palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Univerzális Álszabadalom Kutató Pályázat

kutatok-éjszakája 2010A Kutató Diákokért Alapítvány és a Kutató Diákok Országos Szövetsége a Magyar Szabadalmi Hivatal szakmai támogatásának igénybevételével idén első alkalommal hirdeti meg az Univerzális Álszabadalom Kutató Pályázatot.

A pályázatra középiskolás diákok és elsőéves egyetemisták jelentkezését várjuk akár egyénileg, vagy 2 fős csapatokban.

A feladatotok nem lesz más, mint hogy felkutattok olyan már szabadalmaztatott, vagy épp szabadalmi eljárás alatt álló termékeket, technológiákat, amelyekre a következő feltételek bármelyike igaz:

  1. a termék lényegi dologban nem tér el egy már előtte szabadalmi oltalom alá helyezett terméktől
  2. a szabadalmazandó dolognak gyakorlati haszna nincsen
  3. az oltalom alatt álló termék bármilyen fizikai, kémiai stb. ok miatt működésképtelen és ezt röviden bizonyítani is tudjátok

Természetesen kézenfekvő egy örökmozgó szerkezet leírása, hiszen annak működésképtelensége természettudományos alapon egyszerűen bizonyítható. De ennek ellenére azt javasoljuk Nektek, hogy ne csak ezek közül válogassatok, hanem próbáljatok minél szerteágazóbb témakörből meríteni. Ha nyitott szemmel jártok a világban és figyelitek a médiát, akkor nagyon sok ilyennel találkozhattok, de böngészhettek online szabadalmi adatbázisokat, ilyen például Magyarországon a Pipacs (http://pipacsweb.hpo.hu), de külföldi példákat is hozhattok. Figyelmetekbe ajánljuk még a Szkeptikus Konferenciák anyagát is, amely szintén meglelhető az interneten és rengeteg szakkönyv is foglalkozik a témával.
Rengeteg anyagot találtok még a Magyar Szabadalmi Hivatal honlapján is: www.mszh.hu.

A kutatási eredményeiteket tudományos poszter formájában kell bemutatnotok, minimum A1-es méretben és ezt személyesen vagy postán juttassátok el hozzánk. A poszternek tartalmaznia kell az érintett szabadalom részletes leírását, ábrákkal, fotókkal szemléltetve, illetve hogy az előbbiekben ismertetett három feltétel közül melyiknek és miért felel meg. A legjobb alkotásokat a KutDiák rendezvényén egy kiállítás keretén belül nézheti meg a nagyközönség.

Beküldési határidő: 2010. szeptember 5.
Címünk: 1149 Budapest, Várna u. 12-14.

Díjazás: Az első három helyezett poszter részesül díjazásban. A legkreatívabb alkotók meghívást kapnak a Kutató Diákok káptalanfüredi táborába!

Ha bármilyen kérdésed van, fordulj bizalommal Nickl István alelnökhöz a nickl.istvan@kutdiak.hu e-mail címen.

Forrás: http://www.kutatokejszakaja.hu/