palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Miért jó választás külföldi diákok számára a BME

BME informatika

A budapesti BME egy nemzetközi egyetem, a világ legjobb ezer egyeteme között tartják számon. Az alapképzési programból 8, a mesterképzési programból pedig 19 angol nyelven zajlik, amelyek népszerűsége folyamatosan növekszik. Budapest vonzó célpont a külföldi diákok számára is, egyrészt a színvonalas oktatás, másrészt a karrierlehetőségek és a város nyújtotta gazdag szabadidős kínálat miatt.

A BME Közép-Európa egyik legrangosabb egyeteme

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Magyarország, és a közép-európai régió egyik legszínvonalasabb műszaki képzését nyújtó felsőoktatási intézménye. 2011-en Kutatói Egyetem címet kapott a magas színvonalú KFI tevékenységének köszönhetően. A története a 18. századig nyúlik vissza, és az 1782-ben alapított elődje Európa első intézeteként oktatott mérnököket. A BME négy Nobel-díjas tudóssal és még számtalan világhírű tudóssal büszkélkedhet. A teljesség igénye nélkül a leghíresebb személyiségek közé tartozik Wigner Jenő, Gábor Dénes, Oláh György és Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósok, valamint Bánki Donát, Kandó Kálmán, Teller Ede, vagy ifj. Rubik Ernő.

BME egy nemzetközi egyetem

A BME egy nemzetközi egyetem, a hallgatói több mint 80 országból érkeznek. Ez évente nagyjából ezer főt jelent, akik az összes beiratkozott hallgató több mint 12 százalékát teszik ki. Érdekesség, hogy 2024-ben a BME-s oklevelet átvevő diákok közül a legnagyobb számban például Tunéziából, és Azerbajdzsánból érkeztek, de a frissen végzett hallgatók között a Zöld-foki szigetekről, és az Amerikai Egyesült Államokból érkezett végzős diákok is voltak.  A képzési programok, és kínálat népszerűsítése céljából az egyetem több mint 40 nemzetközi diáktoborzó ügynökséggel működik együtt. A kemény munkával megszerzett BME-s diplomát az egész világon elismerik, amely egyedülálló karrier lehetőséget és magas fizetést biztosít.

BME Xplore

A BME a hazai egyetemek között elsőként hozott létre egy weboldalt kifejezetten a külföldi hallgatók számára. A weboldal célja, hogy tájékoztatást nyújtson a (leendő) hallgatók számára: megismerhessék a jelentkezési feltételeket, és az intézményben zajló képzési lehetőségeket. Ugyanakkor a honlap nemcsak felhasználóbarát, de rendkívül informatív is, hiszen az érdeklődő egy kattintással választ kap minden felmerülő kérdésére – a jelentkezési folyamatról, a lakhatásról, a városi közlekedésről, és a kulturális kínálatról is, és kedvcsinálóként a korábbi külföldi hallgatók beszámolóit is tartalmazza.

BME egyetemi képzések

QS Ranging

A közelmúltban tették közzé a legújabb brit Quacquarelli Symonds tantárgyi rangsorát, amely szerint a BME mérnöki, természettudományos és közgazdasági szakterületen is bekerült a világ legjobb egyetemei közé. Érdekesség, hogy a QS több mint 16 000 képzési programot értékelt, amelynek eredménye többek között tudományos elismerések, Hirsch-index, és nemzetközi kutatási együttműködés alapján, valamint munkáltatói értékelések alapján született meg.

Például mind az öt elérhető műszaki területen a legjobb egyetemnek minősítették. Az építészeti szakok között – egyetlen magyar egyetemként – a legjobb 240 között található. Vagy a gépészet, a repüléstechnika, és gyártástechnológia területén a 200 legjobb közé került be. A mérnöki tudományok tárgykörben szintén előkelő helyen (201-250 között) szerepelt idén.

BME angol nyelvű képzései a külföldi és a magyar hallgatók számára is vonzóak

A BME vezető szerepet tölt be a műszaki felsőoktatásban. A közelmúltban közzétett UNIside és a HVG rangsora alapján, az összesített listában olyan népszerű magyar egyetemeket előzött meg, mint például az ELTE, vagy a Corvinus. A BME-n összesen 41 angol nyelvű képzés zajlik, ebből 8 BSc, és 11 MSc képzés. Az angol nyelvű képzések nemcsak a külföldi, hanem a hazai felvételizők körében is népszerűek, keresett programok például a 6 féléves BSc in Mathematics, és BSc in Physics, valamint a 7 féléves BSc in Chemical Engineering program. Az MSc programok közül pedig például az MSc in Mathematics, az MSc in Physics, és az MSc Electrical Engineering szakok.

Fotók forrása: Pixabay