palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

42,8 millió forintot nyert a KEOP-ból Jánkmajtis és Csegöld szennyvízberuházási projektje

42,8 millió forintot nyert Jánkmajtis és Csegöld szennyvízberuházási projektjének előkészítésére. A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával megvalósuló uniós projekt tervezett összköltségvetése 932 millió forint.
A zárt szennyvízelvezetési rendszer kiépítésével és a korszerű szennyvíztisztítással 2500 lakos életkörülményei javulnak, valamint csökken a talaj és a talajvíz szennyezése is. A két településen a vezetékes ivóvízhálózat kiépült, a szennyvízcsatorna-hálózat azonban nem. A lakosság a szennyvizet korszerűtlen szikkasztókban helyezi el, amelyek szennyezik a talajt, a talajvizet és a rétegvizet. A településeken magas a talajvízállás, így csapadékos időszakban a szikkasztók gondot okoznak mind környezetvédelmi, mind környezet-egészségügyi szempontból. A szennyvízgyűjtő csatornahálózat kiépítésével ezek a gondok megszűnnek, és a két település 2500 lakosa egy tisztább és egészségesebb környezetben élhet majd.
A tervek szerint 733 háztartást kötnek be az újonnan megépülő csatornahálózatba, ehhez 15 km gravitációs csatornát és 14 km nyomóvezetéket építenek meg. Az így összegyűjtött szennyvizet a Jánkmajtison megépülő szennyvíztisztító telepen fogják kezelni. A 230 m3/nap hidraulikai kapacitású, mechanikai és biológiai tisztítást végző szennyvíztisztító telepen a vegyszeres foszforeltávolítás is megoldott lesz, a tisztított szennyvizet a Szamossályi árapasztó csatornába vezetik.
A projekt előkészítése 50,45 millió forintba kerül, ennek 85 százalékát, 42,8 milliót a Környezet és Energia Operatív Program biztosítja. Az összegből tanulmányok, költséghaszon-elemzések, tervek készülnek és engedélyeket szereznek be. Az előkészítés a tervek szerint 2010 év végéig tart, ezt követően nyújthatják be a második fordulóra a pályázatot. A projekt megvalósításhoz szintén 85 százalékos támogatás várható. A beruházás várhatóan 2012 őszére készül el.
(KVVM)