palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Vesd bele magad! Program – pályázat általános iskoláknak

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA 2013-ban újra elindítja a Vesd Bele  Magad! Programot. A Program lebonyolítása általános iskolák közreműködésével zajlik. Az  iskolák kiválasztásához az AGRYA felhívást tesz közzé.
A Program rövid bemutatása 
A Program a 2012. évihez hasonló módon kerül lebonyolításra. Így kisiskolás gyerekek,  lehetőség szerint alsó tagozatos gyerekek kapnak vetőmagot, hogy azt otthon, a saját  konyhakertben elvessék, majd a terméket a család felhasználja, elfogyassza. A kiválasztott  növények (zöldborsó, hónapos retek, csemege kukorica, sárgarépa, karalábé) a gyerekek  számára is könnyen előállíthatóak, nem kényesek és kevéssé igényelnek pl. növényvédelmi ismereteket. A cél a vetőmagosztással az, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy bizonyos friss élelmiszereket, zöldségeket különösen nagy anyagi befektetés nélkül otthon is elő lehet állítani. Ezzel együtt cél, hogy a gyerekek megérezzék például a saját borsó ízét és érzékeljék, mennyire más az íze, felhasználhatósága a friss, általuk termelt árunak, mint a  boltinak.
A Program – eltérően a hasonló vetőmagosztási akcióktól – NEM szelektál a szociális különbözőségek alapján. Itt a cél nem egy élethelyzet megváltoztatása vagy annak megkönnyítése. A cél a szemléletformálás, a helyben előállított friss magyar termékek fogyasztásának ösztönzése, a fizikai munka élményének és becsületének megmutatása, a gazdák és a mezőgazdaság szerepének és felelősségének bemutatása. Minden résztvevőgyermek és annak családja is a Programon keresztül gazdálkodóvá válhat, átélheti a termelés, az élelmiszer-előállítás csodáját és felelősségét. A résztvevő gyermekek életkoruk miatt segítségre szorulnak, így a tapasztalatok alapján közös, családi programmá válik a kertészkedés.
A résztvevő gyerekek általános iskolákhoz, azon belül egyes osztályokhoz kapcsolódnak. Az általános iskolák elsődleges feladata, hogy összefogják, koordinálják, számon kérjék a gyerekek munkáját. Ezen túl az iskolák közreműködnek abban, hogy a gyerekek élményei megfelelő nyilvánosságot kapjanak a külön erre a célra létrehozott weboldalon, illetve az AGRYA által szervezett média támogatáson keresztül.
A résztvevő és a vállalásait teljesítő iskolák között kisorsolunk három osztálykirándulást.
Letölthető dokumentumok
Az AGRYA már 2011-ben létrehozott egy weboldalt www.vesdbelemagad.hu címen. Itt az adott öt növénnyel kapcsolatosan termesztési információkat helyezünk el a gyerekek számára érthető formában. A weboldalon keresztül is lehet kérdezni szakembertől, aki segít, ha a termesztéshez kapcsolódó problémákkal találkoznak a gyerekek.
A Program lebonyolítása 
Az iskoláknak részvételi szándékukat a jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével kell jelezniük. Egy iskola legfeljebb 100 vetőmag csomagot kaphat.
A jelentkező iskoláknak vállalniuk kell, hogy megszervezik a vetőmag csomagok dokumentált kiosztását, s ennek részeként tájékoztatják a szülőket a Program céljáról.
Ezen túl az iskolák rendszeresen tájékoztatást adnak a program helyi lebonyolításáról. Így különösen: összegyűjtik a gyerekek élményeiről szóló beszámolókat, fényképeket és azokat feltöltik a weboldalra. Segítséget nyújtanak újságíróknak abban, hogy adott esetben a program helyi megvalósításáról sajtóanyagok készüljenek. A  cél az, hogy minél több közreműködő iskola, település tevékenységéről valamilyen formában hírt adjon a regionális vagy országos  média.
A Program lebonyolítása során több kisebb, az iskolai oktatás keretei közé illeszkedő, többlet munkaterhet nem jelentő feladat végrehajtásában is közreműködnek az iskolák. Így például rajzversenyhez pályaművek készíttetése a gyerekkel, kérdőíves felmérés lebonyolítása.
Az iskoláknak ki kell jelölniük egy helyi kapcsolattartót, koordinátort. Az AGRYA vele együtt szervezi a Programot. A kapcsolattartó többlet munkájáért az AGRYA anyagi ellenszolgáltatást nem tud adni. Ez azonban eltérő lehet az egyes iskolák esetében, függően a helyi támogatóktól.
A Programra 2013. február 15-ig lehet jelentkezni. 
A kitöltött jelentkezési lapokat a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA 1138 Budapest, Váci út 134/C VI/28. postacímre, faxon a  061/3200429-es számra vagy a vesdbelemagad@agrya.hu e-mail címre kell elküldeni. A jelentkezéseket időrendben teljesítjük legfeljebb a rendelkezésre álló vetőmag mennyiség erejéig.
A jelentkezéseket a résztvevő iskolák felé 2013. február 28-ig visszaigazolja az AGRYA. A vetőmagok legkésőbb 2013. március 14-ig megérkeznek a résztvevő iskolákhoz.
További információ 
A Programmal kapcsolatosan további információt az AGRYA munkatársai adnak munkanapokon 9-17 óra között a 061/2704874-es telefonszámon vagy a  vesdbelemagad@agrya.hu e-mail címen.
Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA
1138 Budapest, Váci út 134/C. VI.28.
Telefon/fax: 06 1 3200 429, e-mail: agrya@agrya.hu, web: www.agrya.hu