palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Eltömődött a mosogató? Íme 3 tipp, ami segít megelőzni a bajt!

csap

Az otthonokban előforduló karbantartási problémák közül az eltömődött mosogató az egyik legrosszabb. A helyzet általában gyorsan romlik, hiszen folyamatosan kerülnek be a mosogatóba az ételmaradékok, esetleg az olaj, ami folyamatosan ront a helyzeten. Miként lehet mégis otthoni módszerekkel kitakarítani a mosogatót? Erre hoztunk 3 tippet. Előbb azonban nézzük meg, hogy mitől dugulhatnak el leggyakrabban a mosogatók.

A dugulást okozó leggyakoribb okok

Teljesen mindegy, hogy milyen házban, vagy lakásban élünk, hogy hány fő van a családban, hiszen a konyhai mosogatót naponta akár többször is használjuk. Az ételmaradékok, az edényekről visszamaradt olaj, a kávézacc belekerül a lefolyókba. Ezek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a mosogatónk végleg elduguljon. A zsír, az olaj, az ételmaradékok, a haj, a szappanos vízkő, a szenny, az idegen tárgyak mind okozhatnak végleges dugulást a konyhában, de még a fürdőszobákban is. A zsír a legveszélyesebb, hiszen meg tud szilárdulni a csöveken, amelyeken a további oda nem illő dolgok fennakadnak. Ezután már csak a végső dugulás következhet. Egy tipp: a https://absulo.hu oldalán konyhamalacot is vásárolhatunk, amelynek segítségével nagyon sok hasonló problémától kímélhetjük meg magunkat.

Nagyanyáink trükkje: szódabikarbóna és ecet

A természetes módszerek közé tartozik a szódabikarbóna és az ecet használata. Ez a két anyag kémiai reakciókat idézhet elő, amelyek segíthetnek a dugulások feloldásában. Öntsünk a lefolyóba egy csésze szódabikarbónát, vagy egy csésze ecetet. A lefolyót dugaszoljuk el, erre jó lehet egy nedves ruha is. 15 perc elteltével vegyük ki a ruhát és forró vízzel öntsük tele a lefolyót. Ezt a folyamatot addig ismételgessük, amíg a dugulás meg nem szűnik.

A következő összetevőkkel is kipróbálhatjuk:

  • 1 liter kóla, hiszen a kólában foszforsav található
  • trisó és forró víz – 3 evőkanál trisóhoz körülbelül 1 bögrényi forró vizet adjunk
  • sütőpor és ecet – 2 tasak sütőporhoz 1 bögre ecetet adjunk, majd öntsük nyakon a forró vízzel

Csőgörényes tisztítás

A csőgörény nagyon sok otthon tartozéka, de ha nem rendelkezünk ezzel az eszközzel, akkor bármelyik barkácsüzletben megvásárolhatjuk. Több méretben is elérhető, de ha lehet, akkor a nagyobb méret mellett tegyük le a voksunkat. A használata egyszerű, hiszen csak a lefolyóba kell bevezetnünk, majd egészen addig tekergetni, amíg kihúzza a dugulást.

Egy alig ismert, de hatékony módszer

Ezt leginkább családi házaknál lehet kivitelezni. Egészen egyszerűen egy slag segítségével nyomjuk ki a dugulást. Igyekezzünk minél nagyobb víznyomással megoldani a problémát, mert úgy sokkal gyorsabban végzünk.

Láthatjuk, hogy számtalan módszer létezik a dugulások megszüntetésére. Amennyiben a házi lehetőségeket már kimerítettük, inkább hívjunk szakembert.

Fotó: pixabay.com