palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Magyar kézművesség 2016 és Menyegző és kézművesség pályázatok

amka1A Magyar Kézművességért Alapítvány 2016. július – augusztusában ismét megrendezi nyári országos kiállítását. A kiállításon való részvételre az Alapítvány Magyar kézművesség 2016 valamint Menyegző és kézművesség címmel kettős tematikájú, nyílt pályázatot hirdet tárgyalkotók számára.


A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók – népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek maximum 3 olyan alkotással vehetnek részt, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek. (A funkcionálisan összetartozó tárgy-együttes, készlet, garnitúra 1 alkotásnak számít, de a rendezők fenntartják a jogot, hogy a kiállítás arányai érdekében egy sok darabból álló készlet nem teljes terjedelemben kerül kiállításra.)

I. A pályázat első részére tematikai kötöttség nélkül népművészeti, népi iparművészeti és iparművészeti alkotásokat lehet beadni. A pályamunkák egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokat napjaink igényeivel ötvöző, illetve egyéni tervezésű tárgyak – pl. az otthon (a nappali, a konyha, a gyerekszoba) berendezésére, díszítésére alkalmas használati eszközök, dísztárgyak; az öltözködés-kultúra elemei (viseletek, öltözékek, kiegészítők, ékszerek); játékok, hangszerek, kések, fegyverek stb.; vagy ritka, kihalófélben lévő kézműves szakmák tárgyai – lehetnek.

Szívesen fogadjuk a helyi értéktárba, vagy a hungarikumok közé már bekerült, vagy elbírálás alatt álló alkotásokat is.

II. A pályázat második részére a menyegző (a házasságkötés, az esküvő és a lakodalom) témájában várunk alkotásokat, pl. menyasszony-, vőlegényruhákat, viseleteket, öltözék-kiegészítőket, ékszereket, lakodalmas edényeket, ünnepi textíliákat, a házasságkötéssel kapcsolatos szertartások kellékeit és a tájegységi népszokásokat megelevenítő jeleneteket.

Regisztrációs határidő: 2016. június 15.
Az erre szolgáló internetes felület elérhető honlapunkon. Az internettel nem rendelkezőktől telefonos bejelentkezést kérünk.
Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és a nevezési díj befizetésére): 2016. június 18.

Nevezési lap megküldése
A honlapunkról letölthető, kitöltött nevezési lapot e-mailen: Word-formátumban, az amka@amka.hu címre kérjük megküldeni.
Képformátumban (jpg, bmp, nem szerkeszthető pdf, stb.) elektronikusan küldött nevezési lapot nem tudunk elfogadni. Amennyiben ez elektronikus formában nem megoldható, postán (az Alapítvány címére) vagy személyesen kérjük a nevezési határidőig eljuttatni.

Nevezési díj befizetése
A nevezési díjat ugyancsak a nevezési határidőig kérjük az Alapítvány OTP-nél vezetett 11705008-20436209 sz. számlájára (lehetőleg OTP-fiókban) befizetni vagy átutalni. Az Alapítvány földrajzi címe helyett minden esetben ezt a számlaszámot kell feltüntetni. Számlát kizárólag a befizető nevére állíthatunk ki. A nevezési díj elutasított pályázat esetén sem jár vissza.

Nevezési díj:

  • egyéni jelentkezőknek: 4.500 Ft
  • az Alapítvány támogatóinak, ipartestületi és BKIK tagoknak: 3.500 Ft
  • alkotóközösségeknek (kollektív pályamunkák esetében): 6.500 Ft

Az anyaggyűjtés időpontja: 2016. június 24-25-26. 10-16 óra között.
Az anyaggyűjtés helyszíne: az IPOSZ tanácsterme (Budapest, VIII. ker., Luther utca 4-6.)
A pályázatra beadott alkotások nem automatikusan kerülnek kiállításra! Válogatásukat erre az alkalomra felkért szakértőkből: néprajzkutatókból, iparművészekből, művészettörténészekből álló zsűri végzi. A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni.

Elismerés, díjazás: a kiállításra bekerülő pályázók az ünnepélyes megnyitó során oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotók ezen
túlmenően különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át.
A hivatalos ünnepélyes megnyitó és eredményhirdetés tervezett időpontja: 2016. július 28.
A kiállítást a nagyközönség a Duna Palota Klementina és Falk Miksa termeiben 2016. július 29. és augusztus 28. között tekintheti meg.
A kiállított alkotások visszaadásának időpontja: 2016. augusztus 29-30-31. 10-16 (nehéz ill. nagyméretű tárgyaké 09-10) óra között.
Ezúttal is tervezzük, hogy a megnyitóra elkészítjük a kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvű albumot, amelyben a kiállításra bekerült minden alkotó 1-1 munkája szerepelni fog!
A részletes információk az Alapítvány honlapjára (www.amka.hu) és Facebook oldalára folyamatosan feltöltésre kerülnek, ill. Turbo Annamáriától kaphatóak.
Levélcím: Turbo Annamária, IPOSZ, AMKA, 1087 Bp., Luther u. 4-6. Tel: +36 70 3177 034 e-mail: amka@amka.hu