palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

„Művészet és köztér“ nyári akadémia – pályázat kurátoroknak

A Goethe Intézet az NRW KULTURsekretariattal közösen hétnapos nyári akadémiát hirdet kortárs képzőművészettel foglalkozó kurátoroknak. Az akadémiára cseh, észt, lengyel, lett, litván, magyar, szlovák és szlovén szakemberek pályázhatnak, a programnak a Zeche Zollverein Essen (tbc) ad otthont. A nyári akadémia célja, hogy képet adjon a kortárs német képzőművészet aktuális helyzetéről, segítse a résztvevők és német kollégáik közötti kapcsolatokat, és hosszú távú partnerségeket indítson el.

A nyári akadémia Észak-Rajna-Vesztfália példáján mutatja be Németország kortárs képzőművészeti életét, és a képzőművészet köztéri szerepét vizsgálja. Észak-Rajna-Vesztfália Németország legsűrűbben lakott és legnagyobb lélekszámú tartománya, egyszersmind a „szerkezetváltás“ különleges példája. E mélyreható strukturális átalakulásnak köszönhetően a köztér is új szerepeket és formákat kap, és ezáltal kiemelkedő szerepet tölt be az emberek életében és a kultúrában.

Ebben a formában Németország egyetlen más régiójában sem találkozhatunk ama különleges megközelítési móddal, ahogyan Észak-Rajna-Vesztfáliában új funkciót kerestek a volt ipari létesítményeknek, s amely napjainkra az „iparkultúra“ műfajának megszületéséhez vezetett. Az EmscherKunst és a Nordsternturm – Videokunstzentrum csak kettő a számos példa közül arra, hogy a volt aknatornyok és szennyvíztelepek miként alakultak át a kortárs művészet világítótornyaivá. A Ruhr-vidék, mely azelőtt iparáról és szénbányászatáról volt ismert, a „Verbund der RuhrKunstMuseen“ tevékenységének eredményeként ment és megy keresztül látványos kulturális fejlődésen. A Rajna-vidék számos szoborparkjával, így a Kölni Szoborparkkal és a neussi Hombroich-szigettel helyez művészeti hangsúlyokat az urbánus tájba. A Berg-vidék hasonló fénypontja a wuppertali Waldfrieden Szoborpark a hozzátartozó villával és a düsseldorfi Képzőművészeti Akadémiát vezető angol szobrász, Tony Cragg számos alkotásával. A köztér szerepéről való gondolkodás Észak-Rajna-Vesztfáliában így tehát korántsem csak az utolsó évek vívmánya. Ezt éppen a legismertebb köztéri képzőművészeti projekt, a Skulptur Projekten Münster példázhatja legjobban. Münster város  közterei 1977 óta, tízévente adnak otthont a rangos alkotókat felvonultató seregszemlének. A legutóbbi, 2007-es kiállítást többek között Brigitte Franzen és Kaspar König rendezte.

Figyelembe véve, hogy a közterek egyfelől széleskörű „elmagánosodáson“ mennek át, másfelől meg az állami hatóságok ellenőrzése alá esnek, és szem előtt tartva, hogy a hangsúly a valós fizikai tértől a digitális tér felé tolódik el, fölmerül a kérdés, hogy milyen szerepet töltsön be a köztér: hogyan definiáljuk, és milyen célra-célokra hasznosítsuk. Köztereink bebútorozása „drop sculpture“-ökkel vagy kommunális és/vagy állami megrendelésre zajló elfoglalása és átformálása műemlékekkel – ha ezt nem kíséri kellő lakossági részvétel – arra készteti a „civitas“-t, hogy félnyilvános vagy magánterekbe vonuljon vissza. Fölmerül a kérdés, hogy miféle közösség reprezentációjára szolgál a köztér. Mennyire kell vagy szabad nyitottnak vagy strukturáltnak lennie? És milyen szerepet játszik ebben a művészet?

A Goethe Intézet az NRW KULTURsekretariattal közösen cseh, észt, lengyel, lett, litván, magyar, szlovák és szlovén kurátorokat invitál a témához kapcsolódó projektjavaslatok benyújtására. A zsűri a beérkező javaslatok közül legfeljebb húszat választ ki. A nyertes pályázók szeptember elején hétnapos nyári akadémiára kapnak meghívást Észak-Rajna-Vesztfáliába, ahol mélyebb betekintést nyerhetnek a kortárs művészeti életbe, és német szakemberekkel és képzőművészekkel találkozhatnak, hogy együtt dolgozzanak tovább benyújtott vagy új projektötleteiken. A nyári akadémia angol nyelven zajlik.

A kiválasztott projektötleteket a kurátorok később saját országaikban, a helyi Goethe Intézettel szervezett workshopokon dolgozzák ki és készítik elő tényleges megvalósításra.

Ha felhívásunk felkeltette érdeklődését, kérjük, hogy 2013. június 30-ig e-mailben, angol nyelven juttassa el hozzánk az alábbi dokumentumokat:

  • motivációs levél (max. 1 A/4-es oldal)
  • projektvázlat (max. 1 A/4-es oldal)
  • rövid életrajz
  • eddig megvalósított projektek és kiállítások portfoliója/munkapróbái (max. 3)

A dokumentumokat a sommerakademie2013@goethe.de e-mail címre, „Sommerakademie 2013“ tárgy-megjelöléssel kérjük elküldeni. A küldemény beérkezéséről mindenkit postafordultával értesítünk. A zsűri döntéséről július második felében értesítjük a pályázókat. Az akadémia résztvevőinek szeptember 1-ig kell megérkezniük a helyszínre, az elutazás napja 2013. szeptember 9.

A nyertes pályázóknak a Goethe Intézet a következőket biztosítja:

  • részvétel a nyári akadémia programjában
  • utazási költségek fedezése
  • szállásköltség és napidíj fedezése

Ha kérdései vannak, kérjük, forduljon a helyi Goethe Intézethez vagy prágai munkatársunkhoz, Dr. Angelika Ederhez (angelika.eder@prag.goethe.org).