palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

New York-i rezidencia program

3 hónap New York-ban. Az ACAX | Agency for Contemporary Art Exchange újra pályázatot hirdet New York-i műteremprogramban való részvételre.

A New York-i Residency Unlimited (RU) és az ACAX együttműködése keretében pályázatot hirdetünk három hónapos (2019. szeptember – november) műteremprogramban való részvétel támogatására. A pályázatra Magyarországon élő képzőművészek jelentkezését várjuk, korhatárra való tekintet nélkül.

A pályázaton elnyerhető három hónapos ösztöndíj az alábbiakat foglalja magában:

 • utazás (Budapest – New York – Budapest repülőjegy és transzfer, maximum 900 USD)
 • szállás (1000 USD/hónap)
 • megélhetési költség (1000 USD/hó)
 • az ESTA díja
 • rugalmas stúdióhasználat a RU-ben
 • a RU személyre szabott, szakmai támogatása, folyamatos konzultációs lehetőség, szervezett, rendszeres találkozók New York-ban dolgozó kurátorokkal

A műteremprogram lebonyolítását az ACAX szervezi, megvalósítását a New York-i székhelyű TMU (Trust for Mutual Understanding) támogatása teszi lehetővé.
Elvárás: Magas szintű angol nyelvtudás a pályázás előfeltétele.

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

 • legfeljebb két oldal terjedelmű szakmai önéletrajzot angol nyelven
 • digitális portfóliót, mely a pályázó válogatott munkáit tartalmazza (lehetőleg pdf formátumban)
 • legfeljebb két oldal terjedelmű, angol nyelvű szakmai tervet, melyben a pályázó felvázolja, hogyan használná ki a műteremprogram által nyújtott lehetőséget, milyen projekten kíván dolgozni

Kérjük, hogy a szakmai terv kialakításakor vegyék figyelembe a RU profilját. A RU az olyan, helyi kutatást és konzultációt igénylő projektterveket részesíti előnyben, melyekhez érdemben hozzá tud járulni és melyek elsősorban nem műterem-használathoz kötődnek.

Részvételi feltételek: A műteremprogramra korhatár nélkül, ingyenesen pályázhatnak Magyarországon alkotó, illetve a hazai szcénában markánsan jelenlevő művészek.

 • A pályázók részvételükkel (vagyis a pályázat leadásával) elismerik és tudomásul veszik a részvételi feltételeket. A részvételi feltételek megszegése a pályázatból való kizárást vonja maga után.
 • A pályázók, és különösen a pályázat nyertese vállalják a szervezőkkel (ACAX, RU) való együttműködést, a szükséges információk rendelkezésre bocsátását. A pályázók elfogadják a szakmai zsűri döntését. A zsűri a döntést nem indokolja.
 • A pályázat nyertese vállalja, hogy részt vesz a programban és annak teljes ideje alatt New York-ban tartózkodik.
 • A pályázat nyertese vállalja, hogy a programot követő egy hónapon belül legalább kétoldalas beszámolót készít angol és magyar nyelven, és azt megküldi az ACAX és a RU részére valamint egy nyilvános prezentáció keretében szakmai beszámolót tart New York-i tapasztalatairól.
 • A pályázat nyertese vállalja, hogy a program ideje alatt fotódokumentációt készít és azt díjmentesen az ACAX és a RU rendelkezésére bocsátja.
 • A pályázati támogatás és az együttműködés részleteiről a szervezők a nyertes pályázóval külön megállapodást kötnek. A pályázók elfogadják, hogy a részvétel feltételeit a szervezők indokolt esetben megváltoztathatják.

A döntés: A nyertes pályázót hazai szakemberekből álló zsűri és a RU kurátorai választják ki. A döntést elsősorban a következő szempontok határozzák meg: a beadott portfólióban bemutatott korábbi művészeti teljesítmény; a leadott szakmai terv relevanciája, illeszkedése a RU profiljához.
A hazai szakemberekből álló előzsűri a pályázatok értékelése után javaslatot tesz a RU felé (shortlist) és ebből a listából választva a végső döntést a RU kurátorai hozzák meg.

Az előzsűri tagjai:
Bencsik Barnabás, az ACAX vezetője Borsos Lőrinc művészpáros, a 2018-os ACAX_Leopold Bloom Képzőművészeti Díj győzteseként a műteremprogram résztvevője Gadó Flóra a Budapest Galéria kurátora Német Szilvi független kurátor, Crosstalk Video Art Festival vezetője

Beadási határidő: 2019. március 25. 24:00 óra

A pályázatokat kizárólag digitális formában várjuk, a WeTransfer fájlküldő szolgáltatással a liga.alapitvany@gmail.com címre. A pályázatokat 30 napon belül bíráljuk el, a pályázat eredményét az ACAX FB oldalán hozzuk nyilvánosságra. További információ: liga.alapitvany@gmail.com ill. +36 30 555 3496

A Residency Unlimited (RU) New York Brooklyn negyedében található, egyénre szabott szakmai programot biztosító műteremház, közösségi térrel, egyéni műtermek nélkül. Rezidensei a vizuális művészetek területén aktív, amerikai és nemzetközi művészek és kurátorok. A RU az alkotói tevékenység támogatásának újfajta, együttműködésen alapuló modelljét valósítja meg, mely során a műteremház csapata figyelemmel kíséri a projektek alakulását, és konzultációkkal segítik az alkotók munkáját. Biztosítják a projekt megvalósításához szükséges logisztikai feltételeket, heti rendszerességgel szerveznek szakmai találkozókat kurátorokkal és művészeti szakemberekkel, valamint lehetőséget nyújtanak a projektek prezentálására. A RU központ belső terei könnyen átalakíthatóak, így megfelelő környezetet biztosítanak az elsősorban nem stúdiómunkán alapuló kurátori és művészeti kutatásokhoz. A program ideje alatt a rezidensek projekttervük megvalósításán vagy továbbfejlesztésén dolgozhatnak, miközben lehetőségük van megismerni a világ legizgalmasabb művészeti fővárosát. A program korábbi magyar résztvevői Baglyas Erika, Nemes Csaba, Fabricius Anna, Puklus Péter, Blazsek András és tavaly Borsos Lőrincék voltak.

Residency Unlimited