palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Oknyomozó újságírói pályázat

független médiaközpont pályázatA Független Médiaközpont és a Soma Alapítvány – ötödik alkalommal – pályázatot hirdet szakmai tapasztalattal rendelkező újságíróknak tényfeltáró cikkek készítésére. A határidő: 2011. május 9. Az érdeklődőknek 2011. április 20-án 15.00 és 16.30 óra között – Soma díjas újságírók részvételével – szakmai konzultációt tartunk a pályázatok elbírálásának szempontjairól.

A pályázat feltétele, hogy valamely szerkesztőség előre jelezze, szándékában áll megjelentetni a támogatás eredményeként elkészülő riportot. A cikk vagy cikksorozat megírására – a pályázat eredményhirdetésének időpontjától számítva – maximum három hónap áll rendelkezésre. A téma összetettségétől és a feldolgozáshoz szükséges időtől függően, a Független Médiaközpont és a Soma Alapítvány 100.000 Ft (+ Áfa) és 400.000 Ft (+ Áfa) közötti összeggel támogatja a nyertes projektötleteket.

A Független Médiaközpont 2011. április 20-án 15.00 és 16.30 óra között – Soma díjas újságírók részvételével – szakmai konzultációt tart az érdeklődőknek a pályázatok elbírálásának szempontjairól.

A pályázatra mindenekelőtt a gazdasági és politikai élet rejtett visszásságaival kapcsolatos témajavaslatokat várunk. A pályaművek megítélésében a zsűri szempontjai: elsősorban az írásmű megszületéséhez szükséges kutatómunka mennyisége és alapossága, másodsorban a téma társadalmi fontossága, harmadsorban a tálalás érthetősége és élvezetessége. Két – különben egyforma erényekkel bíró – pályamunka beérkezése esetén előnyben részesítjük a több országot érintő projektötleteket, illetve azokat a pályázókat, akiknek kevésbé áll a rendelkezésére szerkesztőségi háttér és infrastruktúra. A zsűri tagjai a Gőbölyös József „Soma” Alapítvány kuratóriumi elnöke és Soma díjas újságírók.

Az előző pályázati fordulók tapasztalatai alapján a bíráló bizottság a következőket ajánlja a pályázóknak:

  • Kérjük, a szerzők ne adjanak be olyan ötleteket, amelyeket előző körben a zsűri elutasított, kivéve, ha új, lényeges információjuk van.
  • Kérjük az újságírókat, hogy ha a téma engedi, igyekezzenek egy sztori mentén megírni.
  • A zsűri azokat a pályázatokat részesíti előnyben, amelyekből kitetszik, hogy a szerző már fektetett a téma / sztori feltárásába önálló munkát és saját információval rendelkezik. A szerzőket kérjük, hogy a saját információkat, értesüléseket írják bele a pályázati anyagba. Ezeket a zsűri minden esetben bizalmasan kezeli.
  • A pályázók figyelmébe ajánljuk a felajánlott konzultáció lehetőségét.

A pályázatok benyújtásához a következő dokumentumok szükségesek:

  1. Rövid szakmai önéletrajz, e-mail cím, telefonszám
  2. Pályázati adatlap, amely tartalmazza a projekt leírását (3500 – 5000 karakter), így részletezi a cikk témáját, a feldolgozás módját, ütemtervét és a megjelenés várható idejét.
  3. Költségvetés, amely megjelöli az igényelt összeget és a tervezett kiadási tételeket (pl. honorárium, útiköltség, fordítás, telefonköltség).

Megjegyzés: A költségvetés a bíráló bizottság számára készül tájékoztató jelleggel. A sikeres pályázó a Független Újságírók Alapítványával szerződést köt és az összeget az Alapítvány számla ellenében megbízási díjként két részletben fizeti ki. A pályázati fordulóban 3-5 cikk támogatására nyílik lehetőség.

  1. Szerkesztőségi szándéknyilatkozat a cikk közléséről.
  2. A pályázó három legsikeresebbnek tartott cikke, amely igazolja, hogy a szerző rendelkezik a javasolt tényfeltáró projekt sikeres megvalósításához szükséges szakmai tapasztalattal.

A Független Médiaközpont és a Soma Oknyomozó Újságíró Központ fenntartja a jogot, hogy a támogatott cikkeket – az eredeti közlést követően – részben vagy teljes terjedelmükben honlapján megjelenteti.

A nyertes pályázók a cikkek elkészítéséhez ingyenes jogi és szakmai segítséget igényelhetnek és – indokolt esetben – térítésmentesen férhetnek hozzá hazai és külföldi adatbázisokhoz.

A pályázatokat 2011. május 9-ig a következő e-mail címre kérjük elküldeni: palyazat@cij.hu A pályázati kiírásról ezen a címen vagy a (36)-1-317-5448-as telefonszámon lehet további információt kérni Orbán Sándortól és Móricz Ilonától. Ugyancsak itt lehet jelentkezni az április 20-i konzultációra.

Pályázati adatlap letöltése

A pályázati forduló kiírását a közép- és kelet-európai civilszervezeteket segítő CEE Trust támogatása tette lehetővé.

Forrás: http://www.cij.hu/