palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Verselő Antológia 2010 irodalmi pályázat

verselő antológia pályázatElérkezett 2010 nyara. Itt az ideje, hogy az ez-évi Verselő Antológia kiírását közzétegyem. Ez már a harmadik kötete lesz a sorozatnak. Az előző két év antológiáinak sikere szinte „követeli” az újabb kiadvány megjelenését. Az összegyűlt tapasztalatokat segítségül hívtam, hogy az eddigi színvonalat megtarthassam mind a megjelenés, mind a beltartalom tekintetében.

A sorozat elindításakor az a cél vezetett, hogy lehetőséget biztosítsak az „író embereknek” a nyomtatott formában való megjelenésre. Az internet világában is egészen különleges, semmihez sem fogható érzés az, amikor saját írásainkat nyomtatásban, igazi könyvben láthatjuk viszont. Úgy gondoltam, hogy mindenkinek meg kell ismernie ezt az érzést és ehhez a magam eszközeivel, saját munkámmal is hozzájárulok.

Ma már saját kiadványok megjelentetésére is számtalan lehetőség kínálkozik. Ezek azonban sok munkát, pénzt, vagy mindkettőt igényelnek és a kapott minőség is kérdéses lehet. Sok olyan szerzővel beszéltem, akik vagy az anyagi kiadások, vagy a kapott minőség miatt nem tudtak igazán örülni a kötetnek. Pedig az igazi öröm az, amikor írásaink a hozzájuk méltó, nyomdailag és könyvkötészetileg is igényes kiadványban kapnak helyet.

A Verselő Antológia az első pillanattól kezdve KÖNYV kívánt lenni. Olyan kiadvány, amit jó kézbe fogni, aminek a kivitele, megjelenése is színvonalas. Éppen ezért kemény-táblás, domború hátú kivitel mellett döntöttem. Azt akartam, hogy ha majd valamikor sok-sok év, évtized múltán valaki leveszi a polcról ezeket a könyveket és kinyitja, akkor is épségben maradjanak és a művek olvasásának értékét akkor se csökkentsék a széthulló, töredezett lapok, a felhasadó ragasztás vagy a gyűrött borító.

Az első két antológia bebizonyította, hogy lehet igényes kiadványt létrehozni megfizethető áron. Akik kézbe vették a két első kötetet, azok biztosak lehetnek benne, hogy az ez-évi antológiában sem fognak csalódni. Az előző két kötet esetében alkalmazott jellemzőket természetesen megtartom most is. A kézbe simuló, barátságos méret elnyerte az alkotók és az olvasók tetszését. A kemény-tábla és a domború hát előnyeit sem kell külön méltatni.

A Verselő Antológia 2010 a mai magyar irodalom „amatőr”-nek nevezett szeletéről kíván körképet adni. A kötet nyitva áll minden „író ember” előtt, aki meg szeretné mutatni műveit másoknak, az olvasóknak, a világnak, szeretne nyomot hagyni gondolatairól, érzéseiről. A határt elsősorban a terjedelem jelenti, de természetesen van minőségi és erkölcsi szűrő is. A művek bekerüléséről a szerkesztő (azaz én) dönt.

A Verselő Antológia 2010 karácsony előtt megjelenik. Így a karácsonyfák alatt már ott lehet az Ön saját írásait tartalmazó kötet. Meglepheti barátait, rokonait, ismerőseit, szeretteit és nem utolsó sorban önmagát!

A nevezési feltételeket az eddigi tapasztalatok alapján kissé átalakítottam. Továbbra is figyelembe vettem, hogy a kötet, a lehető legjobb ár-érték arányt érje el. Az árak, mint ahogy sehol sem, természetesen ezen a területen sem csökkentek és a munka sem lesz kevesebb. Azt gondolom, hogy mindezek ellenére sikerült olyan árat kikalkulálni, ami mindenki számára megfizethető és valóban fedezi a felmerülő költségeket.

A pályázati díj igényelt oldalanként 3000 Ft. A minimálisan rendelhető oldalszám 3 oldal, a maximális oldalszám 20 oldal. A megrendelt oldalakból egy oldalon a szerzők bemutatkozását helyezem el (fekete-fehér fényképpel együtt), a többi oldalon az írásművek kapnak helyet.

Az előző évi antológiákhoz képest a fénykép újdonság. Több visszajelzés alapján, most mindenkitől kérek egy fekete-fehér fotót, amit a bemutatkozása mellé csatolhatok. A fénykép jpg formátumú legyen. (Ha nincs fekete-fehér, akkor a színes is elküldhető és átalakítom.)
A bemutatkozás célja, hogy a néhány mondatból az olvasó benyomást szerezzen a szerzőről. Nem kell tehát részletes önéletrajz, vagy más adatok gyűjteménye. Elég lehet akár egyetlen mondat is, vagy bármi más, amit a szerző önmagáról a legfontosabbnak, legjellemzőbbnek tart. A szöveg max. 800 karakter lehet.

Pályázni lehet
verses és prózai írásokkal. Sőt! Az idei antológiában lényeges újításként pályázhatnak nem csak író, hanem „képkészítő emberek” is! Azok jelentkezését várom, akik olyan grafikákat, képeket tudnak, akarnak megmutatni, amelyek a kötet formátumában és fekete-fehéren kivitelben is képesek érvényesülni.

A kötet az első két antológiához hasonlóan az interneten, a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalain is elérhetővé válik teljes egészében. Az előző két antológia linkje: http://mek.oszk.hu/07000/07072/ ill. http://mek.oszk.hu/08500/08523/ Valamint a kötet az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjteményébe is bekerül, így részévé válik a magyar irodalomnak és bárki számára olvasható lesz, sok-sok év múlva is.

Kiadó a fenti költségeken kívül semmilyen más címen, semmilyen más összeget nem kér a szerzőktől. A fenti összeg tartalmazza a szerkesztés, a tördelés, a nyomdai előkészítés, a megjelentetés valamennyi költségét, sőt a szerzők számára küldött tiszteletpéldányok árát és postaköltségét is! Hogy ez így legyen, ahhoz az előző évi tapasztalatokat is figyelembe vettem, amikor a váratlanul (és örömtelien) nagy érdeklődés, kicsit felforgatta az előzetes kalkulációkat.

Tiszteletpéldányok:
A kötetekből a szerzők részére tiszteletpéldányokat biztosítok. Minden igényelt 2 oldal után 5 példány illeti meg szerzőinket.
A kötetekből a tiszteletpéldányokon felül, további példányok is rendelhetők. A szerzők számára a kereskedelmi árból min. 40%-os engedményt adok. (A kereskedelmi ár csak akkor lesz véglegesen ismert, ha már véglegessé válik a kötet oldalszáma és darabszáma.)

A kötet kemény táblás, fűzött, domború gerincű. Formátuma a kiadó előző kiadványainál és az első két antológiánál már jól bevált és a visszajelzések szerint rendkívül kedvelt 100mm*145mm méret. A formátum praktikus, könnyen kézbe fogható és női táskában, vagy férfi zakózsebben is magunkkal vihető, magunknál tartható, bárhol elővehető és olvasgatható. Mindig lehet nálunk egy példány, hogy meg tudjuk mutatni, vagy oda tudjuk ajándékozni az arra érdemeseknek! A kivitelezés biztosítja, hogy a kötet borítója nem gyűrődik meg, nem foszladozik, a lapok nem hullanak ki, a gerinc nem törik meg. Sok évtized múlva is jó állapotú könyvet emelhet majd le a polcról az irodalmat szerető érdeklődő.

Pályázati anyag beküldése:
A művek beküldhetők Word, Open Office vagy egyszerű jegyzettömb fájlként. Oldalméret: 100*145mm, álló, margó: 1,2 cm, betűtípus: courier new, betűméret: 10 (az írás címe: 14). Ha a formátum gondot okoz, akkor is küldhetők az írások és én átalakítom a megfelelő módon, de tudni kell, hogy ilyenkor az oldalszámok is változhatnak.
Beküldhető a bemutatkozással együtt, a fenti formátumban 3-20 oldalnyi anyag. Ennél több írás beküldése esetében én választom ki a kötetben megjelenő írásokat, a szerzővel történő egyeztetés eredményeként. Valamint szükséges az előzőekben már említett bemutatkozás és egy fekete-fehér fénykép.

A pályázás és a kiadvány elkészülésének menete:

A pályázó elküldi a műveit, egy bemutatkozást és egy fényképet a szerkesztő címére. A szerkesztő a műveket betördeli a megfelelő formátumra, elkészíti az oldalalak nyomdai képét és visszaküldi a pályázónak, pdf formátumban. Pályázó átnézi, ellenőrzi az anyagot, jelzi ha javítani való akad, az oldalakat visszaküldi és befizeti a megjelentetési költséget. Ezek után semmi más teendője nincs a szerzőknek, mint várni a postást és a tiszteletpéldányokat.

A pályázati jelentkezést és a pályaműveket az alábbi címre kell küldeni: verselo59@gmail.com
Az e-mailban kérem adják meg az igényelt oldalak számát (min. 3, max. 20).

Beküldési határidő: 2010. szeptember 28.

A beküldési határidő lejárta után minden pályázóval felveszem a kapcsolatot. Ekkor küldöm el azt a számlaszámot, ahová az igényelt oldalak ellenértékét küldhetik.

A művek beküldésével és az összeg befizetésével a szerzők engedélyezik az írások kötetben való megjelenését és tudomásul veszik, hogy a megrendelt köteteken kívül további követeléseik a kiadó felé nincsenek.

A pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet: verselo59@gmail.com

Tehát a karácsonyfa alatt már ott lehet a Verselő Antológia 2010-es kötete, benne az Ön írásával! Ajándékozza meg szeretteit, ismerőseit és nem utolsó sorban Önmagát! Mert megérdemli… Ön is, az írások is…  :-)!