palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Fontos segítséget kaptak az agráriumban dolgozók

A kormány az adminisztratív könnyítések mellett a mezőgazdasági vállalkozásoknak, az erdőtulajdonosoknak és gazdálkodóknak nyújt segítséget. A kormányrendelet érinti a vízhasználók vízkészletjárulék-fizetési kötelezettségét, és az erdőgazdálkodók erdőpótlási kötelezettsége is egy évvel meghosszabbodott- olvasható az Agrárminisztérium tájékoztatásában.

A kormány a koronavírus-járvány okozta gazdasági hatások ellensúlyozására rendeletet hozott, amely 2020. április 17. napján lépett hatályba. A rendelet számos érdemi könnyítést tartalmaz, tekintettel az ágazat jelentős kézimunka igényére, és a gazdálkodás folyamatosságának fenntartása érdekében.

Adminisztratív könnyítések az agrár-és vidékfejlesztési támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárásokban:

  • A veszélyhelyzet miatt a Magyar Államkincstár és az ügyfelek közötti személyes kapcsolat minimalizálása érdekében, a kifizető ügynökség által működtetett elektronikus felületen lehetővé válik az iratok elektronikus másolatban való benyújtása.
  • Szükséges az ügyfélnek nyilatkoznia, hogy a másolat az eredetivel mindenben megegyezik.
  • Az elektronikus benyújtás lehetőség a meghatalmazással kapcsolatos iratokra is vonatkozik.
  • A támogatások igénybevételének ügyében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara bármely munkavállalója eljárhat, és a kamarai meghatalmazott, az ügyfél személyes jelenléte nélkül is lefolytathatja az egységes kérelem benyújtását.

Eljárási könnyítés a sertés, koca állatjóléti támogatásokban: A Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének munkavállalója is elektronikusan benyújthatja a kifizetési kérelmeket a Kincstár felé.

Őstermelői igazolványok értékesítési betétlapja: A hatályos igazolványokhoz tartozó értékesítési betétlap igénylési határideje március 20-án járt le, a rendelet a határidőt a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belüli határidőig tolja ki. Amennyiben az őstermelő az új határidőn belül kérelmezi, számára ebben az esetben az adóév első napjától lesz hatályos.

Ügyintézés menete a veszélyhelyzet alatt

Az ügyintézés folyamatos a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál, de kérik az előzetes telefonos időpontfoglalást.

A kamara központi ügyfélszolgálata ingyenesen hívható a 06-80/900 365 telefonszámon.

A falugazdászok elérhetőségéről e-mailben az ugyfelszolgalat@nak.hu címen lehet érdeklődni.

Vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség alóli mentesülés:

A veszélyhelyzet időtartama alatt mezőgazdasági vízszolgáltatást igénybe vevő vízhasználók mentesülnek e járulék megfizetése alól.

Továbbá az minisztérium kezdeményezte a jelenlegi időjárási helyzet miatt a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését.

Lejáró erdőgazdálkodási megbízási szerződések:

A 2020. májusában lejáró erdőgazdálkodási megbízási szerződések újbóli megkötése szintén a veszélyhelyzet utáni időszakra halasztódik. A veszélyhelyzet idején mind a szerződések mind az erdőgazdálkodói jogviszony folyamatos marad. A rendelkezés nagy segítség a megbízásos gazdálkodási jogviszonyban álló magántulajdonú erdőterületek tulajdonosainak.

Erdőgazdálkodók pótlási kötelezettsége:

Egy évvel meghosszabbodik az április 15-én lejáró pótlási kötelezettség, amelyet az erdőtörvény ír elő a fakitermelések utáni mesterséges facsemete pótlással kapcsolatosan.

(Forrás: AM Sajtóiroda)