palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Siemens Press Award 2019

A Siemens Press Award 2019 témája a városok, az ipar és az energia digitális jövője. Az újságírói pályázatra a közép- és délkelet-európai országokból, valamint Izraelből lehet jelentkezni.

A pályázatok beküldési határideje: 2019. március 31.

A három nemzetközi nyertes egyenként 1000 eurós fődíjban részesül.

Az elmúlt évek sikerét követően a Siemens idén is meghirdeti regionális újságírói pályázatát. A pályázat alapelve a modern társadalom fontos témáiról tudósító újságírók elismerése és a média munkatársai közötti tapasztalatcsere támogatása a teljes közép-kelet-európai régióban.

A Siemens Press Awardra összesen 14 országból, köztük Magyarországról pályázhatnak a média munkatársai. Bárki nevezhet, aki a városok, az ipar és az energia digitális jövője témában, akár hazai, akár nemzetközi vonatkozásában publikált a sajtóban.

Az újságíróknak 2019. március 31-ig van lehetőségük benyújtani a publikációjukat. A Siemens Press Award 2019 pályázaton azonos feltételekkel vesznek részt a 2018. augusztus 1. és 2019. március 31. közötti időszakban közzétett nyomtatott és online médiában megjelent szövegek, a hírügynökségek tudósítóinak beszámolói, illetve az elektronikus médiában, tévében és rádióban sugárzott anyagok.

A téma

A városok, az ipar és az energia digitális jövője
A téma magában foglalja általánosságban az ipar és a társadalom folyamatosan növekvő digitalizációját, az intelligens épületekkel és infrastuktúrával kiépített okos városokat, valamint az energiaszektort, amelynek átalakulása csak akkor lehet sikeres, ha intelligens hálózatokra támaszkodva meg tud felelni a jövő tiszta energia iránti igényeinek. Napjainkban a városi és ipari infrastruktúra üzemeltetői, valamint a közműszolgáltatók számos kihívással szembesülnek. Mindegyikben közös azonban, hogy olyan szemléletmód kialakítására van szükségük, amely a digitalizációra is kiterjed, hiszen a jövő infrastruktúrájának képesnek kell lennie arra, hogy intelligens válaszokat adjon és/vagy előre reagáljon a bizonyos helyzetekre.

A beadott pályázatok témája lehet például, hogy az infrastruktúra különböző elemei hogyan kommunikálnak egymással és hogyan hatnak egymásra; milyen előnyei vannak az „okos” és digitalizált környezetnek a társadalom számára; hogyan ösztönzi a digitalizáció a gazdasági növekedést; vagy milyen lesz a jövő okos városait ellátó energiahálózata. A publikációk kiterjedhetnek többek között a hálózatba kötött tömegközlekedési rendszerekre, illetve azok karbantartásának és működtetésének hatékonyabbá tételére, a hagyományos és megújuló energiaforrások ellátásához szükséges elektromos eszközökre, vagy például arra, hogy mi az, ami valóban intelligenssé teszi az okos épületeket. A felsoroltak mindegyike előfeltétele a jövő digitalizált okos városainak.

A pályázat részvételi feltételei:

 • A Siemens Press Award 2019 pályázaton részt vehet minden olyan újságíró, tudósító és szabadúszó újságíró, akinek az adott témával foglalkozó munkáját a pályázat benyújtásának országa területén közzé tette nyomtatott sajtó, rádió, elektronikus vagy online sajtótermék.
 • A televíziós vagy rádióriportok maximális hossza 5 perc.
 • A Pályázaton 2018. augusztus 1. és 2019. március 31. között megjelent vagy sugárzott anyagokkal lehet részt venni.
 • Pályázatot természetes személyek nyújthatnak be személyesen, vagy a szerző írásbeli engedélyével a nevükben eljáró más személyek is.
 • Több szerző közös cikkét vagy riportját beküldő résztvevők nem nevezhetnek ugyanazzal a munkával egyénileg is. Az ilyen nevezések egy pályázatnak számítanak, és meg kell nevezni a szerzői csapat vezetőjét.
 • A benyújtott pályázatokat nem küldjük vissza.
 • A zsűri döntése végleges, nem fellebbezhető.
 • Amennyiben a pályázati anyag olyan sajtótermékben jelent meg, amelyben a zsűri valamelyik tagja érintett, úgy ezen zsűritag szavazatát az elbírálás során nem vesszük figyelembe.
 • A magyarországi Siemens Press Award 2019 pályázatra postai úton vagy e-mailben lehet nevezni, illetve a pályázatot személyesen is be lehet nyújtani. A nevezésnek tartalmaznia kell a megjelent anyag elektronikus másolatát eredeti formában. Az elektronikus másolatot az elterjedt digitális formátumok valamelyikében kell benyújtani, lehetőleg PDF dokumentumként vagy MP4 videó formátumban. A pályázatokat e-mailben a kommunikacio.hu@siemens.com címre várjuk. A pályázatokat postai úton vagy személyesen, papír alapon vagy CD/DVD/pendrive formájában is be lehet nyújtani az alábbi címen:
  Siemens Zrt.
  Kommunikáció
  „Siemens Press Award 2019”
  1143 Budapest, Gizella út 51-57.
 • A nevezésnek az alábbi adatokat kell tartalmaznia:
  • Szerző(k) vezetékneve és keresztneve
  • Telefonszám (vezetékes vagy mobil)
  • E-mail cím
  • A sajtótermék teljes neve, ahol a pályázatra benyújtott anyag megjelent
  • A szerző munkájának megjelenési dátuma és teljes címe
 • A pályázatok benyújtásának határideje: 2019. március 31.
 • A 2019. március 31. után beérkezett nevezéseket nem áll módunkban elfogadni. Postai úton benyújtott nevezések esetén a feladás (a postai bélyegző) dátuma a mérvadó.

Pályázatát benyújthatja:

E-mailben: Kérjük, kattintson a jobb oldalon a „Jelentkezés e-mailben” feliratra, és az e-mailben adja meg a következő információkat:

  • Szerző neve
  • Telefonszám
  • E-mailcím
  • Cikk/tudósítás címe
  • Sajtótermék neve, ahol a cikk/tudósítás megjelent
  • Kérjük, csatolja a megjelent anyag elektronikus másolatait változatlan formában. A csatolmányok maximális összmérete 10 MB).

CD/DVD/pendrive adathordozón
Amennyiben a csatolmány mérete meghaladja a 10 MB-ot, pályázatát beadhatja CD/DVD-n vagy pendrive-on, személyesen vagy postai úton:
Siemens Zrt., Kommunikáció,  „Siemens Press Award 2019”, 1143 Budapest, Gizella út 51-57.

A Bécsben megrendezett döntőbe az egyes országok első helyezett pályázatai jutnak. Egy nemzetközi szakértőkből álló zsűri választja ki a régió három legkiemelkedőbb pályázatát. A közép- és délkelet-európai térség legjobb újságíróinak járó, presztízst jelentő elismerés mellett a Siemens a három nemzetközi nyertest fejenként 1000 euróval jutalmazza.

További információ
További beküldési lehetőségekről kérjük, érdeklődjön a kommunikacio.hu@siemens.com e-mailcímen.