palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Tyúkokkal a környezetvédelemért! pályázati program

A biológiailag lebomló hulladékok mennyiségének csökkentése tyúkokkal című program. A program célja az, hogy hasznosítsuk a háztartásokban keletkező biológiailag lebomló hulladékot. Lényege, hogy a lakók igénylése alapján – ingyen – 3-5 db tyúkot helyeznek ki a háztartásokba.

A program

Érd Megyei Jogú Város önkormányzat állattartási rendelete lehetővé teszi, hogy a kertes családi házas övezetekben a lakók tyúkokat tartsanak. Az ÉTH Nonprofit Kft. kísérleti jelleggel elindítja a Tyúkokkal a környezetvédelemért című programját.
A cél az, hogy hasznosítsuk a háztartásokban keletkező biológiailag lebomló hulladékot. Lényege, hogy a lakók igénylése alapján – ingyen – 3-5 db tyúkot helyezünk ki a háztartásokba.

Mit kell tenni a „gazdának”?
Azt várjuk, hogy a gazda jó gazda módjára egy éven keresztül gondoskodjon az állatok tartásáról. Saját költségén etesse, itassa őket, s természetesen őt illeti meg az állatok haszna, a tojás. A gazda egy év után szabadon rendelkezijk a jószágokkal, tovább tarthatja, eladhatja, vagy akár le is vághatja őket.

Mit vár az ÉTH Nonprofit Kft. az ingyen tyúkért cserébe?
Mi azt várjuk, hogy a tyúkokat az úgynevezett kapirgálós módon tartsák a gazdák. Etessék meg vele a konyhai és a zöld hulladékot. Ez elérheti a 30 kg/tyúk/év mennyiséget is. A tyúk ezt meghálálja. Ettől lesz sárga a tojás. Nyilvánvaló, hogy ez nem elegendő, szükség lesz a hagyományos takarmányokra is.

Mit kell tenni annak, aki tyúkot szeretne?
Jelentkeznie kell az ÉTH Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatánál a 23/522 600 telefonszámon vagy e-mailben az ugyfelszolgalat@eth-erd.hu címen.

Meg kell ismerni a tartási feltételeket, vállalni kell azt, hogy a gazda nem tesz zöldhulladékot a kukába, biztosítja éves egyszeri ellenőrzési lehetőséget, valamint azt hogy amennyiben a tyúkokat idelőtt levágják, megtérítik a tyúkok árát összesen 600 Ft/tyúk árban.

Hogyan kapja meg a tyúkokat?
Az itt letölthető nyilatkozat aláírását követen a későbbiekben egyezetett időben és helyen
Nyilatkozat tyúkok igényléséhez