palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Retextil termékfejlesztői pályázat

A pécsi székhelyű Retextil Alapítvány tevékenysége során háztartási textilhulladékból öko-design lakberendezési  tárgyakat  és  divattermékeket  állít  elő  megváltozott  munkaképességű  és fogyatékkal  élő  emberek  bevonásával.  A  munkafolyamatokban  egyszerre  van  jelen  művészeti tevékenység, közösségi- és munkaterápia, rehabilitáció. Foglalkoztatottjaink számára most olyan új gyártási- és szolgáltatási tevékenységeket keresünk, melyekkel kiegészíthetjük a saját termékeink és tevékenységeink körét. Pályázni  olyan  termékötletekkel  lehet,  amik  figyelembe  veszik  az  ökológiai-  és  gazdasági  fenntarthatóságot.  Lehetőség  szerint  ezek  kéznél  lévő  anyagból  (esetleg  hulladék- újrahasznosítással), elemi technikákkal, kézi erővel állíthatók elő, kis értékű beruházást igényelnek  és emberi munkával termelnek értéket, fogyasztható terméket.
A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:
● a  pályázó  személyes  adatait,  elérhetőségeit  tartalmazó  dokumentumot  és  szakmai önéletrajzot (pdf formátumban)
● az  ötlet  leírását  a  termék-előállításhoz  szükséges  anyag-,  eszköz-  és  helyigények megjelölésével (maximum 2 oldal, pdf)
● egyszerű üzleti tervet, mely többek között tartalmazza, hogy hány emberre van szükség a  termék előállításához, mennyi befektetett munkával és anyagi eszközzel, mennyi és milyen  termék állítható elő, illetve milyen értékesítési és kommunikációs csatornákat tervez a  terméknek.
Kérjük, hogy tervét átgondoltan, világosan fogalmazza meg és vegye  figyelembe az alábbi szempontokat:
A termék előállításának hozzávetőleges költségstruktúrája:
 1. Egy db termék anyagköltsége (Ft)
 2. Egy db termék előállításának munkaidő  igénye (óra)
 3. Egy db termék előállításához szükséges munkaerő (fő)
A termék piaci potenciálja: 
1. A termék célcsoportjának leírása (kik fogják vásárolni)
2. A termék becsült piacképes ára (Ft/db) (maximum 5 oldal, pdf formátum)
 • a termék prototípusát (kész mintáról fotó, vagy jól értelmezhető terv, vagy prezentáció) Amennyiben részt kíván venni a közönségszavazáson, csatolja az alábbiakat is:
 • hozzájárulás  a  közönségszavazáson  való  részvételhez  (facebook-on  való  megjelenés) (mellékelt jogi nyilatkozat – 1. számú – kitöltve, aláírva, beszkennelve)
 • 500  karakteres  termékleírás  és  illusztráló  fotó,  szintén  a  közönségszavazáshoz.  (Kérjük, ügyeljen a pályázó arra, hogy szövege meg fog jelenni a nyilvánosság előtt, tehát rövid összefoglalást írjon, amely nem tartalmaz üzleti titkokat/konkrétumokat! Felhívjuk a Pályázó figyelmét,  hogy  ha  olyan  információkat  is  tartalmaz  a  leírás,  amelyből  a  termékötlet rekonstruálható és “lopható”, alapítványunk nem vállal a pályázóval szemben felelősséget sem anyagi-, sem etikai szempontból!)
A pályázat díjazása, anyagi háttere:
A  pályázat  nyertesei  között  bruttó  3.800.000  Ft  kerül  szétosztásra  fejlesztési  költségként (anyagköltség, eszköz-beszerzés, marketing-költség, járulékok stb.), valamint a gyártási folyamatok és az értékesítés megkezdése után az eredmény 50%-a a termék kigondolóját illeti. Az új termék a Retextil termékkörét bővíti, de a termék tervezője/ötletadója is feltüntetésre kerül az értékesítés során.  A  pályázati  keret  a  Daikin  Magyarország  Kft.  valamint  az  Európai  Szociális  Alap támogatásaként kerül kiosztásra. A keretösszeg – figyelembe véve a termékek üzleti tervét – felosztásra kerül, várhatóan 1-5 nyertes között.
A pályázat elbírálása:
A beérkezett pályázatok több fordulóban kerülnek értékelésre.
1. forduló
2013. március 10. – 2013. március 20. 
A Retextil Alapítvány két munkatársa (előbírálók) a bírálati szempontoknak megfelelően kiválasztja azokat a pályázatokat, amelyek minden formai és tartalmi feltételnek megfelelnek.
2. forduló
2013. március 20. – 2013. március 27. 
Az  500  karakteres  leírások  és  fotók  felkerülnek  a  szervezet  facebook  oldalára,  ahol közönségszavazásra bocsátjuk azokat. A 3 legtöbb like-ot kapott termékötlet bekerül a döntőbe. Ugyanebben az időszakban az 5 fős zsűri is értékeli a 2. fordulóba jutott pályázatokat, majd a pontrendszerrel kialakított ranglista alapján az első 10 művet juttatja a döntőbe.
3. forduló
2013. március 28. – 2013. március 30.
A  döntőben  a  három  közönségszavazatos  pályamű,  valamint  a  tíz,  zsűri  által  kiválasztott termékötlet  újra  elbírálásra  kerül,  és  figyelembe  véve  a  termékötletek  üzleti  terveit  (azaz  a megvalósításhoz szükséges anyag- és eszközigényeket) osztja el a zsűri a legjobbak között a díjat.
A zsűri tagjai:
 • Galambos Attila – Zöld Fiatalok Egyesület Pécs, aktivista
 • Gál Sarolta – Young & Rubicam, stratégiai igazgató
 • Beck László Zaza – 30Y zenekar dobosa
 • Thiesz Angéla – Retextil Alapítvány, művészeti vezető
 • Zuggó Balázs – Daikin Hungary Kft., ügyvezető igazgató
Előbíráló zsűri tagjai:
Vókó Tünde – Retextil Alapítvány, műhelyvezető
Schifter Viktor – Retextil Alapítvány, műhelyvezető
Bírálati szempontok:
 • megvalósítható és piacképes a termék
 • emberi, kézi munkára épít – megváltozott  munkaképességű munkavállalót  mozgósít, Retextil alapítványi foglalkoztatási keretek között (Pécsett, telephelyen)
 • minimális az energiafelhasználása (a közművek tekintetében)
 • könnyen, gyorsan elsajátítható munkafolyamatokra/algoritmusokra épül a gyártása
 • vegyszer- és mérgező anyag mentes
 • minimális  –  vagy már  megoldott  –  a  gépesítés, az anyag-  és eszközigény  (kérjük,  a pályázó tüntesse fel, ha saját eszközöket kíván használni a termék létrehozásához)
 • újrahasznosításon / zöld energia használaton alapul a termék elkészítése
 • ökológiai- és gazdasági fenntarthatóság jellemzi a termék gyártását
 • a termék értékesíthetősége és kommunikálhatósága előremutató
A pályázat beadásának és értékelésének ütemezése:
A terveket 2013. március 10. 24.00 óráig várjuk e-mailben:    palyazat@retextil.hu.
Az első forduló eredményéről március 23-ig értesítjük a pályázókat.
A második forduló eredményéről március 31-ig küldünk értesítést a pályázónak.
A nyertes pályázatok listáját 2013. március 31-én tesszük közzé a szervezet facebook oldalán.
A díjazásban nem részesülő termékötletek védelméről alapítványunk gondoskodik: az ötleteket archiváljuk ugyan, ám kijelentjük, hogy a hozzáférés harmadik személy részére nem megengedett.
Kijelentjük továbbá, hogy az ötleteket – amennyiben nem került a pályázó a díjazottak közé – nem használja fel szervezetünk! (lásd pályázati szabályzat – adatvédelmi nyilatkozat)
További információk:
Az alapítvány konzultációs lehetőséget  biztosít  a pályázók részére.  A pályázattal  kapcsolatban felmerült  kérdések február  25-ig  a     palyazat@retextil.hu e-mail  címre  küldhetők  el,  melyeket  3 munkanapon belül megválaszolunk.
Konzultációs  napok  Thiesz  Angéla  művészeti  vezetővel  (előzetes  egyeztetés  szükséges  a thiesz.angela@gmail.com e-mail címen!):
időpont: 2013. február 18. 12.00-15.00
helyszín: MÜSZI, 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1. (Corvin áruház III. emelet, bejárat a Somogyi Béla u. felől, nagy piros ajtó MÜSZI logóval – Csengessen, ha nincs nyitva az ajtó!)
időpont: 2013. február 21. 10.00-13.00
Helyszín: Retextil Alapítvány, Pécs, Szent István tér 4.
Alapítványunk tevékenységeiről a   www.retextil. hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.