palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat megoldásközpontú riportok készítésére

A Mérték Médiaelemző Műhely, az Ashoka és a Transitions Online támogatásával pályázatot hirdet magyar állampolgárságú újságírók részére megoldásközpontú riportok készítésére. A pályázaton minden újságíró és szerkesztőségi kollektíva részt vehet, aki vállalja a pályázati felhívásban foglaltak teljesítését.

Fókuszban a megoldás

Milyen cikkeket várunk? A Solutions Journalism, azaz megoldásközpontú újságírás nem a problémákra, hanem azok megoldására koncentrál. Olyan modelleket mutat be (például az oktatás, az esélyegyenlőség, az egészségügy, a környezetvédelem vagy akár a korrupció területén), amelyek valahol már működtek, és amelyek segítségével talán máshol is megoldhatók lennének egyes társadalmi problémák. Nem „jó hírek” készítéséről van szó, hanem oknyomozó munkáról, amely részletekbe menően mutatja be a teljes történetet. Mindazt, ami változást hozhat a közbeszédbe, és hatással lehet a szakpolitikára is.

Fontos tehát, hogy az elkészült riportnak:

 • egy társadalmi problémára adott válaszra kell összpontosítania;
 • pontosnak és alaposnak kell lennie, a részleteket is be kell mutatnia,
 • a megoldás működőképességét adatokkal, szilárd bizonyítékokkal kell alátámasztania,
 • olyan modelleket kell bemutatnia, amelyek mások számára is alkalmazhatók lehetnek,
 • a cikkben a felmerülő problémákra, nehézségekre is rá kell világítania.

Éppen ezért a riport nem szólhat egy, még csak gondolati szinten megfogalmazott lehetséges megoldásról, nem lehet egyszemélyes „hőstörténet”, bújtatott reklám vagy „megható kishír”. Aki bizonytalan a témaválasztásban vagy a megoldásközpontú újságírás kritériumaiban, keresse fel a Solutions Journalism Network magyar nyelvű interaktív oktatófelületét, vagy kérjen konzultációt a katus.eszter@mertek.eu email címen.

ALAPVETŐI ÚJSÁGÍRÓI ELVÁRÁSOK

A pályázat elbírálásakor fontos szempont lesz:

 • a megoldásközpontú riport elkészítéséhez szükséges előzetes kutatómunka mennyisége és alapossága,
 • a téma társadalmi fontossága,
 • a téma megalapozottsága, eredetisége és újszerűsége,
 • a téma bemutatásának érthetősége,
 • a kutatás során gyűjtött adatok és tények vizuális bemutatására tervezett eszközök változatossága,
 • valamint a költségvetés észszerűsége és a feldolgozás ütemterve.

A pályázók a jelentkezési lap kitöltésével és beküldésével szavatolják, hogy az általuk benyújtott témajavaslat feldolgozásával kapcsolatban nem áll fenn politikai, gazdasági, jogi vagy egyéb érdekkonfliktus, a riport tartalmát saját maguk alakítják, és saját maguk vállalnak felelősséget érte.

A PÁLYÁZAT FELTÉTELEI, HATÁRIDŐK, DÍJAZÁS

A kidolgozott témajavaslatot 2018. november 25-én éjfélig lehet benyújtani, az eredményhirdetésre december 10-én kerül sor. A nyertes pályázóknak három hónap áll a rendelkezésükre a cikkek elkészítéséhez. A téma összetettségétől és a feldolgozáshoz szükséges időtől függően egy-egy pályázat maximum kétszázezer forint összeggel támogatható. A díjazás két részletben történik: a támogatási összeg felét a témajavaslat elfogadásakor, a másikat a cikk megjelenése után kapja meg a szerző. A szerződéskötés feltétele a számlaképesség.

A programra a pályázati adatlap kitöltésével lehet jelentkezni IDE kattintva.

A pályázat kötelező elemei:

 • kitöltött pályázati adatlap;
 • szerkesztőségi szándéknyilatkozat a cikk közléséről;
 • referencia
 • a pályázó három legsikeresebbnek tartott riportja,

amelyek bizonyítják, hogy a szerző rendelkezik a megvalósításhoz szükséges szakmai tapasztalattal. A cikkek linkjeinek az adatlapon való feltüntetése vagy szkennelt változatának beküldése elegendő.

A pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy a támogatott riportokat – az eredeti közlést követően – részben vagy teljes terjedelmükben honlapjukon megjelentessék.

A támogatott szerzők a cikkek elkészítéséhez díjmentes szakmai segítséget igényelhetnek a katus.eszter@mertek.eu email címen. Ugyanitt, illetve a +3630/8677944-es telefonszámon lehet érdeklődni a pályázati kiírással kapcsolatban is.