palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Okos Zebra – gyalogosvédelmi rendszer pályázat

A közlekedésbiztonság támogatása, a gyalogosok védelme a közlekedésben különösen fontos, jelen pályázat kiírására e cél megvalósítása érdekében kerül sor.


Mi az Okos Zebra?

A Safecross Okos Zebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, mely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét, a kijelölt gyalogátkelőn éppen áthaladó gyalogosokra. A rendszer csak akkor lép működésbe, amikor a zebrán ténylegesen áthalad a gyalogos.

Hogyan működik?

Az Safecross Okos Zebra rendszer keretében az út két szélén – megfelelő távolságban az útpadkától – oszlopok kerülnek kihelyezésre, az ezekben lévő szenzorok érzékelik a gyalogosok áthaladását. Amikor az érzékelők bekapcsolnak, egy vezérlő egységen keresztül jelzést adnak az útburkolatba helyezett aktív LED lámpáknak, ezzel megállásra figyelmeztetve a gépjárművezetőket. Ez a jelzés kizárólag addig tart, ameddig a gyalogos áthalad az úttesten. Így a jelzés csak akkor lép működésbe, amikor az valóban indokolt. A rendszer célja, hogy az adott gyalogátkelőnél a járművezetők számítsanak rá, hogy ha villog a LED, akkor gyalogosátkelés történik és meg kell állniuk. A technológia folyamatos fejlesztésével az érzékelők műszaki megoldásai változhatnak. A rendszer működése hálózati csatlakozást igényel. A működéssel kapcsolatos további információ: http://solarway.hu/okoszebra/ linken érhető el

Milyen hatásra számíthatunk?

A baleseti statisztikák szerint a gyalogosokat érintő közúti balesetek, nagy százalékban a kijelölt gyalogátkelőkön következnek be. A gyalogosvédelmi rendszer célja, hogy hatékonyan megelőzze és csökkentse az így bekövetkezett baleseteket.

Mely gyalogátkelőket szeretnénk védeni a rendszerrel?

Közlekedési lámpával nem rendelkező kijelölt gyalogátkelőhelyeket keresünk, amelyek rendelkeznek útburkolati felfestéssel. Előnyt jelent, ha elérhető kiépített közvilágítási rendszer, hálózati csatlakozási pont, illetve ha önkormányzati kezelésben van az adott útszakasz.

Ki a gyalogátkelőhely kivitelezője?

A pályázat megvalósítása kizárólag az Alapítvány szerződött partnerével, a SafeCross® Okos Zebra rendszer kifejlesztőjével történhet. Partnerünk a rendszer útburkolaton történő telepítésének előkészítéséhez, megtervezéséhez és kivitelezéséhez magas szakmai felkészültséggel és a szükséges engedélyekkel rendelkezik.

Kik pályázhatnak?

Várjuk mindazon magyarországi települési és kerületi önkormányzatok jelentkezését (pályázatát), akik településükön a lakosság biztonságos közlekedésének érdekében a forgalmasnak és balesetveszélyesnek ítélt útkereszteződésbe a gyalogosátkelőhöz Okos Zebra rendszer kiépítését tervezik, annak érdekében, hogy ezen útszakaszokon a balesetek számát csökkentsék.

Miként kell benyújtani a pályázathoz?

A pályázó több lehetséges, 2 vagy 4 sávos, közlekedési lámpával nem rendelkező kijelölt gyalogátkelő helyszínre is javaslatot tehet. A helyszínválasztást forgalmi illetve baleseti statisztikával is alá kell támasztani. A pályázatot a webes felületen lehet feltölteni.

Letölthető dokumentum

okos_zebra

Online adatlap >>

A pályázat benyújtásának határideje: A pályázat ugyanezen fórumon történő visszavonásáig, de legkésőbb 2018. szeptember 30-ig folyamatos.

Okos Zebra – gyalogosvédelmi rendszer pályázat