palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat a MEOSZ új portáljának elkészítésére

meosz pályázatA Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége pályázatot írt ki új portáljának elkészítésére.

A MEOSZ-ról
Az 1981- ben alapított Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Magyarország egyik legnagyobb, mintegy kétszázezer fős taglétszámmal rendelkező, kiemelkedően közhasznú civil szervezete, mely a mozgássérült emberek érdekeinek képviseletével és védelmével foglalkozik.
A Mozgáskorlátozottak Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete egyike MEOSZ több mint száz tagszervezetének.
Jelen pályázatot a portál elkészítésére a MEOSZ megbízásából az MKMORE írja ki, a kész portál üzemeltetése és tartalmi szerkesztése a MEOSZ feladatkörébe fog tartozni.

A meosz.hu-ról
A meosz.hu portál rendkívül fontos szereppel bír a MEOSZ életében, ugyanis a tagszervezetek, a tagok és a MEOSZ között ez az egyik fő kommunikációs csatorna.
A jelenlegi portál azonban meglehetősen elavult, technikai megoldásait tekintve nem fejleszthető, ezért csak mielőbbi, teljes megújítása képzelhető el.

Általános kívánalmak az ú portállal szemben
Egy egyszerű, átlátható designnal rendelkező portál építése szükséges takarékos forrásfelhasználással, mely a hatalmas mennyiségű információt könnyen elérhető módon tálalja a látogatók felé.
Mivel az új portál felhasználói is jórészt a fogyatékossággal élő emberek lesznek, ezért maximálisan akadálymentesnek kell lennie úgy a látássérült, mint például a nehezített finommotoros mozgással élő emberek számára is.

PRO BONO
Az új portál elkészítésének finanszírozására 1,5-2 millió forintnyi összeg áll rendelkezésre, azonban a szervezet olyan pályázatokat vár a portál elkészítésére (és üzemeltetésére), amelyek legalább részben tartalmaznak pro bono keretek közt nyújtott vagy adományként adott termékeket, szolgáltatásokat a pályázó részéről.
A pályázatunk eredményeként majdan elkészülő új portál a MEOSZ célkitűzései és társadalmi beágyazottsága, hatalmas taglétszáma, általános ismertsége, elismertsége révén kiválóan illeszthető a nyertes pályázó CSR portfoliójába.
A MEOSZ természetesen partner a portál megújításához kapcsolódó esetleges későbbi sajtómegjelenésekben is, így ez a projekt a nyertes pályázó számára az anyagi hasznon túl PR megjelenést is hozhat.
Mindezen túl pedig a nyertes pályázó a portál fejlesztése és üzemeltetése során beáramló felhasználói visszajelzésekből komoly tapasztalatra tehet szert az egyre elengedhetetlenebbé váló akadálymentesített honlapok fejlesztésében, ami a későbbiekben számára releváns előnyt jelenthet a versenytársakhoz képest.
A MEOSZ és az MKMORE egyaránt közhasznú szervezet, ezért a nyertes pályázó adományként is nyújthat terméket vagy szolgáltatást, így az előbbi szervezetek által kiállított igazolással az adományozó csökkentheti a társasági adójának az alapját.

A pályázat az új meosz.hu portál elkészítésére

A pályázat kiírója
A pályázatot a Mozgáskorlátozottak Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete (MKMORE) írja ki a MEOSZ megbízásából.

A pályázat közzététele: A MEOSZ a pályázati felhívást közzé teszi a honlapján (http://www.meosz.hu),  valamint igyekszik minél több piaci szereplő számára közvetlenül is megküldeni azt.

A pályázat résztvevői
A pályázaton bármely magyarországi bejegyzésű, budapesti telep- vagy székhellyel rendelkező cég indulhat, mely a pályázatban foglaltakat elfogadja és teljesíteni tudja.

A pályázat beadása
A beadott pályázatokat kizárólag PDF formátumban, emailben elküldve várjuk az ujportal@meosz.hu címre.
Minden egyes beérkező pályázatot válaszemailben nyugtázunk, ezért amennyiben két munkanap
elteltével sem kapott visszajelzést, kérjük az ismételt beadást!

A pályázat kötelez tartalmi elemei
1. A pályázó bemutatása, referencia listája.
2. A megvalósítási technikai részleteinek (üzemeltetés, tartalomkezelő rendszer stb.) ismertetése.
3. A pályázó által vállalt díjak:
a) Pályázati főösszeg, mely tartalmazza a portál első éves üzemeltetési költségét is.
b) A portál második évének üzemeltetési költsége.
c) Részletes árajánlat, kiemelve, hogy mely részeket tudja a pályázó pro bono nyújtani.
4. A megvalósítás egyes szakaszainak leírása, a vállalt határidővel.

A pályázati elbírálás
A MEOSZ a beérkező pályázatok elbírálására bizottságot hoz létre, mely értékelési szempontok szerint választja ki a nyertes pályázatot.

A pályázati elbírálásának szempontjai (az elbírálási teljes pontérték %-ában, teljes = 100 pont):
1. Pályázó bemutatása, referenciái: 15%
2. Üzemeltetési megoldások (open source szoftverek használata preferált): 10%, tartalomkezelő rendszer (különös tekintettel az egyszerű használatra): 25%
3. A pályázó által vállalt díjak: pályázati főösszeg + a második év üzemeltetési költsége: 30%
4. Elkészítésre vállalt idő: 10%

Pályázatok beérkezésének határideje: 2015. január 30. 16:00

Nyertes pályázat kihirdetésének határideje: 2015. február 9. 12:00, helye: http://www.meosz.hu, valamint a nyertest külön is értesítjük.
Szerződéskötés határideje a nyertes pályázóval: megegyezés szerint.

Egyéb
A pályázattal kapcsolatban bármilyen kérdés az ujportal@meosz.hu címen tehető fel.

A MEOSZ fenntartja a jogot, hogy
– a pályázati feltételeket a beérkezési határidőig megváltoztassa (erről minden beérkezett pályázat benyújtóját értesíti, és az értesítést a pályázat közzétételi helyein megjeleníti),
– a pályázatot a szerződéskötés időpontjáig bármikor visszavonja.

AZ új portál üzemeltetése

Kiszolgáló rendszer
A portál kiszolgálásához szükséges kiszolgáló környezetet (tárterület, adatbázisszerver, szoftverek stb.) a nyertes pályázó biztosítja melyek első éves díját a pályázati főösszegnek tartalmaznia kell, plusz egy évre pedig árajánlatot kell adnia, melytől a nyertes pályázat esetében eltérni közös megegyezéssel lehet a szerződéskötést követően.

A portál rendelkezésre állási követelménye: 99,5%

A portál üzemeltetése attól a naptári naptól indul, amikor a portál elkészült és a tesztelési- hibajavítási szakasz is lezárult.

A videófájlok a MEOSZ YouTube csatornájáról kerülnek beágyazásra, így tárterületet nem foglalnak.

Biztonsági mentések
A nyertes pályázó a kiszolgáló rendszerről rendszeresen biztonsági másolatokat készít, melyeket megfelelő környezetben tárol, hogy adatvesztés ne lépjen fel.

A biztonsági mentésekből a MEOSZ negyedévente saját példányt kap.

Design
A nyertes pályázóval a későbbiekben megosztott részletesebb kívánalmak alapján 3 designváltozatot kér a MEOSZ, melyekből egy megvalósítandót választ, de fenntartja a jogot, hogy azon is kisebb változtatásokat lehessen eszközölni a portál elkészültéig.
A design kialakítása során a nyertes pályázónak törekednie kell arra, hogy az könnyen cserélhető, módosítható legyen a CSS módosítása révén.

Akadálymentesítés
A portál akadálymentességét a W3C hazai irodája által kiállított AAA minősítésű akadálymentességi tanúsítványnak kell bizonyítania, mely beszerzése a nyertes pályázó feladata. A portálnak az esetleges későbbi, a nyertes pályázó általi fejlesztésekor, átalakításakor is meg kell tartania a tanúsítványt.

Az akadálymentesítésnek több ponton is meg kell megvalósulnia:
1. A meosz.hu portálnak teljes terjedelmében akadálymentesnek kell lennie a WCAG szabvány szerint.
2. A gyengénlátók, de olvasni tudók számára egy design nélküli, nagy kontrasztú változat (fekete háttér, fehér, nagyméretű betűk) az akadalymentes.meosz.hu címen, mely viszont a portál teljes tartalmát tükrözi, nem csak egy külön szerkesztett, csonkolt változat.
3. A finommotoros mozgásukban korlátozottakra is gondolni kell a design tervezésénél: ezek az
emberek a mutatóeszközöket, például az egeret nehezen, pontatlanul tudják használni, így például a linkek esetében ne csak a szöveg karakterei legyenek „hot area“- k, hanem egy négyszög is körülötte, amit így sokkal könnyebben „eltalálnak“, illetve az egyes „hot area“-k (linkek) ne legyenek túl szorosan egymáshoz.
4. A cikkeknél a betűméret növelésére legyen mód.

Mobil verzió
A portál mobil eszközökön (tableteken, mobiltelefonokon) egy egyszerűsített (de nem csonkolt tartalmú vagy külön szerkesztett), kisebb adatforgalmat generáló verzióban jelenik meg az m.meosz.hu subdomain alatt.

Tartalomkezelő rendszer(CMS)
A portált üzemszerű működése szerint a MEOSZ központja és a tagszervezetek közösen, a tartalomkezelő rendszeren (CMS) keresztül töltik fel tartalommal egy többszintű jogosultsági rendszerben.
Fontos kívánalom, hogy a portál szerkesztősége minél több feladatot legyen képes a fejlesztők közreműködése nélkül megvalósítani (természetesen megfelelő betanítás után): a tartalom felvitelén, strukturálásán túl a menüpontok adminisztrációját, a CMS jogosultságok kezelését, microsite- ok készítését, bannerek kezelését és egyéb feladatokat is.

A CMS jogosultsági rendszere
Mivel a MEOSZ-nak több mint 100 tagszervezete van, a portál tartalomkezelő részéhez több száz főnek is lehet egy időben, differenciált szintű hozzáférése az alábbiak szerint:

Tagegyesületi szerkesztő:
– Cikket tölthet fel, publikálhat, módosíthat, törölhet akár megjelenés után is, de mindezt csak a saját tagegyesületének microsite-ján belül.

Szerkesztő:
– ugyanaz mint a Tagegyesületi szerkesztő, plusz:
– minden tagegyesület honlapján minden feladatot elvégezhet,
– bannereket adminisztrálhat,
– statisztikai rendszerhez hozzáfér,
– microsite- ot létrehozhat,
– apróhirdetést engedélyezhet, módosíthat,
– tagegyesületi szerkesztőt felvehet, törölhet, módosíthat stb. Főszerkesztő
– ugyanaz mint a szerkesztő, plusz:
– felvehet, törölhet, módosíthat minden jogosultságot stb.

A PORTÁL FELÉPÍTÉSE, NÉHÁNY FŐBB TARTALOMTÍPUS
CIKK
A tartalomkezelő rendszer leggyakrabban használt építőeleme a cikk, melyhez a minimum mezők egy cikk felvitele során: cím, rövid cím, lead, rövid lead, szövegtörzs WYSIWYG szerkesztőfelülettel, képfeltöltés, képgaléria készítés, publikus címkék, nem publikus címkék (ezek csak a portál saját keresője számára látszanak, a keresést könnyítik meg), bélyegkép, publikálási idő, archiválási idő, cikk állapota (szerkesztés alatt, publikált stb.), cikk feltöltője, cikk szerkesztője, szerző, forrás, forrás link, nem publikus belső megjegyzés, csatolt fájlok, kapcsolódó cikkek, régió, megye, település, tagszervezet.

Speciális cikktípusok:
– rendezvények (plusz mezők: rendezés dátuma, rendezés címe stb. ),
– pályázatok (plusz mezők: beadási határidő stb.),
– állásajánlatok (plusz mezők: munka típusa stb.),
– e cikktípusok speciális mezői alapján a rendszer képes a cikkeket leválogatni, hogy egy Csongrád megyei pályázat csak a Csongrád megyei microsite-on jelenjen meg, de a többi tagegyesületi microsite-on nem.

Bármely cikkbe HTML-ben szabadon összeállítható mezők, legördülő menük, választógombok stb. helyezhetőek el, melyek tartalmát az elküldés gombra kattintva a portál képes egy vagy több, előre magadott emailcímre elküldeni (kapcsolati formulához, jelentkezéshez használható).

A CMS automatikusan generál egy „szép“ URL- t a cikk címéből, de az szabadon módosítható.

Cikk megosztási funkciók az oldalon: Facebook, Google +1, cikk küldése emailben, vakbarát változat linkje, cikk nyomtatása.

A cikkek rovatokba rendezésének alapja a címke, melyből bármennyi egy cikkhez rendelhető. A kiszolgáló rendszer a címkék alapján válogatja „rovatokba“ a cikkeket, így az előbbiek alapján egy cikk több rovatba is kerülhet.

A cikkek állapota lehet:
– Szerkesztés alatt álló (draft, nem publikus, csak a cikk feltöltője láthatja)
– Szerkesztésre váró (nem publikus, az adminisztrációs felületen már látható a szerkesztők számára)
– Előre időzített, de még meg nem jelent (szerkesztő már átnézte, jövőbeli időpontot adott neki, amikor beavatkozás nékül megjelenik)
– Publikus (megjelent, bárki számára látható)
– Publikálásból kézzel visszavont
– Automatikusan archivált

APRÓHIRDETÉSEK / TÁRSKERESŐ HIRDETÉSEK
A belépett felhasználók hirdetéseket adhatnak fel, amelyek viszont szerkesztői engedélyezés nélkül nem jelennek meg a xon.

MENÜSZERKESZTŐ
Az egyes menüpontok nem lehetnek „bedrótozva“, azokat a szerkesztőségi rendszerből szabadon kell tudni szerkeszteni szerkesztői jogosultságokkal.

Menüpont lehet rovat (cikkek előre meghatározott és automatikus leválogatása), saját cikk vagy link is.

MICROSITE-OK
A gyors és egyszerű elkészítés miatt minden meosz.hu- s microsite néhány, előre definiált oldalszerkezetre épül, nem kell mindegyikhez új oldalszerkezeteket létrehozni, mint egy klasszikus értelemben vett, designban, oldalszerkezetben és tartalomban is elkülönülő, komplex microsite esetében, azonban fontos, hogy mindegyik microsite egyedi URL-t kaphasson, ami szerkesztőségi rendszerből megadható.

TAGEGYESÜLETI MICROSITE-OK
A MEOSZ egy országos szervezet, amelynek több mint száz tagegyesülete van, ezért a honlapon az egyes tagegyesületeknek önállóan is helyet kell biztosítani, melyhez a legmegfelelőbb megoldás egy-egy microsite tagegyesületenként.

A tagegyesületi honlapok mind egyetlen sablonból felépülő oldalszerkezettel rendelkeznek, tehát nem több mint 100 egyedi elrendezésű, és designnal rendelkező microsite-ot kell legyártani a tartalomkezelő rendszerben, hanem csak egyetlen template-t, amelybe csak egyedi menüpontokat és tartalmakat kell definiálni (a majdani főszerkesztő feladata), valamint a fejléckép megváltoztatható (mint egy Facebook page esetében).

A minden egyesületnél egyforma séma:
– Bemutatkozás
– Hírek
– Pályázatok,
– Rendezvények
– Alapszabály, közhasznúsági jelentés
– Saját, egyedi menüpontok lehetősége (a tagegyesület saját, nagyobb projektjeihez)
– Megyénk hírei, pályázatai, rendezvényei
– Régiónk hírei, pályázatai, rendezvényei
– További fix, MEOSZ központ által meghatározott menüpontok (meosz.hu főoldalal linkje stb.)

EGYÉB M ICROSITE- OK
A fenti tagegyesületi microsite- okon kívül a MEOSZ központ nagyobb eseményekhez, projektekhez (pl. Paraszupersztár, angol nyelvű oldal) is létrehozható microsite, szabad menüpontokkal.

Az előre nem látható igényekhez a tagegyesületi microsite- ok oldalszerkezeti sablonján túl további 2 sablon legyártása előzetesen szükséges.

FELHASZNÁLÓI REGISZTRÁCIÓ
Fajtái:
– Facebook és Google beléptetés
– Saját űrlapon keresztüli regisztráció (a kért adatok: emailcím, jelszó, felhasználónév, tagegyesület neve legördülő menüből)

Regisztrált és belépett felhasználók számára megnyíló funkciók
– Hirdetések feladása Felhasználók adminisztrálása a CMS-ből:
– Adataik módosítása
– Felhasználó törlése

STATISZTIKAI RENDSZER
A portálnak rendelkeznie kell statisztikai modullal, amely releváns, könnyen átlátható és részletes lekérdezési lehetőségekkel rendelkezik, és ezzel támogatja a portál tartalmi szerkesztését.

BANNERKEZELÉS
A portálon a bannerek (gif, flash stb.) kihelyezésére és szerkesztői adminisztrálására lehetőséget kell biztosítani, és a statisztikai rendszerben is mérni kell őket.

KERESŐ
A portálnak rendelkeznie kell szabadszavas keresővel valamint részletes keresési lehetőséggel (szűrés rovatokra, időpontra stb. illetve saját kereső a microsite- okon).

SEO
Nem szükséges aktív, kampányszerű keresőoptimalizálás, de a portálnak alap felépítésében kereőbarátnak kell lennie (szép URL- ek stb.).

HÍRLEVÉL / RSS
A portálnak tartalmaznia kell egy hírlevélküldő modult, mely a feliratkozottak számára hírlevelet tud kiküldeni szabadon megadott tartalommal. (A hírlevélhez nem kell regisztrálni, elég az emailcímet megadni.)

A portál egésze, rovatai, minden microsite- ja külön saját RSS csatornával kell, hogy rendelkezzen.

A PORTÁL ELKÉSZÜLTÉT KÖVETŐEN
DOKUMENTÁCIÓ
A nyertes pályázó vállalja, hogy a szerkesztőségi rendszer funkcióinak részletes leírását írásos dokumentáció formájában a MEOSZ-nak átadja.

A SZERKESZTŐK BETANÍTÁSA
A nyertes pályázó vállalja, hogy a MEOSZ részéről kijelölt személyeket az adminisztrációs teendők elvégzésére (főszerkesztői jogosultsági szinten) élőben, csoportosan (5-10 fő), budapesti, akadálymentes helyszínen betanítja.

AZ ÚJ PORTÁL TARTALM I FELTÖLTÉSE
A jelenlegi portálról automatizmussal tartalom nem tölthető át az újba, ezért a régi portál tartalmi áttöltését a MEOSZ vállalja.

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége
1032 Budapest San Marco u. 76.
Mozgáskorlátozottak Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete
2600 Vác, Rákóczi út 36.