palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Mentorprogram oknyomozó újságírók számára

A Transparency International Magyarország Alapítvány pályázatot hirdet oknyomozói tapasztalattal rendelkező újságírók részére mentori pozícióra.

A társadalmi szemléletformálás és a fiatalok elkötelezése a korrupció elleni küzdelem mellett évek óta kiemelt célja a szervezetnek. Jelen felhívással a legfőbb törekvésünk az, hogy sikeres szakmai együttműködést építsünk a mentorok és az újságírás iránt érdeklődő, de tapasztalattal még nem rendelkező hallgatók, mentoráltak között.

Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 25.

A 2017 októberében kezdődő program során nyolc mentor és nyolc mentorált párban dolgozik két és fél hónapon keresztül. Közös munkájuk eredménye egy-egy tényfeltáró anyag elkészítése és publikálása lesz. A pályázati felhívás olyan történetek feldolgozását ösztönzi, amelyek az oknyomozás eszköztárának felhasználásával megalapozott és új információkat tárnak fel korrupciós esetekkel kapcsolatban. A témák lehetnek helyi és országos vonatkozásúak egyaránt.

A mentori program alapja az együttműködés és a kölcsönös bizalom. A mentor és a mentorált együtt alakítja ki a munkatervet és közösen határozza meg a munkamódszereket, a határidőket és a felelősségi köröket. A folyamatos online kapcsolattartás mellett kéthetente legalább egyszer személyesen találkoznak, továbbá mindketten részt vesznek a projektindító, a projektzáró workshopon és a program során megrendezésre kerülő szakmai kerekasztal beszélgetésen, amelyre a korábbi mentorok és mentoráltak is meghívást kapnak.

A program során elkészülő nyolc tényfeltáró anyagot a mentorok és a mentoráltak együtt jegyzik. Minden mentor a Transparency International 160 ezer forint + áfás honoráriumában részesül. Ezen kívül a legjobb cikk szerzőpárosa kétnapos franciaországi tanulmányúton vesz részt.

A mentori pozícióra benyújtott pályázatokat a Transparency International Magyarország az alábbi szempontok alapján értékeli:

  • Tapasztalat oknyomozó újságírás és szerkesztés terén
  • Jártasság a fiatalok oktatásában;
  • Elegendő rendelkezésre álló idő, amit a mentor a projektre, illetve a személyes munkára tud fordítani. Fontos megjegyezni, hogy ez a munka más jellegű, mint a már gyakorlatot szerzett kollégákkal való együttműködés;
  • Saját (vagy szerkesztőségi) témajavaslat, amelynek feldolgozásában a mentorált közreműködhet. A munka esetenként átfoghat több újságírót, így a mentorált dolgozhat párban a mentorral vagy tagja lehet egy csapatnak.
  • Középfokú angol nyelvtudás

A pályázat az alábbi részekből áll:

  • szakmai önéletrajz és a mentori programban való részvétel motivációjának rövid leírása a mentorálttal való kapcsolattartásra szánt idő (heti átlagban)
  • témajavaslat – előnyt jelent

A pályázati anyagot a diana.sebestyen@transparency.hu e-mail címre várjuk.

Beküldési határidő: 2017. szeptember 25.

A pályázatok eredményéről legkésőbb 2017. szeptember 29-ig írásban értesítjük a jelentkezőket.

A Transparency International támogatja és ösztönzi a kiválóságot és a diverzitást, és ezeket az elveket e pályázat elbírálása során is érvényesíti.

További információért hívja Sebestyén Diánát a 36-70-409-7277-es telefonszámon vagy írjon levelet az diana.sebestyen@transparency.hu címre.