palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

COVID19 – Korábban visszatérítheti a visszajáró áfát a NAV

A koronavírus-járvány okozta likviditási zavarok áthidalására, az egyre nehezebb pénzügyi helyzetbe kerülő kis- és közepes vállalkozások megsegítésére a Pénzügyminisztérium az adóhivatalt arra ösztönzi, hogy a cégek likviditását a visszajáró áfát rövidebb idő alatti kiutalásával segítse meg. Az intézkedés már a ma benyújtott áfabevallásokban visszakért összegre is érvényes.

Az újabb gazdaságvédelmi intézkedés a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) támogatja.  Az érintett kkv-ék az eddigi 75 nap helyett akár 30 nap alatt kaphatják meg a nekik visszajáró pénzt. Az adózási előéletük alapján megbízható cégek pedig még korábban a pénzükhöz juthatnak, esetükben 30 napról 20 napra is rövidülhet a kiutalás időtartama.

A könnyítés nem érinti azt a mintegy 30 ezer kockázatos adózót, akik a veszélyhelyzetet megelőzően is többször durván – és jellemzően a tisztességes adófizetők, és a költségvetés kárára – sértették meg az adószabályokat. Ők továbbra is 75 napon belül kaphatják csak vissza az áfát.  Mintegy 360 ezer vállalkozást érint a mai áfabevallási határidő, és azok a kkv-ék, akiknek visszajár az áfa, már a rövidebb kiutalási határidővel számolhatnak.

Az áfa visszatérítés összege, a tavalyi évben  414 milliárd forint volt, hasonló nagyságrenddel számol az idén is a tárca, ami azt jelenti, hogy az új intézkedés több százmilliárd forint gyors kifizetésével segíti a vállalkozások likviditását. A cégek így könnyebben intézhetik pénzügyeiket, kerülhetik el az anyagi nehézségeket, és aktívabban tudnak részt venni a gazdasági forgalomban is.

Forrás: kormany.hu