palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

„Ne szólj szám, nem fáj a fejem” irodalmi alkotói verseny

nekem nem mindegyA Világháló-Irodalom Alapítvány és a Litera.hu többfordulós irodalmi alkotói versenyt hirdet középiskolás korú (14-20 éves) fiatalok számára a NEKEM NEM MINDEGY – Keresd a hangod! projekt keretében.

A verseny célja

A Nekem nem mindegy projekt a Világháló-Irodalom Alapítvány és a Litera irodalmi portál kezdeményezésében megvalósuló országos közösségi kampány, irodalmi verseny és tehetséggondozó program. Célunk egy modern európai társadalom alapvető együttélési szabályainak megismertetése az irodalom és a társművészetek eszközeivel középiskolás korosztályokban helyi pedagógusok és kortárs magyar írók aktív részvételével. (Részletes információk a www.nekemnemmindegy.hu weboldalon találhatók.)

A versenyben 14-20 éves fiatalok problémafelvető és -feltáró alkotásait várjuk saját életükben is fontos kérdésekről vers, novella, miniesszé, slam, egyéb írott műfajban.

A verseny témái és az alkotások feltöltésének határideje

 1. „Ne szólj szám, nem fáj fejem.” – Szólásszabadság (2015. március 22.)
 2. „Pénz számolva, asszony verve jó.” – Erőszak (2015. május 17.)
 3. „Az ember és a kenyér színe fehér.” – Rasszizmus (2015. október 25.)
 4. „Ezt is elviszem magammal.” – Elvándorlás (2016. március 31.)

Az alkotások a témák sorrendjében a benyújtási határidő végéig folyamatosan feltölthetők a www.nekemnemmindegy.hu oldalon.

Egy témában maximum 3 írásművet lehet feltölteni, akár azonos műfajban is (pl. három vers a szólásszabadság témában), de egyetlen alkotással is el lehet indulni a versenyben.

Az egyes témákra benyújtott legjobb alkotásokat fordulónként is díjazzuk.

Az egyes témák feldolgozásához és kibontásához pedagógusok és fiatalok számára segédanyagok találhatók a program honlapján.

A feltöltött szövegek nem sérthetik más személy vagy csoport emberi méltóságát, és nem tartalmazhatnak kirekesztő, gyűlöletkeltő megfogalmazásokat.

nekem nem mindegy

A kiemelt régiók mentorai, tehetséggondozói

 • Grecsó Krisztián, író (dél-alföldi régió)
 • Keresztesi József, író (dél-dunántúli régió)
 • Rácz Zsuzsa, író (észak-magyarországi régió)

Jelentkezés

A www.nekemnemmindegy.hu oldalon történő regisztrációval. Először a Csatlakozom gombra kattintva regisztrálni kell az oldalon, majd a saját profiloldalba belépve feltölteni az alkotást (alkotásokat) az aktuális témában. A verseny részletes menetének leírása a honlapon található.

A verseny résztvevői

 1. Kiemelt régiók: A dél-alföldi, dél-dunántúli és észak-magyarországi régióban működő valamennyi középfokú iskola (gimnázium, szakközépiskola, szakiskola) 14-20 év közötti tanulója.

A kiemelt régiókból jelentkező, a versenyben induló diákok és pedagógusok legjobbjai minden téma zárásakor díjazásban részesülnek, és fordulónként gyűjtik a pontokat, amellyel versenyeznek az egész éves programban.

 1. Nyitott verseny: 14-20 éves fiatalok, függetlenül lakóhelytől, állampolgárságtól, tanulói jogviszonytól.

Díjak

 1. Kiemelt régiók

Téma győztesek

A szakaszdöntőkbe régiónként 10-10 fiatal kerül, akikkel a régió mentorai külön foglalkoznak, közülük kerülnek ki a témagyőztesek, azaz a régiónkénti legjobb három alkotás szerzői, akik könyvcsomag jutalomban részesülnek. A díjazottak kiválasztásában pedagógusok, a Litera.hu irodalmi szerkesztői és írók vesznek részt. A legjobb alkotásokat a Litera.hu oldalain is publikáljuk.

Régiós győztesek

A harmadik forduló után, 2015 októberében régiós győzteseket hirdetünk a három forduló összesített pontszámai alapján. A régiós első helyezettek iPad mini-t és könyvjutalmat kapnak. Pontegyenlőség esetén a Litera.hu szakmai zsűrije hirdet végeredményt.

A második és harmadik helyezettek koncert- és színházjegyeket és könyvjutalmat nyernek.

Közönségdíj

A feltöltött alkotások közül a legtöbb Facebook lájkot kapott alkotó meglepetés különdíjban részesül.

A legjobb alkotásokat a Litera.hu oldalain is publikáljuk.

A legjobb régiós alkotók és tanáraik meghívást kapnak Budapestre, a Litera hagyományos előszilveszteri nagyrendezvényére a Trafó Kortárs Művészetek Házába 2015. december 30-án.

Pedagógus különdíj

A témák feldolgozására és kibontására buzdítunk minden pedagógust, akik foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel és osztályukban, és diákjaikkal csatlakoznak a versenyhez.

A legtöbb diákregisztrációval rendelkező pedagógusok – a versenyző régiókban 4-4 fő – értékes könyv- és ajándékutalványban részesülnek.

Országos győztesek

Az összesített régiós eredmények alapján maximum 12 alkotó jut az országos döntőbe. A legjobb régiós alkotások közül a Litera.hu zsűrije országos győzteseket is hirdet.

A legjobb fiatal szerzők fellépési lehetőséget kapnak a Litera 14. előszilveszteri estjén és különdíjban részesülnek.

 1. Nyitott verseny

Olvasói szavazatok alapján a legjobb alkotások közül a szakmai zsűri minden témaforduló után a legjobb három alkotás szerzőjének könyvjutalmat ad.

A legjobb alkotásokat a Litera.hu oldalain is publikáljuk.

www.nekemnemmindegy.hu

www.facebook.com/nekemnemmindegy

info@nnm.hu