palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Lidércfény fantasy novella pályázat

lidercfenyA pályázat témája és célja: A sötét varázslók a fantasy történetek meg nem értett karakterei közé tartoznak. A kalandozók általában gonosznak tartják őket, s ennek megfelelően életükre, néha pedig holtukra törnek, aztán ha sikerül legyőzniük ellenfelüket, akkor természetesen ki is fosztják – szegény sötét varázsló már úgysem venné hasznát a kincseinek… Persze ők sem hagyják magukat – nem egy kalandor végezte már csúfosan, amikor megpróbált tengelyt akasztani egy-egy sötét varázslóval. Botor módon próbálkozók azért mindig akadnak: így az általános vélekedéssel szemben a sötét varázslók élete (avagy halála) sem csak játék és szórakozás.

Műfaj: Fantasy
Kategória 1: komoly próza
Kategória 2: humoros próza
Kiíró: Lidércfény (Online Kulturális Magazin, Amatőr Kulturális Folyóirat)

A pályázat címe: „A sötét varázslók élete nem csak játék és szórakozás”

Pályázhatnak: Magyarországon és határainkon túl élő magyar nyelven alkotó amatőr írók, kizárólag saját maguk által írt, magyar nyelvű novellákkal.

Beküldési határidő: 2010. április 30., péntek, éjfél.

A pályázat témája és célja: A sötét varázslók a fantasy történetek meg nem értett karakterei közé tartoznak. A kalandozók általában gonosznak tartják őket, s ennek megfelelően életükre, néha pedig holtukra törnek, aztán ha sikerül legyőzniük ellenfelüket, akkor természetesen ki is fosztják – szegény sötét varázsló már úgysem venné hasznát a kincseinek… Persze ők sem hagyják magukat – nem egy kalandor végezte már csúfosan, amikor megpróbált tengelyt akasztani egy-egy sötét varázslóval. Botor módon próbálkozók azért mindig akadnak: így az általános vélekedéssel szemben a sötét varázslók élete (avagy halála) sem csak játék és szórakozás.

A pályázatra olyan, (a terjedelmi kiírásnak megfelelő) fantasy novellákat várunk, amelyekben az író egy (vagy több) sötét varázsló szemszögéből írja le a történetet.

Célunk: próbáljuk meg megérteni a világot a sötét oldal szemével nézve! Hiszen a gonosz varázslók is érző lények, csak a PR-juk nem az igazi, így a fantasy írók mindig negatív szerepeket osztanak rájuk…
Az előző Lidércfény pályázatokból levont tanulságok alapján azt szeretnénk kérni a nevezőktől, hogy a beküldött történetben a kiírásnak megfelelően legalább egy, azaz 1 db sötét varázsló szerepeljen, ellenkező esetben a nevezést sajnos még akkor sem tudjuk elfogadni, ha minden más szempontból kiváló írásról van szó.

A beküldés feltételei:

 • A novellákat kizárólag elektronikus formában a lidercfeny@szentesinfo.hu címre kell eljuttatni, Word dokumentum (.doc, .rtf), Open Office (.odt) vagy szöveges dokumentum (.txt) formában, e-mail mellékletként (csatolásként).
 • A pályaművet a letölthető mintadokumentum alapján kérjük elkészíteni, amelyben az első oldalon szerepel az alkotó írói álneve, valódi neve, postacíme és e-mail elérhetősége, valamint a pályamű kategóriája. A második oldalon szerepel a novella címe, és itt kezdődik a szövege.
 • A Wordben vagy Open Officeban küldött novellát lehetőség szerint elejétől a végéig Times New Roman CE, 12 pontos, fekete színű betűtípussal kérjük elkészíteni. A szövegben előforduló, kiemelendő szövegrészek dőlt vagy vastagított betűvel írhatók. A cím kiemelhető vastagítással és 16 pontos, fekete színű betűvel. A dokumentum margója lehetőleg mindenhol 2,5 cm, a sortávolság pedig másfeles legyen.
 • Egy novella terjedelme maximum 18.000 karakter lehet (szóközökkel), amely a fenti beállításokkal nagyjából 6-7 A/4-es oldalt tesz ki (+ az első oldal az adatokkal).
 • Az e-mail tárgy (subject) mezőjében a „Nevezés az V. Lidércfény Pályázatra” szövegnek kell szerepelnie. (Csak így tudjuk garantálni, hogy a megfelelő helyre kerül az e-mailek között. Köszönjük a megértést!)
 • Egy személy több novellával is nevezhet.
 • A novellák beküldésének végső határideje 2010. április 30., péntek, éjfél.

Nevezési díj: A pályázaton való részvétel ingyenes.

Díjazás:

 • Mindkét kategória első három helyezett novellája megjelenik a 2010. júniusi Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóiratban, felkerül Lidércfény Online Kulturális Magazinra (www.szentesinfo.hu/lidercfeny/).
 • Mindkét kategória első három helyezett alkotója kap 1-1, a Lidércfény logójával, a pályázat feltüntetésével, a helyezésükkel és írói álnevükkel ellátott gravírozott fapajzsot; 1-1 hasonlóan elkészített a zsűritagok által aláírt oklevelet, 1-1 kézzel hímzett, egyedi könyvjelzőt, valamint 2-2 példányt a folyóirat 2010. júniusi számából. A helyezettek további díjazása a szponzorok felajánlásaitól függ.

Egyéb tudnivalók:

 • A Lidércfény szerkesztősége a lenti nyilatkozatok alapján fenntartja a jogot a beküldött írások térítésmentes megjelentetésére a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóiratban nyomtatott és PDF formában, a Lidércfény Online Kulturális Magazinban (www.szentesinfo.hu/lidercfeny).
 • A műveket a Lidércfény szerkesztősége, illetve felkért külsős személyek bírálják el.
 • Az eredményhirdetés végső határideje: 2010. június 20., vasárnap. A nyerteseket e-mail címeiken értesítjük. Az eredmények megjelennek a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2010. júniusi számában (nyomtatott és PDF formában), a Lidércfény Online Kulturális Magazinban, és a Fantasy Portalon (www.szentesinfo.hu/lidercfeny), (fantasyport.extra.hu).

Nyilatkozat a szerző részéről:
Az alkotó kijelenti, hogy a pályázatra megküldött kézirat kizárólagos szerzője, az saját szellemi terméke, és egyéni, eredeti jellegű. Az alkotó hozzájárul, hogy amennyiben alkotása helyezést ér el, az a 2010. júniusi Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóiratban térítésmentesen leközlésre kerül, megjelenik a Lidércfény Online Kulturális Magazinban (www.szentesinfo.hu/lidercfeny).
Az alkotó hozzájárul, hogy amennyiben alkotása nem ér el helyezést, azt a Lidércfény szerkesztősége a későbbiek során, előzetes értesítés után megjelentetheti a Lidércfény Online Kulturális Magazinban (www.szentesinfo.hu/lidercfeny).

Nyilatkozat a kiíró részéről:
A Lidércfény szerkesztősége kijelenti, hogy a pályázatban megadott személyes adatokat harmadik félnek semmilyen okból nem adja át, azokat a vonatkozó törvények értelmében titkosan kezeli. A Lidércfény szerkesztősége kijelenti továbbá, hogy a megadott adatokra kizárólag a nyeremények postázása és az eredményről való értesítés miatt van szükség. A Lidércfény szerkesztősége elismeri, hogy minden beérkezett pályamű a nyilatkozat értelmében a szerző saját tulajdona, így arra a szerzői jogi törvények megfelelő passzusai érvényesek. A szerző a beküldött alkotását a továbbiakban bárhol és bármikor publikálhatja, a Lidércfény szerkesztősége semmilyen módon nem kívánja azt kisajátítani. A pályázaton helyezést elért művek szerzőitől azonban elvárjuk, hogy annak további, máshol történő megjelentetésekor lehetőség szerint tüntesse fel, az alábbiakat: „A sötét varázslók élete nem csak játék és szórakozás című, V. Lidércfény pályázat komoly próza kategóriájának I. helyezett alkotása.” (Az „I.” helyére értelemszerűen a „II.”, „III.” helyezett, illetve a „komoly próza” helyére a „humoros próza” kerül.)

Letölthető dokumentumok:

http://www.szentesinfo.hu/lidercfeny/download/5lfp.zip

Forrás: http://www.szentesinfo.hu/lidercfeny/