palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Ugródeszka a Hold–Űrkutatási diákpályázat

űrkutatási pályázatA Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) és a Magyar Űrkutatásért Alapítvány, az Aeromagazin, a Galaktika magazin, az Élet és Tudomány és a Természet Világa című folyóiratokkal valamint az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvánnyal együttműködve az ENSZ Világűrhét alkalmából pályázatot hirdet. A pályázat témaköre: Ugródeszka: a Hold. Új beadási határidő: 2010. február 10.

A pályázók köre: A pályázatra pályamunkát nyújthat be bármely általános vagy középiskolai oktatási intézményben tanuló, magyarul beszélő diák, aki megfelel valamelyik kategória követelményeinek. A pályázatokat határainkon túlról is várjuk!

A pályázaton nem szerepelhet a MANT korábbi pályázataira készített pályamű.

A pályamunkákat elbíráló zsűri tagjainak közvetlen hozzátartozói nem vehetnek részt a pályázaton.

A pályázatot három kategóriában hirdetjük meg:

 • Az oktatási intézményekben tanulók 11-14 éves korcsoportja.
 • Az oktatási intézményekben tanulók 15-18 éves korcsoportban (de legfeljebb a középiskola befejezéséig).
 • 11-18 év közötti látássérült fiatalok

A pályázat benyújtása

A pályázatokat egy online beadó felületen kérjük beadni, amely a http://www.mant.hu/diakpalyazat weboldalon érhető el.

(Akik papír alapú munkát terveznek leadni, azoktól postacímünkre vagy irodánkba várjuk az alkotásokat, de őket is arra kérjük, hogy regisztráljanak az online beadó felületen, adják meg a pályázathoz szükséges adatokat, és utána a pályamunkák leadását egyeztetni tudjuk. A pályamunka leadását ebben az esetben is a beadási határidőig meg kell ejteni!)

Beküldési határidő: 2010. február 10. (23 óra 59 perc).
Határidő után beérkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.

A pályázat témaköre

Ugródeszka: a Hold

Ezen belül például az alábbi témákkal kapcsolatos munkákról lehet szó:

 • Holdkutatás 40 évvel ezelőtt és a közeljövőben
 • Mit keresünk a Holdon?
 • A Hold, mint a Naprendszer felfedezésének első állomása
 • Embereket vagy automata űrszondákat küldjük felfedezőútra?

A megjelölt témák közül lehet egyet választani, lehet többet választani, lehet mindegyikkel foglalkozni. A megjelölt témák mellett természetesen bármilyen, a pályázati kiírás címéhez kapcsolódó témát fel lehet dolgozni!

A pályázó feladata: A pályázónak választani kell egyet az alábbi feladatok közül.

 • Írj! (Dolgozat készítése): A pályázó feladata az, hogy az Ugródeszka: a Hold témakörben elgondolásait – olvasmányai, tanulmányai vagy egyéb források alapján, de önálló feldolgozású munkában – fejtse ki.
 • Alkoss! (Rajz, számítógépes grafika vagy ismeretterjesztő poszter készítése): A pályázó feladata, hogy az Ugródeszka: a Hold témakörben – olvasmányai, tanulmányai vagy egyéb források alapján, de önálló feldolgozás alapján –rajzot vagy számítógépes grafikát vagy ismeretterjesztő posztert készítsen. A grafika technikája szabadon választható: lehet kézrajz, festmény, fotómontázs, számítógépes grafika vagy egyéb grafikai alkotás. A poszter maximális mérete A2-es méret lehet. A poszter technikája szabadon választható: lehet kézzel készített poszter, nyomtatott anyagok felhasználásával készített poszter, vagy számítógépes eszközökkel készített poszter.
 • Tervezz! (holdbázis, holdszonda, űrhajó, holdautó tervezése): A pályázó feladata, hogy az Ugródeszka: a Hold témakörben – olvasmányai, tanulmányai vagy egyéb források alapján, de önálló feldolgozás alapján – részletes technológiai leírást és látványtervet készítsen egy jövőbeli emberes Hold-expedíció valamilyen műszaki berendezéséről, például a lakóegységről, az űrhajóról, a felszíni szállítójárműről vagy egy automatikus kutatóegységről.
 • Felelj! (Tudáspróba): A pályázó feladata, hogy választ adjon az Ugródeszka: a Hold témakörben általunk feltett kérdésekre. A kérdések a pályázat honlapján olvashatóak.

Letölthető dokumentumok:

pályázati felhívás

pályázati felhívás letöltése PDF-formátumban

A pályázatokat itt lehet majd beadni, 2009. november 15-től.

Eredményhirdetés: A pályázat eredményét legkésőbb 2010. március 31-ig nyilvánosságra hozza a Magyar Asztronautikai Társaság. A pályázókat e-mailben értesítjük, a nyertes pályázók nyereményüket ünnepélyes díjátadón vehetik át.

Díjak

 • A 11-14 éves korcsoportban a két legjobb pályamű szerzője értékes könyvjutalomban részesül.
 • A 15-18 éves korcsoportban a legjobb pályaművet benyújtó 1 leány és 1 fiú részt vehet a NASA 2010-es nyári Nemzetközi Űrtáborban (2010 júliusának végén az Alabama állambeli Huntsville városában). Ezt a jogot a 15-18 éves kategóriában a legjobb pályaművet benyújtó 1 leány és 1 fiú pályázó nyeri el, ha társalgási szinten ért és beszél angolul, és 2010 július végéig nem tölti be 18. életévét. Ha az utóbbi két feltétel bármelyike nem teljesül, akkor a soron következő legjobb pályamű szerzője utazhat. (Az a pályázó, aki ezt a lehetőséget egyszer már elnyerte, újból nem kerülhet sorra.)
 • A látássérült pályázók közül a legjobb pályaművet benyújtó vak fiatal és a legjobb pályaművet benyújtó gyengénlátó fiatal részt vehet a NASA 2010-es látássérülteknek szóló Space Camp for Interested Visually Impaired Students nevű Űrtáborban (2010 szeptemberének végén az Alabama állambeli Huntsville városában) Ezt a lehetőséget a MANT a Huntsvilleben járt magyar kísérőkkel valamint az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvánnyal közösen hirdeti meg.

A második és harmadik helyezetteket valamint különdíjasokat tárgynyereményben részesítjük.

Minden kategóriában az érvényes pályamunkát beadó összes pályázónk elnyeri a MANT ifjúsági tagságát, az esedékes tagdíj összegét a 2010. évre elengedjük.

További információ: A pályázattal kapcsolatos kérdésekre a MANT Titkárságán a (06-1) 201-84-43 telefonszámon és a palyazat@mant.hu címen válaszolunk. A beadási határidő előtti harmadik hétig folyamatosan nyilvánosságra hozzuk a palyazat@mant.hu címre addig érkezett kérdéseket és válaszokat a pályázat honlapján.

Forrás: http://www.mant.hu