palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat roma kulturális események megvalósításának, kulturális tartalmak és termékek elérhetővé tételének támogatására

NRSZH logoA Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal pályázatot hirdet a roma kulturális események megvalósításának, kulturális tartalmak és termékek elérhetővé tételének támogatására.

A pályázat célja a roma kulturális események megvalósításán keresztül a cigány nyelvek (romani és beás) ápolása és fejlesztése, illetve a roma hagyományok megőrzése, korszerű újraértelmezése, átadása fiatalabb korosztályoknak.

A pályázati kategória kódja: ROM-RKT-16

A felhívás keretében két komponens pályázható.

Az „A” komponens (RKZF) keretében a roma művészek alkotásainak bemutatására teremt alkalmat, mely magában foglalja az időszaki kiállításokat, irodalmi és zenei esteket, felolvasásokat, filmbemutatókat, színházi- és táncelőadásokat, valamint ezek kombinációját. A roma művészek művein túl olyan alkotások is bemutatásra kerülhetnek, melyek szerzője nem roma származású, de a mű témájában pozitív értelemben foglalkozik a cigánysággal. A szervezett eseményhez kapcsolódhatnak a tematikát követő gyermekprogramok, műhelyek is.

Az „A” komponensre rendelkezésre álló keretösszeg 15.000.000 Ft.

A „B” komponens (KEMT) keretében egynapos kulturális események támogatása (fesztiválok, roma ünnepségek, roma napok, stb.) megvalósítása támogatható, amelyek nagyobb közösségeket képesek megszólítani. Fontos szempont, hogy ezek ne zárt (csak a roma közösséget elérő), hanem nyitott (össztársadalmi célzású települési, megyei szintű) események legyenek. Ilyen események közösségépítő hatással kell, hogy legyenek az adott területen, ezért elsősorban a helyben, környéken élő roma előadók, művészek, helyben környéken működő roma kulturális egyesületek, szervezetek bemutatkozása, bemutatása a cél.

A „B” komponensre rendelkezésre keretösszeg 35 millió ft.

A pályázók köre:

  • önálló jogi személyiséggel rendelkező romákkal, roma kultúrával nyilvántartásba vétellel jöttek létre,
  • kulturális és művészeti tevékenységek folytatása, közösségfejlesztés, vagy hagyomány és kultúra ápolása, vagy  cigány/roma nemzetiségi önkormányzatok, vagy  helyi, megyei önkormányzatok, illetve azok intézményei települési önkormányzatok jogi személyiséggel rendelkező társulása
     közművelődési intézmények, a közművelődési feladatellátásra a helyi
    önkormányzattal a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a

A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás, a projekt keretén belül igényelt és megítélt támogatás 100%-a, saját forrást nem igénye.

A pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 50.000.000 Ft. 

Letölthető dokumentumok

A pályázatok benyújtási határideje: 2016. április 20., szerda (23:59).

A pályázattal kapcsolatos kérdéseikkel a Hivatal Szociális Szakmafejlesztési Főosztály, Szociális Szolgáltatások Osztálya munkatársaikhoz fordulhatnak.

Köller Zsófia: +36305849048 kollerzs@nrszh.hu
Korbély Katalin: +3614626454 korbelyk@nrszh.hu

Részletes információk: Pályázat roma kulturális események megvalósításának, kulturális tartalmak és termékek elérhetővé tételének támogatására