palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

VII. Roma Élet – Közép-európai Dokumentumfilm Fesztivál – dokumentumfilm pályázat

VI. Roma Élet  filmes pályázatA Roma Élet – Közép-európai Dokumentumfilm Fesztivál egy immáron 7. éve megrendezésre kerülő filmes mustra. A több civil szervezet összefogásával 2008 óta évente megrendezésre kerülő Roma Élet Docfilm Fest célja nem elsősorban a verseny, hanem sokkal inkább egy válogatás után a bemutatás, a vetítés, a téma népszerűsítése, a figyelemfelkeltés és így az előítéletek helyett a tényeknek a nézők felé közvetítése, nehézségek, buktatók és jó példák felsorakoztatása.

 

A nevezett filmeknek témájukat tekintve a hazai és a közép-európai romák körülményeit, nehézségeit kell bemutatniuk, egyfajta képes szociográfiát adniuk. Felhívásunkkal egyaránt fordulunk amatőr dokumentumfilmesekhez, továbbá a városi televíziók, kábeltévék munkatársaihoz, és az országos tévé csatornák filmeseihez, filmes szakembereket képző intézményekhez, dokumentumfilmes alkotóműhelyekhez.

Kérjük Önöket, küldjék el azokat a filmjeiket, melyek a cigányság életének eseményével foglalkoznak: örömével, bánatával, konfliktusaival, beilleszkedési zavaraival, sikereivel, kudarcaival, munkaproblémáival, alkotásaival. A filmek mindenképpen dokumentum-jellegűek legyenek (tehát ne játékfilmek). Az alkotások legalább 4-5 perces és legfeljebb 15-20 perces lehetnek, készítési évük ne legyen 2008-nál korábbi.

A beküldött filmek a nemzetközi zsűri előválogatása után kerülnek be a versenyprogramba, amelynek eredményeként a legjobbakat Emléklappal, illetve 5 alkotást fődíjjal jutalmazzuk, emellett a fődíjas alkotások automatikusan részt vesznek a következő, 2015. évi fesztiválon. A zsűri értékelésében elsődleges szempont nem a művészeti tartalom, hanem inkább a valóság hűséges megjelenítése és a tanulságok.

Egy alkotóműhely több filmet is nevezhet. Szeretnénk, ha minél több alkotóműhely, minél több filmmel pályázna.

 A díjazás kategóriái:

  1. Országos TV csatorna, illetve annak munkatársai által készített rövidfilmek
  2. Regionális, városi, kerületi TV csatornák, illetve annak munkatársai által készített rövidfilmek
  3. Amatőr alkotóműhelyek, alkotók által készített rövidfilmek
  4. Határon túli magyar alkotók által készített rövidfilmek
  5. Külföldi alkotók által készített rövidfilmek

A díjakat tavaly többek között Balog Zoltán miniszter úr adta át.

Nevezési díj: nincs. A zsűri-vetítés és a díjkiosztó gála egyaránt nyilvános és ingyenes.

A nevezési lapok beküldési határideje: 2014. április 15.

Az alkotások beküldésének határideje: 2014. április 30.

A vetítéssel egybekötött Díjátadó Gála és fogadás tervezett időpontja és helye:

Letölthető dokumentumok:

A jelentkezési lapokat a romalifedocfilm@gmail.com email címre várjuk. Egynél több alkotás nevezése esetén mindegyikhez külön jelentkezési lapot kell kitölteni.

Az alkotásokat:

  • Digitális formátumban, DVD minőségben;
  • Alkotásonként külön lemezre írva; filmenként 2 példányban várjuk a következő postacímre: CEPoliti – Docfilm, 1084 Budapest, Német u. 9-11/5.

A VII. Roma Life – Közép-európai Dokumentumfilm Fesztivál vetítéssel és állófogadással egybekötött Díjátadó Gálájára 2014. május 10-én (szombaton) 13.00-16.00 kerül sor Budapesten (Bem mozi). A gálán a 10 nyertes film is levetítésre kerül. A rendezvényen való részvétel mindenki számára ingyenes és média-nyilvános.  

LINK: http://www.docfilm.hu/