palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

World Summit Ifjúsági Díj 2011

wsya pályázatA World Summit Ifjúsági Díj (World Summit Youth Award – WSYA) egy évente megrendezésre kerülő verseny és hálózat a 30 év alatti fiatalok számára, akik az internetet, a mobiltelefont vagy más digitális médiát használnak fel az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Célok (Millennium Development Goals – MDGs) megvalósítása érdekében. A WSYA így egyrészt bemutatja a világnak a tehetséges fiatal e-tartalmak előállítóit, újságírókat és írókat, alkalmazás tervezőket, IT szakembereket, másrészt globálisan hozzájárul a szegénység leküzdéséhez, a környezet védelméhez, a tudás megosztásához és a fiatalok érvényesülésének elősegítéséhez.

A nevezési határidő: 2011. július 15.

A nemzetközi versenyre a nevezéseket online regisztráció keretében a következő hat kategóriában lehet benyújtani a www.youthaward.org honlapon:

 1. Harcolj a szegénység, az éhség és a betegségek ellen!
 2. Oktatást mindenkinek!
 3. Hatalmat a nőknek!
 4. Hozd létre a kultúrádat!
 5. Legyél zöld!
 6. Keresd az igazságot!

A pályázaton kategóriánként három nyertest és 2 második helyezettet választ ki a fiatal IKT szakértőkből álló zsűri, akik részt vehetnek WSYA díjátadó ünnepségen Skopjében, Makedóniában.

Bővebben:

A World Summit Ifjúsági Díj (World Summit Youth Award -WSYA) olyan 30 év alatti kreatív fiatalokat mutat be, akik magas színvonalú internet és mobil megoldásokat használva valósítják meg a 2000-ben kitűzött ENSZ Millenniumi Fejlesztési Célokat (Millennium Development Goals – MDGs).

WSYA így egyrészt bemutatja a világnak a fiatal e-tartalmak előállítóit, újságírókat és írókat, alkalmazás tervezőket, IT szakembereket, másrészt hozzájárul globálisan a szegénység leküzdéséhez, a környezet védelméhez, a tudás megosztásához és a fiatalok érvényesülésének elősegítéséhez.

A WSYA jó gyakorlatokat népszerűsít az e-tartalom és az új média területein, bizonyítja a fiatalok tehetségét kiváló digitális tartalom előállításában és együttműködési lehetőséget teremt valamennyi ENSZ tagállam polgárának, hogy közös erőfeszítéseket tegyenek a szegénység és az éhezés leküzdésére, a betegségek, a nemek közötti egyenlőtlenség, az oktatás-, a tiszta víz hiányának, a környezet pusztulásának kezelésére, a tudás megosztás és a fiatalok érvényesülésének elősegítésére.

Az idei évi WSYA verseny részletei:

Használod a közösségi médiát, hogy jót tegyél saját közösségedért és saját jövőjét? Használsz blogokat és vlogokat, hogy kritikus kérdéseket vess fel? Létrehoztál weboldalakat vagy mobil alkalmazásokat, melyek a diszkrimináció, az éhezés vagy a betegségek ellen veszik fel a harcot?

Ha igen, itt a lehetőség, hogy megmutasd, otthon vagy a digitális és közösségi médiában és tudod, hogyan érhetsz el pozitív fejleményeket, legyen szó a saját környezetedről, vagy egy másik országról: Küldd el új média projekted a World Summit Youth Award-ra és nyerj lehetőséget, hogy a világ minden tájáról érkező, elkötelezett fiatalokkal találkozz és civil szervezetek, kormányok és a média képviselőivel építhess kapcsolatot!

A nemzetközi versenyre a nevezéseket online regisztráció keretében a következő hat kategóriában lehet benyújtani a www.youthaward.org honlapon:

 1. Harcolj a szegénység, az éhség és a betegségek ellen!
 2. Oktatást mindenkinek!
 3. Hatalmat a nőknek!
 4. Hozd létre a kultúrádat!
 5. Legyél zöld!
 6. Keresd az igazságot!

A nevezési határidő: 2011. július 15.

A pályázaton kategóriánként három nyertest és 2 második helyezettet választ ki a fiatal IKT szakértőkből álló zsűri, akik részt vehetnek WSYA díjátadó ünnepségen Skopjében, Makedóniában.

A nyertesek jutalma, hogy világviszonylatban nyernek elismerést, részt vehetnek a WSYA Díjkiosztó eseményen, kapcsolatba léphetnek egymással és megvitathatják projektjeiket neves IKT fejlesztési szakértőkkel.

Az elmúlt év nyertesei a New York díjkiosztó gálán vehettek részt.

Kik a WSYA szervezői?

A WSYA-t, mint az Információs Társadalom Fórum csúcskonferenciájának (World Summit on the Information Society – WSIS Fórum 2011) utórendezvényeként, valamint a csúcskonferencia 2015-ig szóló cselekvési tervéhez kapcsolódóan szervezik. Az Ifjúsági Díjat a World Summit Award hálózat keretében rendezik meg idén negyedik alkalommal 2005, 2009 és 2010 után. Valamennyi ENSZ-tagországban népszerűsítik a versenyt a World Summit Award (WSA) hálózatán, az ENSZ Global Alliance for ICT fórumain keresztül, valamint többi résztvevő ENSZ-szervezet és ügynökség, kormányzat és civil szervezet, ifjúsági szervezet és mindazok együttműködésével, akik elkötelezett abban, hogy a millenniumi fejlesztési célokat megvalósítsák.

A WSYA szervező csapata az International Center for New Media (ICNM), egy független, non-profit szervezeten belül található, Salzburgi székhellyel.

Melyek a Millenniumi Fejlesztési Célok?

Az Millenniumi Fejlesztési Célok konkrét, számszerű benchmarkokat nyújtanak a szélsőséges szegénység kezelésére több dimenzióban. A nyolc célt a világ vezetői 2000-ben fogadták el és 2015-ig kell elérni őket. A célok elérése érdekében tett előrehaladás mérésére 60 mutató szolgál. Az emberek szerte a világon törekszenek arra, hogy a fejlesztéseikkel kitartsanak e célok elérése mellett. A következőkért célokért működnek együtt:

 1. A szélsőséges szegénység és az éhezés megszüntetése
 2. Az univerzális alapfokú oktatás megvalósítása
 3. A nemek közötti egyenlőség támogatása és a nők érvényesülésének elősegítése
 4. A gyermekhalandóság csökkentése
 5. Az anyák egészségének javítása
 6. A HIV / AIDS, a malária és más betegségek elleni harc
 7. A környezeti fenntarthatóság biztosítása
 8. A globális fejlesztési partnerség továbbfejlesztése

Bővebb információ: