palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

NATURE@work fotópályázat

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) fotópályázatot hirdet NATURE@work címmel, amelynek keretében a résztvevők megörökíthetik, miért hasznos számukra a természet.

Az EEA évente megrendezett fotópályázatának célja, hogy tudatosítsa az európaiakban a különböző környezeti kérdések fontosságát. Az idei verseny témája a szorgos természet. Tudta, hogy a városokban, illetve azok környezetében található zöld területek árvíz esetén hozzájárulnak otthonunk védelméhez azáltal, hogy visszatartják a vízfelesleget? És azt, hogy a városokban hőhullám idején a fák és a városi parkok segítenek mérsékelni a hőmérsékletet? Eredendő szépségével és elképesztő gazdagságával a természet nemcsak a művészeket ihleti meg, hanem inspirációforrást jelent például gépek, otthonok és számos innovációs megoldás tervezése során is.

Az Európai Unió az 1970-es évek óta elkötelezett a természet és a biológiai sokféleség védelme iránt. Idén ünnepeljük az egyik legjelentősebb európai uniós természetvédelmi jogszabály, az élőhelyvédelmi irányelv (Habitats Directive) elfogadásának 25. évfordulóját. E jogszabálynak köszönhetően az Unió a Natura 2000 program keretében kiépítette a védett területek legnagyobb összehangolt hálózatát a világon, amely az EU szárazföldi területeinek 18%-át, tengeri területeinek pedig 6%-át teszi ki. E törekvésekhez a LIFE, azaz az EU környezetvédelemre, természetvédelemre és éghajlat-politikai projektekre szánt pénzügyi eszköze nyújtja a támogatást. Az EU aktívan keresi a természeten alapuló megoldásokat annak érdekében, hogy támogassa a gazdasági növekedést, munkahelyeket teremtsen, és segítse a jóllétet.

A NATURE@work fotópályázaton minden 18. év feletti európai állampolgár részt vehet, és a fotók az alábbi három témában küldhetők be:

  • NATUREprovides (A TERMÉSZET gondoskodik): Meg tudja örökíteni fényképen azt, hogy Ön számára miért igazán hasznos a természet?
  • NATUREprotects (A TERMÉSZET védelmez): Megfigyelte, hogy az Önt körülvevő természet hogyan védi Önt – akár vidéken, a falujában, vagy a városában?
  • NATUREinspires (A TERMÉSZET megihlet): Észrevesz a környezetében bármi olyat, amit a természet ihletett?

Díjazás

Mindhárom fenti kategória győztesét pénznyereménnyel díjazzuk.

  • Felnőtt kategória: 1000 euró
  • Ifjúsági kategória (18-24 év): 500 euró
  • Közszolgálati díj: 500 euró

Az EEA és európai partnerei promóciós célokra felhasználhatják a pályázatban részt vevő fotókat.

A fényképek beküldésének határideje: 2017. augusztus 15.

A részvétellel és a pályázati szabályzattal kapcsolatos további információk a www.eea.europa.eu/competition oldalon találhatók.