palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Otthon az erdőben pályázat erdőkkel, fákkal kapcsolatos oktatási projekt tervezésére és megvalósítására

Harmadik alkalommal hirdeti a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület  az  „Otthon az erdőben” című pályázatot budapesti, és Budapest 100 km-es körzetében működő általános és középiskolák részére erdőkkel, fákkal kapcsolatos oktatási projekt tervezése és megvalósítása témában.  A program célja, hogy a csatlakozó iskolák diákjai minél több időt töltsenek erdei környezetben, megszeressék a természetet, felismerjék a természeti értékeket, és mindeközben jól érezzék magukat.

Az IKEA Lakberendezési Kft. által támogatott programban 2012-ben 25 iskola részesült támogatásban. A nyertes iskolák az anyagi támogatás mellé egy terepi eszközkészletet kaptak ajándékba.

A következő tanévre vonatkozó projekttervekkel 2013. szeptember 22-ig lehet jelentkezni. A korábbiaktól eltérően a következő tanévben 15 nyertes iskola közül 5 az MKNE szakmai díját nyeri el 2013. novemberében, 10 iskolát pedig az IKEA Family tagok választanak 2014. januárjában.

A támogatások összege iskolánként 160 000 Ft lesz ismét, melynek egy részét (85 000 Ft értékben) terepi eszközkészlet formájában kapja a nyertes.

A pályázat környezeti nevelési céljai

  • a pályázók (iskolai csoportok, osztályközösségek, szakköri csoportok, vagy akár az egész iskola) közösen válasszanak ki egy, lehetőleg az iskola közelében lévő fás területet, ahol jól, „otthon”érzik magukat,
  • minél alaposabban ismerkedjenek meg ennek a területnek a természeti környezetével,
  • ennek során ismerjék fel az ottani élővilág komplexitását, rendszerszerűségét,
  • lássák be, hogy a természet sokféleségének, és a természetes életközösségeknek a fenntartása létszükséglet a túlélés szempontjából.

A pályázók köre

Budapest és 100 km-es körzetében működő általános- és középiskolák (8 – 15 éves korosztály). Egy iskolából legfeljebb 1 pályázatot fogadunk el (az on-line jelentkezési felület csak a lehetséges településekről teszi lehetővé a regisztrációt). 

A pályázat menete

  • Részletes oktatási projektterv készítése, melyben a tanár a diákokkal együtt megtervezi  azokat a programokat, melyek által jobban megismerik a kiválasztott erdőterületet.
  • A kitöltött pályázati űrlapot 2013. szeptember 22-én éjfélig kell eljuttatni az Egyesülethez elektronikus formában (a kinyomtatott, aláírt,  verzió ezután is beérkezhet).
  • Évközbeni feladat a tervezett programok megvalósítása,valamint közös megfigyelések és mérések végzése. A projektek megvalósítására 2013. szeptember 2. és 2013. május 22. közötti időszakban van lehetőség.
  • A projekt megvalósításáról a nyerteseknek fényképekkel illusztrált szakmai beszámolót kell készíteniük, melyet legkésőbb 2014. május 31-ig elektronikus úton kell eljuttatniuk a szervezőnek. A pénzügyi elszámolás papíralapon történik. A postára adás határideje szintén 2014.május 31.


A nyertes iskolák díjazása

Anyagi támogatás – az iskolák ebben az évben 75 000 Ft, tervezett módon elkölthető anyagi támogatásban részesülnek. Az összeget a szerződéskötést követően a megjelölt számlára utaljuk. A támogatáselszámolásának módjáról részletesen a szerződésben írunk.

Terepi eszközkészlet – olyan, az iskolák terepi munkáját segítő csomagot állítunk össze 85 000 Ft értékben, mely hosszabb távon is alkalmas a természet megfigyelésére. A csomag tartalmaz pl.táblagépet, rovarnézőkét vagy határozókulcsokat.

Értékelés, szavazás 

A beérkezett pályázatokat az MKNE szakmai testülete értékeli. Az 5 legjobb pályaművet beküldő iskola 2013.novemberében megkapja a támogatást. A következő legjobb 20 pályaművet szavazásra terjesztjük elő. A 10 nyertes kiválasztásában az IKEA Family Klub tagsága és az IKEA áruházak dolgozói is részt vesznek. A szavazatok leadhatóak lesznek az IKEA veledkozosen.hu honlapján, 2014. januárjában.

A szakmai elbírálás során előnyben részesülnek azok a tervek, amelyek minél nagyobb célközönséget érnek el, több pedagógus bevonásával valósulnak meg, egységes koncepció mentén készülnek, valamint az MKNE által készített kétféle terepi segédanyag alkalmazását magukban foglalják.

A pályázatról részletesen a pályázati felhívásban olvashatnak.

Link:  http://mkne.hu/otthonazerdoben/