palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

1,7 milliárd forintos európai uniós támogatás a tokaji fesztiválkatlanra

Éves szinten legkevesebb 150 ezer látogatót várnak 2015-re a Tokajban 1,7 milliárd forintos európai uniós támogatással megépülő Fesztiválkatlanba. A városközponthoz és a Bodroghoz egyaránt közel fekvő, külszíni bányakatlanban megépülő kulturális létesítmény többek között közel 2500 fős befogadó képességű nagyszínházzal és 860 négyzetméteres kiállítótérrel nyitja meg kapuit – a tervek szerint 2011 tavaszán. A projekt támogatási szerződését március 27-én írták alá Tokajban. A Tokaji Fesztiválkatlan nem egyedüli uniós beruházás a borairól méltán nemzetközi hírű városban és környékén. A Nemzeti Fejlesztési Terv részeként, 929 millió forintos EU-támogatással 2008 nyarára épült fel Tokaj új kulturális és konferenciaközpontja. Az Összefogással Tokaj Világörökségéért program részeként pedig, összesen több mint 2,2 milliárd forintos uniós forrásból a borvidékhez tartozó 13 település összefogásával térségi turizmusfejlesztési programot dolgoztak ki és valósítottak meg. Ennek részeként többek között borok háza épült Tokajban, Szegilongon, Legyesbényén, Tarcalon és Tolcsván, valamint megújult Bodrogkeresztúr, Mád, Monok, Sátoraljaújhely, Sárospatak, Szerencs és Bodrogkisfalud egy-egy településrésze. E beruházások egytől egyig a világhírű borhoz és a térség kulturális örökségéhez kapcsolódó turizmus fejlesztését szolgálták.

A most megkötött támogatási szerződéssel e beruházások sora folytatódhat. Az összesen 2 milliárd forintos beruházással a használaton kívüli, külszíni bányakatlanban kialakítandó rendezvényközpont kínálta programok ugyanis tökéletesen illeszkednek majd a borkultúra és a világörökség természetes imázsához. Maga a megépülő, csaknem 2500 néző befogadására képes nagyszínház, a hozzá kapcsolódó kiállítási és rendezvénytér a kiszolgáló létesítményekkel együtt közvetlenül 10-15, közvetve azonban csaknem 100 új munkahely megteremtéséhez járul hozzá a városban.

A Fesztiválkatlan programjai 2011 áprilisától a várakozások szerint nagyban hozzájárulnak majd a tokaji borvidék turisztikaiattrakció-kínálatához. Ez pedig becslések szerint mintegy 20 százalékos emelkedést eredményezhet a szálláskapacitásában, a jelenlegi 1500-ról 1800 fölé növelve a férőhelyek számát a Bodrog-parti városban.
(NFÜ)

linkek: Szlovákia nyaralás Krakkó utazás Kolozsvár utazás