palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Nagykőrösön és térségében egymilliárdos belvízvédelmi projekt indul

umft pályázatMajdnem egymilliárd forintba kerül a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság uniós projektje, amelynek célja a Nagykőrös és térségének használt és csapadékvizeit elvezető, több mint 40 kilométer hosszú Kőrös-ér medrének fejlesztése és rekonstrukciója. A beruházás a tervek szerint a jövő év végére készül el.

Nagykőrös városa a Tiszától mintegy 40 kilométerre fekszik. A település és a környék összes keletkező felszíni vizét (a használt vizeket és a csapadékvizet) a Kőrös-ér vezeti a természetes befogadóba, a Tiszába. A város azonban az utóbbi időben kinőtte a Kőrös-ér kapacitását, a meder bővítését mielőbb el kell végezni, mert egy hosszabb, csapadékosabb időszakban az alacsonyan fekvő városrészek vizét már nem képes befogadni, így jelentős vízkárok keletkezhetnek. A település csapadékvíz-elvezető rendszere bővítés előtt áll, így a Kőrös-ér mostani fejlesztése biztosítja majd a teljes kiépítés által összegyűjtött vizek befogadását.

A fejlesztésnek két fő eleme van. Az egyik, hogy a Kőrös-ér Tiszáig tartó teljes 40 kilométeres hosszán javítják a meder vízáteresztő képességét a helyi szűkületek megszüntetésével és az elégtelen kapacitású vízvisszatartó műtárgyak átépítésével.

A másik, hogy a főcsatorna 1200 méter hosszú városon belüli teljes szakasza lekerül a föld alá, ahol zárt csatornában vezetik el a csapadékvizet. A föld alá levitt szakasz felett négy hektáros zöldfelületet alakítanak ki, ami városképi szempontból fontos lépés lesz, ugyanakkor megoldja a szennyvízbefolyások, illegális hulladéklerakások és a túlburjánzott növényzet okozta higiénés és környezetterhelési gondokat is.

A beruházás megvalósítása során az ökológiai és belvízvédelmi szempontok együttesen fognak érvényesülni, ami megfelel az EU Víz Keretirányelvében foglaltaknak.

A városon kívüli szakasz mederrendezését természetközeli megoldásokkal végzik el. Ilyen például, hogy a kotrás során a meder egyik oldalát érintetlenül hagyják, továbbá kanyargóssá teszik a csatorna nyomvonalát, így áramlási holtterek alakulnak ki, amelyek ökológiai szempontból kedvezőek, de nem gátolják a belvízelvezetést.

Rehabilitálnak számos vizes élőhelyet is, amelyekből régen igen sokat lehetett a Kőrös-ér mentén fellelni. A Kőrös-ér torkolatánál lévő műtárgyat úgy alakítják át, hogy a vízi élőlények számára lehetővé váljon a Tisza és a csatorna közötti átjárás, és alkalmas legyen a vízvisszatartásra is.

A fejlesztés Nagykőrösön kívül Kocsér, Jászkarajenő és Tiszajenő településeket érinti, és a vízgyűjtő területén élő és gazdálkodó mintegy 32 ezer ember életminőségét javítja.

A kiemelt uniós projekt összköltsége 999.458.560 forint, amelyet teljes egészében a Közép-Magyarországi Operatív program finanszíroz, önerőt nem kellett hozzá biztosítania a projektgazda vízügyi igazgatóságnak.
(kvvm)