palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Nemzetközi fotópályázat a munkahelyi biztonság és egészség témakörében

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) fotó pályázataAz Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) kihirdette fotópályázatát a munkahelyi biztonság és egészség témakörében, melyen profi és amatőr fotósok egyaránt részt vehetnek. A pályaműveket 2009. augusztus 15-ig kell benyújtani. A pályázat honlapján megjelenő fotókból egy hivatásos fotósokból álló nemzetközi zsűri választja ki a legjobb műveket. A legjobbakra 7000 eurós összdíjazás vár.

A Milyen a biztonságos és egészséges munkahely?” elnevezésű pályázat minden európai uniós polgár számára nyitva áll. A fotópályázat az EU-OSHA „Egészséges munkahelyek” kampányának részét képezi, és saját weboldallal rendelkezik: www.osha-photocompetition.eu

Az EU-OSHA ezzel a kezdeményezésével arra kívánja ösztönözni a résztvevőket, hogy kreatív, fantáziadús fényképeket készítsenek a munkahelyen felmerülő egészségvédelmi és munkabiztonsági témákról. Teljes mértékben a pályázókra van bízva, hogy milyen módon mutatják be a munkahelyi biztonság és egészség témáját. A pályázat kiírói nem szabtak korlátokat a feldolgozandó terület vagy kérdéskör tekintetében. A pályázatok bármely gazdasági szektor (mezőgazdaság, oktatás, egészségügy stb.) munkaszituációit ábrázolhatják. A fotók egy csoport, például a vendégmunkások vagy a nők problémáira is rávilágíthatnak.

„Az európai munkahelyek rengeteget változtak az elmúlt években. Bár az EU-ban jóval nagyobb odafigyelést tapasztalunk a munkahelyi biztonság és egészség területén, és nagyobb erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a munkahelyi körülmények kielégítőbbek legyenek, bőven akad még tennivaló. A fotópályázattal arra a kérdésre keressük a választ, hogy az európaiak számára mit jelent ma a munkahelyi biztonság és egészség ügye, és hogyan élik meg ezeket a mindennapi életükben. Szeretnénk az üzenetünket új megközelítéssel és interaktív módon eljuttatni a célközönséghez” – nyilatkozta Jukka Takala az EU-OSHA igazgatója a pályázat bejelentése alkalmából.

Zsűrizés és díjak

A sokoldalú és tapasztalt zsűri Európa neves fotográfusaiból áll. A zsűriben az olyan kiváló fotósok mellett, mint Mertxe Alarcón, Clemente Bernad, Miguel Angel Gaüeca és Ambroise Tézenas helyet foglal Peter Rimmer foglalkozásbiztonsági kommunikációs szakértő is, aki korábban az Egyesült Királyságban töltött be vezető pozíciót a foglalkozásbiztonság területén.

Az európai kiadók fényképészeti Leica-díjával kitüntetett Ambroise Tézenas, így nyilatkozott: „Ez egy remek fotográfiai kihívás, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy a pályázók hogyan közelítik meg ezt a témát. A művekben a kreativitást és a minőségi kivitelezést éppúgy értékelni fogjuk, mint a fotós témaábrázolási képességét. Olyan műveket keresünk, amelyek kidomborítják a munkahelyi biztonság és egészségvédelem pozitív ismérveit.”

A beadott fotók közül a zsűri négy nyertes pályaművet fog kiválasztani. Az első díj 3000 euró. A második és a harmadik helyezett 2000, illetve 1000 euró díjazásban részesül. A közönségdíjat a pályázat honlapján leadott szavazatok alapján ítélik oda, díjazása 1000 euró.

A nyertes és a döntőbe bekerülő fotókat Európa-szerte egy vándorkiállításon mutatják be a nagyközönségnek. A „Milyen a biztonságos és egészséges munkahely?” pályázatról többet is megtudhat, ha ellátogat a www.osha-photocompetition.eu weboldalra.