palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Te is olvasol ugye? olvasásnépszerűsítő pályázat

A PISA2009 összefoglaló jelentése szerint Magyarországon egy gyakran olvasó diák szövegértési teljesítménye átlagosan annyival jobb egy olvasni nem szerető diákénál, mintha három évfolyammal felette járna iskolába. Fontos tehát, hogy az olyan kezdeményezések, mint az SGA és az MLE felhívása, minél szélesebb körben felhívják a figyelmet a mindennapi, értő olvasás fontosságára.

A Supka Géza Alapítvány és a Magyar Lapkiadók Egyesülete olvasásnépszerűsítő kezdeményezése. Ezen a lapon a Te is olvasol, ugye? című olvasásnépszerűsítő pályázatról találsz információkat

„Az író azt gondolta…” – és te mit gondolsz? Olvasd el Grecsó Krisztián novelláját, és írj róla kritikát! Dicsérd meg, ha tetszett! Húzd le, ha szerinted nem jó! Most mindenkit érdekel a véleményed. Várjuk azoknak a diákoknak a jelentkezését, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy megosszák véleményüket közel hárommillió lapolvasóval! És ha te vagy a legjobb, a következő szöveget már az új táblagépeden írhatod.

Mi ez? 

A pályázat keretében értő, értékelő, ugyanakkor élményközpontú könyv- és lapolvasásra szeretnénk inspirálni a 9-13. évfolyamos korosztályt. A Te is olvasol, ugye? című kampány az olvasásra mint szórakozási formára, élményszerzési módra hívja fel a figyelmet. Céljai megvalósításához egy olyan fiatal, népszerű szerzőt hívtunk segítségül, aki mind személyes karakterével, mind műveivel bizonyítottan képes megszólítani, dinamizálni, aktivitásra bírni a középiskolás olvasóközösséget.

Te is olvasol, ugye? című pályázat keretében a résztvevő országos és megyei napi- és hetilapok összehangoltan, egy időben közzéteszik a népszerű, fiatal író, Grecsó Krisztián Csak egy tánc című kisprózáját. A megjelent Grecsó-novellához kapcsolódóan pályázatot hirdetünk középiskolások számára. Játékra hívjuk a diákokat. Írjanak rövid értelmező szöveget (kritikát, vitairatot, esszét), küldjék el a kampány e-mail címére!

A pályamunkákat reprezentatív zsűri értékeli, a legjobbnak választott szöveg szerzője egy 150 000 Ft értékű táblagépet kap ajándékba – valamint egy lehetőséget. Dönthet arról, kik kapják a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) könyvkiadói által felajánlott könyvcsomagokat. Vagyis a győztes ajándékot kap, és az olvasás élményét ajándékozza mások számára.

Mikor lesz?
A kezdeményes főbb eseményei a következők.

2013. március 13. – A pályázat beharangozójának megjelenése a résztvevő lapokban
2013. március 20. – A novella első részletének megjelenése
2013. március 27. – A novella második részletének megjelenése
2013. április 04. – A diákok pályamunkájának beküldési határideje
2013. április 11. – Előértékelés, a tíz legjobb dolgozatot kiválasztása
2013. április 15. – A Für Anikó vezette zsűri a tíz dolgozatból kiválasztja a legjobbat
2013. április 21. – Eredményhirdetés a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon – A zsűri értékeli a pályamunkákat, méltatja a győztes dolgozatot, átadja a nyertesnek az értékes ajándékot (egy 150 000 Ft értékű táblagépet)
2013. április 30. – A győztes pályamű megjelenése a lapokban

Hogyan pályázhatok?

Töltsd le, és figyelmesen olvasd el a pályázati felhívást! Olvasd el Grecsó Krisztián novelláját! Írd meg róla a kritikádat (maximum 3600 karakterben, szóközökkel)! Töltsd le, majd töltsd ki a pályázati adatlapot! Ha nem vagy még 18 éves, akkor töltsd le, nyomtasd ki, töltsd ki, majd a gondviselőddel írasd alá a gondviselői nyilatkozatot! Április 4-ig küldd el a krtikádat, a pályázati adatlapot és (ha vonatkozik rád) a gondviselői nyilatkozatot a teisolvasol@teisolvasol.hu e-mail címre. Várd a zsűri döntését!

Letölthető dokumentumok:

1. A pályázati felhívás (.doc formátumú szövegfájl)

2. A pályázati adatlap (.doc formátumú szövegfájl)

3. A gondviselői nyilatkozat (.pdf formátumú fájl)

Kik bírálják el az írásomat?

A beérkezett pályaműveket egy tanárokból álló bizottság előértékeli. A legjobb tíz közül a zsűri választja ki a győztest.

A zsűri tagjai

  • Horváth Gergely
  • Für Anikó
  • Kányádi Sándor

Ki az a Grecsó Krisztián?

Lehetséges, hogy még nem találkoztál az írásaival? Krisztián az egyik legnépszerűbb élő prózaíró. Itt találsz róla infókat. A könyveboltokban és az újságokban pedig rengeteg művét.

Kit keressek, ha kérdésem van?

Ha bármilyen kérdés felmerül benned, bátran írj a pályázat porjektmenedzserének, biztosan találtok választ.

Szabó Tibor Benjámin – cím: szabo.tibor.benjamin@gmail.com

Van a pályázatnak Facebook-oldala?

De van ám, itt találod:
http://www.facebook.com/teisolvasol

Kit keressek, ha kérdésem van?

Ha bármilyen kérdés felmerül benned, bátran írj a pályázat porjektmenedzserének, biztosan találtok választ.

Szabó Tibor Benjámin – cím: szabo.tibor.benjamin@gmail.com

Van a pályázatnak Facebook-oldala?

De van ám, itt találod:
http://www.facebook.com/teisolvasol