palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Szociográfia, szociofilm és szociofotó pályázat

Pro Minoritate Alapítvány, illetve támogató szakmai partnerként: Magyarország Felfedezése Közalapítvány pályázatot hirdetnek szociográfia, szociofotó és szociofilm témában. Olyan alkotásokat várunk, amelyek a szociográfia, szociofotó és szociofilm hagyományait követve avalósághoz hűen, egy-egy kisebb közösségen vagy személyen keresztül, ám a szélesebb közönségszámára élvezhetően mutatják be a dél-szlovákiai és észak-magyarországi emberek életét.

Földrajzi lehatárolás: a bemutatott téma a szlovák–magyar államhatárokkal szomszédos megyék valamelyikéhez kötődjék (beleértve a nagyvárosokat is: Pozsony, Budapest, Kassa).A pályamunkákat a következő címre kell beküldeni:

Magyarországon:
Sociography, Letenyei László
Budapesti Corvinus EgyetemSzociológia és Társadalompolitika Intézet
Budapest 1093, Közraktár u. 4–6.  E-mail:info@sociography.eu
Információs vonal: +36 20 560 39 10 (Güth Máté)

Szlovákiában:
Sociography Tóth Károly
Fórum inštitút pre výskum menšínParková 4, 931 01 Šamorín,
Slovak Republic
E-mail:info@sociography.eu
Információs vonal: +421 905 41 64 94 (Szarka Krisztina)

Ünnepélyes eredményhirdetés, filmszemle, fotókiállítás és könyvbemutató 2012 őszén várható. A díjazottak emlékplakettet kapnak, és a szervezők hozzájárulnak a pályaművek későbbi publikálásához, filmfesztiválokon vagy fotókiállításokon való szerepeltetéséhez, fordításához.

A pályaművek beérkezésének határideje: 2012. június 4.

Az egyes pályázati kategóriák leírása:

SZOCIOGRÁFIA – NOVELLA5–15 oldal terjedelmű pályaműveket várunk, amelyek a szociográfia hagyományainak megfelelően, szépirodalmi eszközökkel mutatnak be dél-szlovákiai vagy észak-magyarországi élethelyzeteket. Figyelem: tisztán szépirodalmi (fikciós), illetve tudományos vagy helytörténeti munkákat nemvárunk! Nem kizáró ok, ha a mű interneten vagy nyomtatásban (folyóiratban, lapban) már megjelent,amennyiben nem telt el három év a közlés óta!A pályaműveket rangos zsűri értékeli, a legjobb pályaművek első, második és harmadik helyezést kapnak. A legjobb 15 alkotást kötetben fogjuk közreadni magyar és szlovák nyelven. A pályaműveket a fenti e-mail címen várjuk

SZOCIOFILM: Min. 5 perc, max. 90 perc hosszúságú, az elmúlt öt évben befejezett, kész filmalkotásokat várunk, amelyek a szociofilmes hagyománynak megfelelően (dokumentumfilmes és játékfilmes megoldások ötvözésével) mutatnak be dél-szlovákiai vagy észak-magyarországi élethelyzeteket. Figyelem: tisztán játékfilmes (fikciós), illetve alkalmazott (pl. híradós) munkákat nem várunk! Nem kizáró ok, ha a mű interneten, fesztiválon vagy sugárzásban (pl. helyi tv-ben) már szerepelt!A pályaműveket rangos zsűri értékeli, a legjobb pályaművek első, második és harmadik helyezéstkapnak. A legjobb 4–6 alkotást szlovák vagy magyar feliratokkal látjuk el, és kiajánljuk helyi ésregionális televízióknak. A filmekből részleteket vetítünk majd egy kísérleti, szlovák–magyar kétnyelvű élő tévéműsorban, melyet minkét országban egyszerre sugároznak.A pályaműveket DVD-n várjuk.A pályaművek webes felületen keresztül is elküldhetők, ez esetben a Pályáztató szervezet csak a filmlinkjét kéri, e-mailben. Nem szükséges, hogy a film letölthető legyen, amennyiben jó minőségbenmegnézhető az interneten. Ha a film nem tekinthető meg széles közönség számára (pl. kóddal vagy meghívóval férhető hozzá,vagy csak FTP szerverről tölthető le), a pályáztató szervezetek titoktartási kötelezettséget vállalnak.

SZOCIOFOTÓ2010–2012-ben készített fotókat várunk, amelyek a szociofotó hagyományainak megfelelően mutatnak be dél-szlovákiai vagy észak-magyarországi élethelyzeteket. Nem kizáró ok, ha a mű interneten, sajtóban vagy fotókiállításon már szerepelt!A pályaműveket rangos zsűri értékeli, a legjobb pályaművek első, második és harmadik helyezést kapnak. A legjobb 40 alkotást kinagyítjuk, és kiállítás formájában mutatjuk be a nagyközönségnek mindkét országban.A pályaműveket digitális formában várjuk.FIGYELEM: a fájlokat ne csatolják az e-mailhez, hanem valamely fájlküldő rendszer segítségévelvárjuk (pl. mammutmail, toldacuccot.hu stb.).A papír alapú nagyításról (a nyertes pályaművek esetében) a Pályáztató szervezetek gondoskodnak.

Forrás: http://www.sociography.eu/