palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

E-cégjegyzék: Ingyenes cégkivonat, valós idejű céginformációk

A céginformációs adatok korlátlan, ingyenes megismerését korlátozza a 2019. október 1-én hatályba lépett szabályozás. Ezek alapján a cégadatok, felhasználói azonosítást követően, havonta meghatározott alkalommal ismerhetőek meg.

Korábban néhány nyilvános online felületen, mint a Cégközlöny, e-cégjegyzék, és az e-beszámoló oldalakon tájékozódni lehetett adott cég adatairól (ügyvezetőiről, tulajdonosairól, a cég alapításáról, alaptőkéjéről, stb.). Amely hasznos segítség volt az üzleti partnereken kívül az állampolgároknak is.

Számos adat korábban is korlátozott volt, és a Cégbíróságon állt rendelkezésre. A 2020-as költségvetési törvény tárgyalásakor merült fel javaslat a változtatásra, amelynek az volt az alapja, hogy sokan „az állami szolgáltatást nem a szabályozási célnak megfelelően veszik igénybe”. A javaslat szerint „online valós idejű céginformáció biztosítására kerül sor”. A módosítás a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. tv. 45. paragrafust szabályozza.

A cégadatok megismerésére felhasználói azonosítást követően, havonta meghatározott alkalommal kerülhet sor. (Egy későbbi rendelet akár meghatározott alkalomra szabályozza.)

Ingyenes adatként a következő céginformációk ismerhetőek meg a céginformációs szolgálat honlapján https://www.e-cegjegyzek.hu/ :

  • cég neve
  • cég székhelye
  • telephelye, fióktelepe
  • cégjegyzékszám
  • esetleges európai egységes azonosítója (EUID)
  • főtevékenysége
  • jegyzett tőkéje
  • képviseletre jogosult személyek adata
  • adatok arról, hogy áll-e a cég végelszámolás, felszámolás, vagy kényszertörlés alatt.

Egyéb és bővebb adatokért – a törvényben foglalt kivételekkel- fizetni kell. Az adatok a hét első napján frissülnek, azon adatok, amelyekben a korábbi állapothoz képest változás áll be. A szolgáltató jogosult egy hónapig kezelni az igénylő személyes adatait.

Az ingyenes céginformáció kizárólag tájékoztató jellegű, és nem használható fel közhiteles okiratként.

A hatályos és közhiteles kiadmányok lekérése az Országos Cégnyilvántartó és Céginformációs Rendszer oldalán https://occsz.e-cegjegyzek.hu/.

Közigazgatási szervek részére történő hozzáférés

A közigazgatási szervek részére a cégjegyzék valamennyi adata és valamennyi elektronikus cégirat, és a benyújtott aláírási címpéldányok a https://gov.e-cegjegyzek.hu honlapon érhető el.

(Forrás: e-cegjegyzek.hu, Napi.hu)