóliójában egy Leopold Bloom nevű sorozatot, és ebbe töltse fel a képeket. A művekhez hasonlóan a feltöltött képeket is csak a határidőig módosíthatja. Később természetesen kitörölheti ezeket.

A portfólió benyújtása után még végezhet változtatásokat a határidőig, azonban kérjük, határidő lejártával és a zsűrizés alatt ne módosítsa portfólióját. Amennyiben szeretné, a works.io fiókja törölhető a Leopold Bloom Díj kihirdetése után.