palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Prágai Quadriennálé 2011-Felhívás a Nemzeti szekcióban való részvételre

PQ 2011 pályázatA magyar szcenográfiát képviselő alkotócsoport nevében tisztelettel felkérem Önöket, hogy pályamunkáik által vegyenek részt az Prágai Quadriennálé Nemzeti szekciójának kiállításán. A 2011-re új néven meghirdetett Quadriennálé (Quadrennial of Performance Design and Space) a szcenográfiát a vizuális és az előadó-művészet dialógusaként, e két világ kapcsolódási pontjain létrejövő, egymásból merítő, új zsánereket teremtő térművészetként értelmezi.

A nemzetközi programnak megfelelően a magyar szekciók. Nemzeti szekció, Színházépítészet és technológiák szekció, Oktatási szekció közös arculatban összeérő, vetített tartalmakkal feltölthető installációi is a színházi terek határainak föloldására irányuló látványtextúrákat mutatnak be.

A Nemzeti szekcióban, a másik két szekció teréhez hasonlóan, vetített felületeket adó fekete kockát helyezünk el, amelynek talaja sekély vízmedence. A kocka belsejében az oldalfalakat és a tetőfelületet fekete tüll borítja. A rácsos mennyezetről függő, felülről vetítő öt plexi tározót olyan térművészeti alkotások dokumentált vagy újraértelmezett képeivel töltjük föl, amelyekben a „talált helyszínek” téradaptációs feladványaiban és az öröklött előadó-művészeti terek kreatív „bejátszásában” kimunkált új szcenográfiai eszköztár szembeötlő.

A kortárs jelmeztervezőktől a képzőművészet és az intermedialitás irányába mutató, új összefüggésbe helyezett alkotásokat várunk.

A pályázó műveknek 2007 őszétől 2010 decemberéig bemutatott, illetve 2011 májusáig megvalósuló előadó-művészeti alkotáshoz kell kapcsolódniuk.
A többféle érvényes nézőpontot kínáló, az alaprajzi gondolkodást is integráló rendszer a szcenográfussal egyenrangú, kreatív filmes vagy animációs munkatársat kíván. A pályázók élhetnek az általunk ajánlott mozgóképes stáb közreműködésével, és maguk választotta alkotótársakkal is dolgozhatnak.
A beérkező művek közül a kurátor és alkotói köre Árvai György szcenográfus, időkutató, Csanádi Judit szcenográfus, Horgas Péter szcenográfus, Vargha Mihály építész, kritikus konszenzussal választja ki a szekcióban bemutatandó alkotásokat.

A további konzultációk: kör e-mail, google docs megosztás, szükség estetén skype.

Az ajánlott vetítési idő 10 perc, a maximális vetítési idő 15 perc.
A részvételi szándéknyilatkozatokat e-mailben kérjük.

A jelentkezési határidő 2010. május 30. (B. Nagy Anikó: bnagya@gmail.com, Kulcsár Viktória: kulcsar.viktoria@szinhaziintezet.hu)

Az elkészült anyagokat korszerű hordozókon, mozgóképes feldolgozásban, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben kell beadni. Kérjük, hogy a borítékra írják rá: P.Q. Nemzeti szekció

Beadási határidő 2010. december 15. (2011. március 1. után megvalósuló művek esetében: 2011. január 31.)

A nemzetközi kiírás megtekinthető a Quadriennálé honlapján: www.pq.cz.

A magyar részvételt elnyerő kurátori pályázat, valamint a műleírás megtekinthető a szinhaziintezet.hu oldalon.

Letölthető dokumentum

Felhívás a Nemzeti szekcióban való részvételre

Prágai Quadriennálé, 2011. június

Forrás: http://szinhaziintezet.hu/