palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Munka törvénykönyve – 2020-ban is változik a Munka törvénykönyve

2020. január elsején ismét több jogszabály lépett hatályba, amelyek a munka világát érintik. Habár ezek a változások nem tekinthetőek gyökeres módosításnak, de mindenképp figyelmet érdemelnek.

A Munka törvénykönyve (Mt.), a 2012. évi I. törvény sokszor módosult az elmúlt évek során. A jelenlegi változtatások a gyámhatóság engedélyével történő munkavállalás, a részmunkaidős foglalkoztatás, és a szülési szabadság és a fizetés nélküli szabadság körét érintik.

Előzetes bejelentés a 16. életévet be nem töltött személy esetén

A jelenleg hatályos módosítások szerint, (a korábbiakkal ellentétben) nem szükséges a gyámhatóságtól a formális engedélyt kérni, elegendő bejelentést tenni.

A foglalkoztatást megelőzően 15 nappal be kell jelenteni a gyámhatósághoz a 16. életévét be nem töltött személy foglalkoztatását (Mt.34. § (1) ). Munkavállaló a 16. életévet betöltött személy lehet, viszont az iskolai szünet időtartamára, az a tanuló, aki betöltötte a 15. életévét, és nappali rendszerű képzésben tanul, munkát vállalhat.

A jogszabály meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében engedélyezi a 16. életévet be nem töltött személy foglalkoztatását.

A részmunkaidős foglalkoztatás módosulása

2020. január 1-től a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségei bővülnek. A módosítás szerint a munkáltató köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő idejű részmunkaidőre módosítani a kisgyermeket nevelő munkavállaló kérésére. A munkavállaló a gyermeke 4 éves koráig, illetve a három, vagy több gyermeket nevelő munkavállaló a gyermek 6 éves koráig kérheti.

A korábbi szabályozás a munkavállaló ajánlatára egy gyermek esetén a 3 éves koráig, három, vagy több gyermek esetében a gyermek 5 éves koráig kellett a munkaszerződést módosítani.

Szülési szabadság és fizetés nélküli szabadság változásai

2020. január 1-től a szülési szabadság jár annak a szülőnek is, aki a gyermeket gondozza az anya egészségi állapota, vagy halála miatt, amelyet végrehajtható bírósági ítélet, vagy végrehajtható gyámhatósági határozat szabályoz.

Az örökbeadást pontosító rendelkezés szerint a munkavállaló, az örökbe fogadott gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságra jogosult.

Az időtartamot, a gyermek gondozásba történő kihelyezés kezdő időpontjától számított 3 évre, de 3 évnél idősebb gyermek esetén 6 hónap időtartamra kell kiadni, a munkavállaló által kért időpontban.

(Forrás: Veszprémikamara.hu)