palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Palotanegyed Hallgatói Ötletpályázat (Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Gutenberg tér)

Budapest Józsefváros Önkormányzata és a  Civilek a Palotanegyedért Egyesület és a Városépítészetért Alapítvány hallgatói tervpályázatot írt ki Józsefváros két köztér – a Pollack Mihály tér és a Gutenberg tér – és az azokat összekötő út-szakasz, a Bródy Sándor utca közterületi megújítására. A tervpályázat célja egy olyan mintaprojekten keresztül megfogalmazni a Palotanegyed közterületminőségi és arculati irányelveit, amelyek hozzásegítik a Negyedet a fenntartható városrész kialakulásához, környezeti, társadalmi és gazdasági értelemben.

1. Tervpályázat kiírása

1.1. A tervpályázat kiírója
Budapest Józsefváros VIII. Kerületi Önkormányzat (1082 Budapest, Baross utca 63-67.), Civilek a Palotanegyedért Egyesület (1088 Budapest, Lőrinc pap tér 3. III. em. 9.) és a Városépítészetért Alapítvány (1093 Budapest, Lónyay u. 7. I. em. 28.)
1.2. A tervpályázat tárgya
Jelen hallgatói ötletpályázat tárgyát Budapest VIII. kerület Józsefváros Palotanegyedének szívében található két köztér – a Pollack Mihály tér és a Gutenberg tér – és az azokat összekötő út-szakasz, a Bródy Sándor utca közterületi megújítása képezi.
1.3. A tervpályázat célja
A tervpályázat célja egy olyan mintaprojekten keresztül megfogalmazni a Palotanegyed közterületminőségi és arculati irányelveit, amelyek hozzásegítik a Negyedet a fenntartható városrész kialakulásához, környezeti, társadalmi és gazdasági értelemben.
A Palotanegyedben az elmúlt években számos városfejlesztési projekt zajlott, amelyek keretében közterületek újultak meg – köztük a tervezés tárgyát képező két tér is-, ám a fizikai rehabilitációt követően a fejlesztések társadalmi és gazdasági többlethozadéka hosszútávon elmaradt. Jelen pályázat keretében a Kiírók elsősorban olyan innovatív, funkcionális, ugyanakkor realizál-ható megoldásokat tartalmazó terveket/víziókat várnak, amelyekben a pályázók városépítésze-ti, építészeti, formatervezési eszközökkel a közterületek élettel való megtöltésére tesznek ja-vaslatot.
A tervpályázat nem titkolt célja egyben az Európa Belvárosa Program második ütemének és a Fővárosi Önkormányzat által meghirdetett TÉR_KÖZ pályázati programjának a megalapozása, a tervpályázat eredményének a városrehabilitációs programokban való felhasználása.
1.4. A tervpályázat jellege
Hallgatói ötletpályázat.
1.5. A tervpályázat formája
Titkos.
1.6. A tervpályázaton való részvétel feltételei
A pályázaton hallgatók és 2013. évben diplomázott frissdiplomások vehetnek részt az alábbiak-ban foglaltak szerint:
A tervpályázat résztvevője – pályázó – (azaz a pályamű szerzője) az alábbi felsőfokú oktatási in-tézmények hallgatója/2013.évben diplomázott volt hallgatója lehet:

– Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti Kar

– Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar

– Debreceni Egyetem, Műszaki Főiskolai Kar, Építészmérnöki Szak

– Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Építész Tanszék

– Nyugat-Magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar, Építéstani Tanszék

– Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kar, Építész Szakmai Intézet

– Szent István Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar

– Széchenyi István Egyetem, Műszaki Tudományi Kar, Építészmérnöki Szak

 

A hallgatók az egyetemek között szabadon társulhatnak. Egy hallgató csak egy pályamű elkészítésében vehet részt.
További információ a mellékelt dokumentumokban található.
Letölthető dokumentumok

Beküldési határidő: 2013. július 19. 24:00

Kapcsolattartó: tervpalyazat@varosepiteszet.hu

Eredményhirdetés: 2013. augusztus 02. 14:00