palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Magyarország legszebb konyhakertje pályázat

A Magyarország legszebb konyhakertje pályázat országos díj pályázat célja, hogy a kertművelők kellő figyelmet és elismerést, és példájuk nyomán minél többen műveljenek konyhakertet, hogy az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhessen a generációk között.

A pályázat jellege és formája: Nemzetközi, országos, nyilvános
A pályázók köre: Magánszemélyek, közösségek, szervezetek, intézmények akik, konyhakertek – gyümölcsöst művelnek, balkonon, kertben, udvaron vagy egyéb földterületen.
A pályázat leírása:
A Pályázó a konyhakerttel – gyümölcsössel hét kategóriában nevezhet.
Nevezési kategóriák:

 1. Balkon: Erkélyen kialakított
 2. Mini: 50 m2 alatt
 3. Normál: 50 m2 felett
 4. Zártkert 1. – Zöldség
 5. Zártkert 2. – Gyümölcsös
 6. Zártkert 3. – Vegyes (zöldség és gyümölcs)
 7. Közösségi: Csoportok, szervezetek, lakóközösségek által megművelt kertek

Elvárások és egyben a bírálat szempontjai:

 1. A kertben minimum 5, az erkélyen/balkonon 5 edényben elhelyezett, 3 különböző konyhakerti növény termesztése történjen
 2. A növények megválasztása szabadon lehetséges, mindenki igényének megfelelően
 3. A megművelt terület legyen ötletesen kialakított, szép, megfelelően gondozott, gyommentes és hasznos
 4. A kert rendezett környezetben helyezkedjen el
 5. A megtermelt zöldségek/gyümölcsök minősége megfelelő legyen
 6. Vegyszerhasználat esetén kötelező a naprakészen, szabályosan vezetett Permetezési napló
 7. Előnyt élvez az öko/bio módszerek alkalmazása, madárbarát kert kialakítása (van benne madáretető, -itató, és –odú), ha a kertben minél többféle fűszer és gyógynövény található, a kertet több generáció műveli, és a kertművelő minél több talajkímélő művelési, védekezési, vízgazdálkodási módszereket alkalmaz (tápanyag utánpótlás szerves, – természetes talajjavító anyagokkal pl. Riolittufával, komposzttal, öntözésnél csatorna/esővíz használata stb.)
 8. 2019–es év kiemelt témájához kapcsolódóan előny, ha a kertművelő minél több tájjellegű, régi, saját megőrzésű fajtákat tart kertjében. Pályázók tudomásul veszik, és hozzájárulnak, hogy a pályázatra beküldött anyagot részben, teljes egészében, vagy szerkesztett formában a Pályázat kiírója felhasználhatja, és a továbbiakban bemutathatja, közölheti.

JELENTKEZÉS A PÁLYÁZATRA: A Pályázatra jelentkezni 2019. június 15-ig lehet, online www.alegszebbkonyhakertek.hu oldal Kertnevezés menüpontjában. Sikeres jelentkezést követően e-mailben visszaigazolást küldünk, amely tartalmazza a Pályázat benyújtásához szükséges Dokumentumokat. Pályázó kijelenti, hogy a jelentkezési adatai megfelelnek a valóságnak. Pályázó a Pályázatra kizárólag saját szellemi termékkel pályázhat, pályázati anyagával szerzői jogot nem sérthet. Ettől való eltérés kizárást von maga után. 6. A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSA A Pályázatra benyújtandó anyagok: – Jelentkezési lap kitöltve, aláírással ellátva – Összesítő lap kitöltve, aláírással ellátva – A konyhakertről / gyümölcsösről készült fényképek JPEG formátumban CD/DVD-n. – A képeknek 2019. évben a Pályázó által megművelt kertet kell bemutatniuk – Elfogadott képformátum: JPG – Képek mérete: min. 1 MP – Képek darabszáma: 40-50 db – Képek témája: több teljes kertet áttekintő és néhány kertrészletet bemutató fénykép – Digitális képjavítási technikákkal módosított képeket nem fogadunk el – A képek keretezését, vízjelezését kérjük, mellőzze.

A PÁLYÁZAT BEADÁSÁNAK HELYE: A pályázatot zárt, (törésmentes) borítékban, ajánlott (tértivevényes) levélben, a következő címre kérjük küldeni: Kovács Szilvia alpolgármester Polgármesteri Hivatal, 5300 Karcag, Kossuth tér 1. A borítékra kérjük ráírni: „Magyarország legszebb konyhakertje”

A pályázat beérkezési határideje: 2019. augusztus 01.

A 2019. augusztus 01. után érkezett Pályázatok érvénytelenek, nem vesznek részt a zsűrizésben.

A KIVÁLASZTÁS MENETE: A beérkezett pályázatokról országos szakmai zsűri dönt, a megadott bírálati szempontok alapján.

DÍJAK
A pályázat nyertesei Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész által készített bronz kisplasztikát és Elismerő Oklevelet kapnak, melyet az Országos Eredményhirdetésen ünnepélyes keretek között Dr. Nagy István agrárminiszter és Kovács Szilvia ötletgazda, programigazgató ad át.
NYERTES ÉRTESÍTÉSE A benyújtott pályázatok elbírálásának eredményéről minden pályázó e-mailben értesítést kap. A nyerteseket e-mailben, telefonon értesítjük az Országos Díjátadó Ünnepség pontos időpontjáról és helyszínéről. A Pályázó felelős azért, hogy a jelentkezés során megadott adatok érvényesek legyenek, és azon a kapcsolatot fel lehessen vele venni további egyeztetés céljából. 12. EGYÉB A Pályázó a fénykép beküldésével szavatolja, hogy amennyiben a fényképen a Pályázón kívül más is szerepel, vagy a fénykép közzététele egyéb okból harmadik személy hozzájárulásához kötött, rendelkezik e személyek közzétételhez való hozzájárulásával.