palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

PATTERNS Lectures pályázat

A PATTERNS Lectures újra pályázatot írt ki. A pályázat célja egyetemi kurzusok támogatása a művészettörténet, és a kulturális tudományok területén. A pályázaton olyan közép és kelet-európai állami egyetemeken oktató tanárok vehetnek részt, akik a PATTERNS tárgykörébe eső témákban aktívak és olyan kurzust szeretnének indítani, mely érinti a PATTERNS által támogatott témák valamelyikét.

A program támogatja kurzusok és képzések elindítását, tanulmányi utakat, vendégelőadásokat és tanulmányi utakat, szakirodalom beszerzését és a kurzushoz kapcsolódó publikációk létrehozását.

A *PATTERNS egy határokon átívelő program melynek célja a közelmúlt kulturális történetének tanulmányozása és megértése. Kortárs kulturális projektek kezdeményezése és támogatása a legkülönfélébb formákban és médiákon keresztül.

A *PATTERNS célja a mindennapi élet átalakulásához és a kultúrához kapcsolódó gyakorlatok és szempontok dokumentálása, vizsgálata és kutatása Közép és Kelet-Európában a régióra jellemző kettősségeket figyelembe véve. A kezdeményezés az 1960-as és ’70-es évekre, az ’átalakulás’ korszakától a napjainkig terjedő időszakra koncentrál.

A program által kiemelten támogatott kurzusok:

  • a közelmúltban kifejlesztett és újonnan indított kurzus
  • analitikusan vizsgálja az 1960-as évektől máig terjedő időszakot, különös tekintettel a rendszerváltás évére
  • a kulturális jelenségeket vizsgál az 1989-et megelőző időszaktól máig, populáris, marginális és ellenkulturális szempontok alapján
  • interdiszciplináris és kultúrák közti történelem kutatása a közép és kelet-európai régióban
  • a kurzus része a kritikai módszertan, a kurzus vezetője innovatív és interaktív oktatástechnikai módszereket is használ

Akiket támogat a program:

A kiírás olyan közép és kelet-európai állami egyetemek oktatóinak szól, akik a művészettörténet vagy kulturális tanulmányok területét érintő kurzusokat vezetnek. A külső oktatók által összeállított kurzusanyagoknak is illeszkedniük kell valamelyik állami felsőoktatási intézet struktúrájába.

A pályázat a 2012/2013-as akadémiai évben tartott kurzusokra vonatkozik.

PATTERNS Lectures Tanácsadók: A benyújtott pályázatokból 12 egyetemi kurzust választ ki egy négytagú, nemzetközi testület. A tanácsadók kiválasztása megtörtént, a résztvevők névsora 2012. január 30-án lesz nyilvános.

Beadási határidő: A pályázatokat 2012. Január 30. és 2012  Március 19. között lehet beadni.

Letölthető pályázati dokumentáció:

 A pályázat folyamata megtalálható: www.patternslectures.org

További kérdések esetén az alábbi e-mail címen kaphat tájékoztatást: patterns@wus-austria.org

A PATTERNS Lectures korábbi programjai sikeresen zárultak: 11 országban 14 egyetemi kurzus létrehozását támogatta a program, melyekből több hosszú-távon is folytatódik majd.

A PATTERNS program az ERSTE Alapítvány kulturális kutatási és támogatási tevékenységén belül kiemelkedő szerepet tölt be.

Bővebb információ elérhető a program honlapján: www.patternslectures.org

ERSTE Alapítvány
Kultúra Program
www.erstestiftung.org
ERSTE Alapítvány

 

 

Noivalto-Fesztival_2023