palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

100 ezer hektár állami földterületre pályázhatnak családi gazdaságok

Újabb 100 ezer hektár állami föld kerül családi gazdaságokhoz haszonbérbe. A tíz nemzeti park vagyonkezelésében lévő terület pályázati előkészítését augusztusban indítják el.

 

A májusi 40 ezer hektár után ezzel 140 ezerre emelkedik a “Földet a gazdáknak” program keretében haszonbérletbe vehető, nemzeti parki vagyonkezelésben lévő terület nagysága.

Az államtitkár hozzátette: meghirdetik a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) vagyonkezelésében lévő mintegy 100 ezer hektár földterület is.

Ilyen léptékű program egyedülálló az újkori Magyarország történetében – emelte ki. Bitay Márton közlése szerint 2010 előtt 600 ezer hektár állami földterületet 600 bérlő használt.

A birtokméretekkel kapcsolatban elmondta: szántóterületek esetében 25-30 hektár az átlag, legelők esetében 65-70. Ezt a programot kifejezetten a kis, közepes családi gazdálkodók számára írták ki – hangsúlyozta, hozzátéve: a kormány szándéka, hogy a földterületek használatát illetően a nagybirtok és a közepes családi birtok jelenlegi 50-50 százalékos aránya 80 százalékra változzon a családi gazdaságok javára.

Természetesen van létjogosultsága a nagybirtoknak is, de “ennek kerete 20 százalék” – fűzte hozzá.

Az államtitkár felidézte: a kormány júliusi döntése értelmében lehetőség nyílik arra, hogy minden 100 hektár fölötti birtoktestre több nyertest is hirdessenek.

A sajtótájékoztatóra készült tájékoztató szerint a nemzeti parki igazgatóságok esetében olyan védett természeti területek jelennek meg a felhívásokban, amelyek kezelése, természetkímélő hasznosítása jelenleg is haszonbérleti szerződések útján biztosított. A hatályos haszonbérleti szerződések döntő része – mintegy 90 százaléka – jövő augusztusban jár le. Az igazgatóságok vagyonkezelésében lévő területek 54 százalékán – 156 ezer hektáron – végzik jelenleg is haszonbérleti szerződések útján, gazdálkodók bevonásával a természetvédelmi kezelést.

Bitay Márton kitért arra is, hogy a nemzeti parki földek esetében a szakmai felügyelet továbbra is Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár kezében van.

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti parkok földjeinek meghirdetése – a minisztérium iránymutatásait és az egyes parkok sajátosságait figyelembe véve – egységes szempontok szerint történik, a program a környezetügyért felelős államtitkárság, az állami földprogramért felelős államtitkárság, valamint a nemzeti parkok igazgatóságainak szoros együttműködésében valósul meg.

Az igazgató hangsúlyozta: ezeknél a birtoktesteknél kiemelten fontos szerepe van a természetvédelmi kezelésnek, hiszen védett növény- és állatfajok találhatók rajta.

Hozzátette: a bérlőket számos módon segítik majd, többféle formában is kapnak tájékoztatást, az előírások betartását az igazgatóságok munkatársai is segítik, ugyanakkor az ellenőrzésekre is hangsúlyt fektetnek. Füri András elmondta: a 14 ezer hektáros DINPI esetében összesen mintegy ötezer hektárt írnak ki két ütemben. A májusi első részben 16 birtoktestet hirdettek meg 1214 hektáron, a második ütemben 104 birtoktest kerül kiírásra mintegy 3800 hektáron, a szerződések a DINPI-nél döntően 10 évre szólnak.

A nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő földterületekről az igazgatóságok honlapjáról lehet tájékozódni.