palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Módosultak a munkahelyteremtő bértámogatás feltételei

A 2020. május 18. napjától indult állami segítség szabályai módosulnak 2020. július 16-tól. Az új feltételekkel a kormány a nehezebben foglalkoztató személyek reintegrációját kívánja elősegíteni. A bértámogatás korábban a 25-65 év közötti nyilvántartott álláskeresők, továbbá szolgáltatást, közvetítést igénylők körében volt elérhető.  A módosítással a támogatást célzottabbá válik: 25 év alatti regisztrált álláskeresők, továbbá a tartós álláskeresők igényelhetik.

Az Információs és Technológia Minisztérium (ITM) oldalán olvasható, hogy módosulnak a feltételei a közelmúltban indított munkaerőpiaci programnak. A korábbi program a következő célcsoportok alapján segítette a munkavállalók elhelyezkedését, illetve a munkaadók munkaerőköltségét:

Célcsoportok:

  • 25-65 év közötti nyilvántartott álláskeresőkre
  • 25-65 év közötti szolgáltatást, közvetítést igénylőként nyilvántartottakra
  • a versenyszférába kiléptethető közfoglalkoztatottakra irányult.

Előnyben részesültek a 25-30 év közötti pályakezdők, az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező álláskeresők, a gyermekgondozást, és ápolást követően újra elhelyezkedni kívánók, a tartósan (legalább 6 hónapja)nyilvántartott álláskeresők, az 50 év felettiek, és a versenyszféra felé integrálható közfoglalkoztatottak.

A 2020.07.16. napjától igénybe vehető bértámogatás a következő feltételek mentén szűkül.

Célcsoportok:

  • tartósan (legalább 6 hónapja)nyilvántartott álláskeresők,
  • 25 év alatti regisztrált álláskeresők kérelmezhetik.

A támogatás egyéb feltételei nem változnak, továbbra is a kormány a munkaadóktól a 6 hónapos bértámogatás mellé 3 hónap időtartamú továbbfoglalkoztatást vár el. A fél év alatt a kormány legfeljebb havi 200 ezer forintot biztosít a munkáltató részére, amely tartalmazza a bruttó munkabér és az ezzel kapcsolatos munkáltatói járulékok összegét.

Az ITM tájékoztatása szerint eddig 34 ezernél több regisztrált álláskeresőt juttattak vissza az elsődleges munkaerőpiacra a bértámogatási program segítségével. A résztvevők 80 százaléka a veszélyhelyzet kihirdetését követően veszítette el az állását.

A programmal kapcsolatos részletek megtalálhatók a www.munka.hu weboldalon.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként indított bértámogatási programok (munkahelyteremtő, munkahelyvédelmi, valamint kutatás-fejlesztés-innováció ) 2020. augusztus 31. napjával lezárultak.

(Forrás: Kormány.hu, Kormányhivatal.hu)