palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

WWF Nagy Ugrás 2017 – Felhívás települések és közösségek számára

Big Jump – Ugorjunk együtt az élő folyókért! WWF Nagy Ugrás 2017 – Felhívás települések és közösségek számára.

A Nagy Ugrás az ember és a természetes környezet közötti harmónia újraélesztésének európai kezdeményezése. Európa szerte több mint 500 helyszínen százezrek ugarnak egyszerre a folyókba és más természetes vizekbe, hogy így hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre, elsősorban Európa folyóira. A WWF Magyarország idén is arra szólít kicsiket és nagyokat, hogy ugorjunk minél többen vízbe 2017. július 9-én, vasárnap délután 3-kor! Mutassuk meg, hogy Magyarország a folyók országa, amire mindannyian büszkék vagyunk!

A WWF Magyarország harmadik alkalommal tesz közzé felhívást Magyarország települései és közösségei számára, hogy rendezzék meg a saját Nagy Ugrásukat. 2017. július 9-én mutassuk meg, hogy mennyire fontos nekünk vizeink védelme: ugorjunk be minél többen együtt a magyar folyókba délután 3 órakor és álljunk ki a hazai vizek védelme mellett!

A regisztráló települések vagy közösségek között versenyt indítunk, hogy kiderüljön, a Nagy Ugrás idén hol veti a legnagyobb hullámot. A győztes település vagy közösség nyereménye, hogy a WWF Magyarország egy napra meglátogatja interaktív környezeti nevelőprogramjával, az Élő Duna Turnéval a nyertest, és az erre kiválasztott napon a gyerekek és felnőttek izgalmas társasjáték keretében ismerhetik meg vizesélőhelyeink fontosságát.

Miért érdemes versenybe szállni?

Hogy megmutassuk az egész országnak, hogy a Nagy Ugrás nálunk csobban a legnagyobbat! és a mi folyónk, a mi partunk a legszebb!
Mert benne vagyunk minden olyan bulis nyári napban, amiben szerepel a víz és a panda, és ahol rengeteg ugrásra kész emberre van szükség,!

Kik pályázhatnak?

A pályázati lehetőség bármilyen csoport, társaság vagy intézmény számára nyitott.

Jelentkezhetnek települési önkormányzatok, intézmények, vállalatok, baráti társaságok, civil szervezetek, informális csoportok, vagy bárki, akinek fontos, hogy kedvenc folyójára vagy vizére felhívja a figyelmet.

Nem kell feltétlenül irányítószámmal rendelkezni a nevezéshez! Elég, ha sokan vagytok, kinéztetek egy partszakaszt és kitaláljátok, hogy hogyan teszitek felejthetetlenné a Nagy Ugrást!

Ti vagytok a helyi cserkészek, egy egész óvoda szülőstül, nagyszülőstül, esetleg a helyi amatőr kaszkadőrök? Nézzetek utána, hogy ugrik-e még valaki a ti településeteken, és vegyétek fel a kapcsolatot, szervezzétek az eseményeteket közösen, hogy minél nagyobbat szóljon!

Hogyan lehet pályázni?

A pályázás nem kötött regisztrációhoz, a pályázati anyagokat az esemény után, 2017. július 11-e éjfélig várjuk a regisztracio@wwf.hu címre.

A pályázati anyag tartalmazza a megvalósult esemény pontos helyszínét a település és az érintett folyó vagy víz megjelölésével, az esemény rövid összefoglalóját, a résztvevők számát, és azt, hogy miért épp ez a Nagy Ugrás volt a legnagyobb. A beszámolóhoz csatolni kell egy 2-4 perces videóanyagot, illetve egy max. 5-8 fotóból álló képanyagot. A pályázati anyaghoz meg kell adni egy fő kapcsolattartó személyt névvel, telefonszámmal, e-mail címmel.

A pályázati anyag megküldésével a pályázók beleegyeznek, hogy anyagaikat a WWF Magyarország a Nagy Ugráshoz kapcsolódó, és egyéb saját kommunikációjában felhasználhatja.

Milyen eseménnyel lehet nevezni?

Bármilyen rendezvény illeszkedik a Nagy Ugrás arculatába, ami megvalósítja a következőket:

  • széleskörű lakossági bevonást eredményez
  • a folyóvizek egészségének fontosságára hívja fel a figyelmet
  • a vizesélőhelyek megőrzésére hívja fel a figyelmet
  • helyi természeti értékeket mutat be
  • szórakoztató, újszerű, rendhagyó formában hozza össze a közösségeket egy közös, természetvédelmi cél érdekében
  • helyi természetvédelmi célok beépítése a programba (pl. partmenti szemétszedés, partszakasz lekaszálása stb.)

A Nagy Ugrás egy jó móka és egy közösségformáló kezdeményezés, ami a vizek egészségének fontosságáról szól.

További háttéranyagot találtok az oldalunkon itt: http://wwf.hu/big-jump-nagy-ugras

Hogy ugranak máshol Európában? Nézd meg a youtube-on:

https://www.youtube.com/watch?v=RMbncbAPAQ4

https://www.youtube.com/watch?v=9tvSOH2O7Mc

https://www.youtube.com/watch?v=PfPXxQG2s_w

Muszáj pont ugrani?

Egyáltalán nem muszáj ugrani – a cél az, hogy sok ember egyszerre, látványos keretek között jusson a víz partjáról a vízbe.  A kiválasztott partszakasz állapotától és a szervezett esemény jellegétől függően lehet ugrani, futni, békaügetni, visszafelé gyalogolni, vagy bármilyen más módon bejutni a vízbe.

Fontos azonban, hogy természetes vízről beszélünk, uszodai medence sajnos nem elfogadható.

Mi a Nagy Ugrás?

A Nagy Ugrás az egészséges folyók és vizesélőhelyek ünnepe, egy olyan figyelemfelhívó európai kezdeményezés, melynek során július második vasárnapján, délután 3 órakor Európa számos pontján tömegek ugranak be valamilyen folyóba.

Amellett, hogy a Nagy Ugrás jó móka és kiváló alkalom arra, hogy összehozzon közösségeket, a kezdeményezés egy nemes cél érdekében jött létre 2005-ben. Akkor az első hivatalosan meghirdetett Nagy Ugráson (Big Jump Europe) több mint 250.000 embert sikerült mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak be egyazon időpontban.

Ugrunk! De miért ugrunk?

A huszadik század végére Európában megfeledkeztünk a folyóinkról és a hozzájuk kapcsolódó rendkívüli változatosságot képviselő vizesélőhelyekről. A folyókat nagyrészt arra használtuk, hogy közlekedjünk és árut szállítsunk rajtuk, energiát termeljünk velük, és hogy elnyeljék az emberiség által termelt szennyvizet és szemetet.

A Nagy Ugrás egy olyan európai kezdeményezés, melynek során az európaiak bebizonyítják, hogy fontosak számukra a folyóik és vizeik, és ezért elkötelezettek abban, hogy ez a tékozló múlt egy egészséges jelenné és egy fenntartható jövővé változzon. Európában szeretnénk újra birtokba venni a vizeinket, az egyik legfontosabb természeti kincsünket, amelynek a helyreállítása mindannyiunk közös érdeke. Erre az Európai Unió országai hivatalosan a Víz Keretirányelvben vállaltak kötelezettséget, de a tagállamok állampolgárainak aktív részvételére is szükség van a cél eléréséhez.

A Nagy Ugrás nyilvánosságot vonzó és mozgósító ereje képes arra, hogy az európai vizek védelmének társadalmi bázisát teremtse meg. A jó hangulatú esemény kiváló alkalom arra, hogy az emberek visszafoglalják a folyókat és visszaadják őket a természetnek. A mi természetünknek, amiért a saját jövőnk érdekében felelősséggel tartozunk.

WWF Nagy Ugrás 2017 – Felhívás települések és közösségek számára