palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Mitől, miért, miből alternatív a jó vagy rossz színház? pályázati eredmények

holyagcirkusz pályázatMitől, miért, miből alternatív a jó vagy rossz színház? Esszépályázat eredményhirdetés. Megtartották a Hólyagcirkusz Társulat és a színház.hu „Mitől, miért, miből alternatív a jó vagy rossz színház” elnevezésű közös pályázatának eredményhirdetését a Merlin Színházban.

A három tagú zsűri, Rácz Attila, Herner Dániel és Sándor L. István a beérkezett pályáztok között nem talált olyan több szempontból is kimagasló művet, ami az első helyre érdemes lett volna. Így a második hely mellett három harmadik díjat és három 10.000.- forinttal járó különdíjat ítéltek meg a sikeres pályázóknak.
A második helyet és az 50.000.- forintos díjat konzekvens gondolatmenetéért Teczár Szilárd pályázatának adta a zsűri.
Harmadik helyezett lett és ezzel egyenként 25.000.- forintos díjban részesült: Bakk Ágnes Karolina a téma izgalmas megközelítéséért, Tara Andrea definíciós kisérletéért, és Turbuly Lilla személyes hangvételű írásáért.
Különdíjat kapott még Horenka Erika, Endrész Judit és Bakos András pályázata.

Az egyenletes színvonalú pályázatokról összességében elmondható, hogy a befogadói oldal esztétikai szempontjai mellet főként általános művészetszociológiai kérdéseket tárgyaltak a szerzők. A zsűri értékelésében hiányolta az alternatív színházakat átfogó módon kezelő történeti írásokat, valamint azoknak az ellentétes álláspontoknak az ütköztetését, amelyek a pályázat ötletét adó debreceni konferencia anyagából is jól kiolvashatók. Ugyanakkor a hazai színházi struktúra problémáinak mélyreható elemzése is hozzájárulhatott volna az alternatív színházak problémáinak mélyebb megértéséhez.

A pályázat kiírói úgy vélik, hogy a pályázók munkájukkal hozzájárultak az alternatív színházi előadások recepciójához és fenntartották az igényt az alternatív színházakkal kapcsolatos kérdések továbbgondolására. A Hólyagcirkusz Társulat, a színház.hu és az Ellenfény folyóirat ebből következően ígéretet tett arra, hogy folytatja az alternatív színházak helyzetének, törekvéseinek, eredményeinek vizsgálatát.

Pályázatok:
II.díj:
Teczár Szilárd: Mi az alternatív színház? Avagy a wagneri-fordulat társadalmi jelentőségéről
III.díj:
Bakk Ágnes Karolina: Kórus a momentumfórumon
Tara Andrea: A pálya széléről könnyű bekiabálni
Turbuly Lilla: Egy hetem Debecenben, avagy egy nézői alternatíva az alternativitás mibenlétéről – levélben elbeszélve

Forrás: http://engine.szinhaz.hu