palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Módosultak a bértámogatás feltételei

A munkahelyvédelmi támogatás, a „Kurzarbeit” kiterjesztéséről döntött a kormány, így már két órás foglalkoztatás után is igényelhető a bértámogatás. Az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) bejelentette továbbá, hogy egyszerűsödik az igénylés folyamata, továbbá a vállalkozások munkahelymegtartó hitelt is igényelhetnek.

A kormány a közelmúltban jelentette be a koronavírus-járvány gazdasági mentőcsomag részleteit – amelynek  legfontosabb eleme a munka alapú gazdaság megteremtése-. A magyar „Kurzarbeit”-tal kapcsolatban az érintettek kifejezték észrevételeiket és kritikájukat. A kormány rendkívül gyorsan reagálva, átdolgozta a részletszabályok feltételeit, amelyek hamarosan olvashatóak lesznek a Magyar Közlönyben.

Az érdemi változtatás lényege, hogy egyszerűsödik az igénylés feltétele, és nem kell kifejteni a gazdasági nehézség okát sem, továbbá kibővül a kedvezményezettek köre.

A támogatásokért a https://nfsz.munka.hu oldalon található űrlapok kitöltésével lehet jelentkezni. A gazdasági nehézség okát sem kell kifejteni, továbbá egyszerűsíti az igényléseket, hogy a munkaszerződések módosítását, a csökkentett munkaidőről és az egyéni fejlesztésekről szóló megállapodást nem kell egyénenként megkötni minden egyes munkavállalóval. Ezek a kormányrendelet erejénél fogva automatikusan módosulnak.

A támogatás már napi 2 órás foglalkoztatás után is igénybe vehető. A kérelem benyújtásának napjára vonatkozó alapbért veszik figyelembe a támogatás megállapítása során. Emellett a kormány a korábbi 50 százalékos forgalomkiesés helyett 75 százalékos forgalomkiesést is elismer, így a kieső munkaidő felső határa 75 százalékra nő.

A támogatott munkavállalók esetében a folyósítás időtartama alatt nem alkalmazható a rendkívüli munkavégzés, és esetükben létszámtartási kötelezettség lesz érvényben (ez nem vonatkozik a teljes alkalmazotti létszámállományra).

Kire vonatkozik az új bértámogatás?

  • munkaidőkeretben foglalkoztatottakra
  • távmunkában, otthoni munkavégzésben foglalkoztatottakra
  • munkaerő-kölcsönző cégekre
  • olyan egyesületekre, és civilszervezetekre, amelyek nem részesülnek a költségvetésből

Az EU-s szabályok miatt azok sem részesülhetnek állami bértámogatásból, akik bérjellegű támogatásban részesülnek uniós forrásból.

Munkahelymegtartó hitel

A vállalkozások részére munkahelymegtartó hitel konstrukció kerül kialakításra:

  • 0,1 százalékos kamat
  • 9 havi bérre
  • 2 éves futamidő mellett

(Forrás: Kormány.hu)

Kapcsolódó írás:

Gazdaságvédelmi Akcióterv – Csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása pályázat