palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

ZIKOP

A Zöld Infrastruktúra és Klímavédelmi Operatív Program (ZIKOP)a korábbi KEHOP program folytatása 2021-2027-es ciklusban. A program célja az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és a globális kihívások helyi kezelésének finanszírozása, valamint a klímasemleges gazdaság feltételeit teremti meg.

A ZIKOP nemcsak folytatás, de olyan új elemekkel is rendelkezik, mint a körforgásos gazdaság, a helyi energiaközösségek, vagy az igazságos átmenet fogalma. Az operatív program a „Zöldebb, karbonmentes Európa” (PO2) szakpolitikai célhoz kapcsolódik, és összességében öt prioritási tengelyt, és hét egyedi célkitűzést foglal magába:

• Vízgazdálkodás és katasztrófa kockázat csökkentés
• Körforgásos gazdasági rendszerek és fenntarthatóság
• Környezet-és természetvédelem
• Megújuló energiagazdaság
• Igazságos Átmenet

A program hazánk számára is rendkívül fontossá vált, hiszen az éghajlatváltozás, a szélsőséges időjárási események nemcsak aszályt, árvízveszélyt jelentenek, de a jó minőségű ivóvíz biztosítása sem könnyű feladat. A körforgásos gazdaság alapjaiban változtatja meg a jövőben akár a hulladék kezelését, de a hosszú távú cél, a zéró hulladék a gazdaság szerkezetét is átalakítja. A pályázati források lehetőséget biztosítanak az energiaközösségek létrehozására, amelyek fogyasztó és klímabarát módon, megújuló energiák felhasználásával megfizethető energiát biztosítanak.