palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Nyílt Fórum drámapályázat

A Színházi Dramaturgok Céhének felhívása a Nyílt Fórum 2018/19 drámapályázatra.

A Céh drámaírók jelentkezését várja a Nyílt Fórum írói vándortáborába. Pályázni teljesen vagy nagy részben kidolgozott drámaszövegekkel lehet.

Pályázók köre: minden drámaírással foglalkozó szerző, író, költő, irodalmár

Beküldési határidő: 2018. október 30.

Beküldés emil címe: nyiltforum2018@gmail.com

Olyan műveket várunk, amelyek egészben, de legalább nagy vonalaiban (fele részében) már kidolgozottak, és a folytatásuk is kigondolt, leírt, legalább vázlatos formában. A Fórumon csak még be nem mutatott drámákkal foglalkozunk. Természetesen a szerzői nyitottság is az együttműködés elengedhetetlen feltétele.

November folyamán csak dramaturgok részvételével választjuk ki a beérkezettek közül azokat a szövegeket, amelyekkel a következő évben dolgozni fogunk.

A döntés határideje: 2018. december 1.

Ezután a kiválasztott szövegek szerzőit meghívjuk egy január elejei hosszú hétvégére, amikor dramaturgok, a hozzájuk csatlakozott színházi emberekkel, rendezőkkel, színészekkel, kritikusokkal, írókkal, csoportokban konzultálnak a drámai szövegekről, értékelik azokat, javaslatokat fűznek hozzájuk, tanácsokkal látják el a szövegek íróit. A továbbiakban azt várjuk a szerzőktől, hogy a következő másfél-két hónapban fejlesszék szövegeiket. Lehetőség van arra is, hogy a szerzők mentort, segítő tanácsadót válasszanak maguknak.

2019 tavaszán, Debrecenben, a Deszka Kortárs Drámafesztiválhoz kötődő workshopon, már a részben, vagy egészben átdolgozott drámai művekkel találkozik a Nyílt Fórum, együtt tekintjük át a drámákon esett változásokat, fejlődést. A műveket, illetve működésüket, részleteiben, felolvasás keretében is próbára tesszük.

Az így már két fordulóban fejlesztett drámákat 2019 júniusában, a POSZT-on, széles nyilvánosság előtt zajló, neves rendezők, színészek által létrehozott felolvasó-színházi előadásokon mutatjuk be. A folyamat záróakkordjaként, 2019 őszén a szövegek megjelennek a Nyílt Fórum füzetek 2018/19-es számában.

A felhívás elsősorban azoknak szól, akik rugalmasak és kiváncsiak más véleményekre, valamint részt tudnak venni a teljes eseménysorozaton, hiszen szakmailag, a szöveg fejlesztése szempontjából célszerű a Nyílt Fórum minden állomásán jelen lenni.  A beválogatott szerzők részére az egyes fordulók úti-, szállás- és étkezési költségeihez hozzájárulunk, illetve álljuk azt.

Nyílt Fórum drámapályázat