palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Növekedési Hitelprogram Hajrá – az új hiteltámogatás KKV-k számára

Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása

Már elérhető a Növekedési Hitelprogram Hajrá, amely a mikro-,kis- és közepesvállalkozások számára igényelhető, és az eddigiekhez képest szélesebb körben használható fel.

A Monetáris Tanács döntése értelmében 2020. április 20-tól igényelhető a NHP Hajrá, amelynek célja, hogy segítse a koronavírus gazdasági következményeit átvészelni, és hozzájáruljon a kkv-k erősödéséhez és növekedéséhez. Az NMB által meghatározott pontos feltételek megtalálhatóak az NMB honlapján közölt terméktájékoztatóban.

Maga Növekedési Hitelprogram nem újkeletű, az elmúlt 7 évben kiemelkedő szerepe volt a kkv-k hitelezésében és felfuttatásában. Közel 50 ezer mikro-,kis- és közepesvállalkozás számára nyújtott kiszámítható kamatozású, kedvező forrást.

Az  NHP Hajrá a gazdasági növekedés motorja lehet, ugyanakkor igazodik a koronavírus-járvány gazdasági hatása következtében a vállalatok megváltozott piaci igényeihez.

Az új konstrukció lényege

A legfontosabb paraméterek tekintetében, mint a kamat mértéke és a lebonyolítás módjában a korábbi NHP szakaszaival, és a megszűnő NHP fix konstrukcióval.

A beruházási hitelek (a lízing is) továbbra is elérhetőek lesznek, kibővített felhasználási körrel.

A maximális futamidő 20 év, amely az elhúzódó és lassabban megtérülő beruházások finanszírozását biztosítja.

Könnyítés a korábbi szakaszokhoz képest, hogy a szerződéskötést követő 3 éven belül hívhatóak le a hitelek.

Szabad felhasználású forgóeszköz hitel vehető fel, amely nemcsak a vállalatok likviditását, de a munkahelyek termelési kapacitásának megtartását is biztosítja.

A forrás felhasználásának lehetőségei:

  • vevőkövetelés;
  • készletfinanszírozás;
  • munkaerőköltség fedezésére
  • Uniós támogatások előfinanszírozására
  • korábbi, nem NHP keretében felvett hitel kiváltására

Az EU-s támogatások előfinanszírozására legfeljebb 3 éves futamidő mellett igényelhető, továbbá  a korábbi hitelek kiváltásának, adósságszolgálat mérséklése céljából, az NHP hajrában engedélyezett hitelcélokkal kell összhangban állni.

Az NHP Hajrá hitel összege

A hitel összegének minimuma 1 millió forint, a maximális összeg pedig 20 milliárd forint. Az összeg meghatározásának célja, hogy a mikrovállalkozások mellett a kkv-szektor nagyobb szereplőinek is segítséget nyújtson a stabilitás megőrzésében.

A pénzügyi intézményeknek a hitelbírálati döntést- hitelkérelem és az annak mellékleteként előírt, a hiteldöntéshez szükséges további dokumentumok, információk hiánytalan beérkezését- követő 10 munkanapon belül meg kell hozni.

Az MNB kitért arra, hogy az ügyfeleknek célszerű a hiteligényükkel több bankot is felkeresni, annak érdekében, hogy gyorsan, alacsonyabb kamat és kedvező feltételek mellett jussanak hitelhez.

A terméktájékoztató, amely az MNB által meghatározott, pontos feltételeket tartalmazza, elérhető a terméktájékoztató oldalon.

(Forrás:MNB.hu)

NHP Hajrá – Növekedési Hitelprogram Hajrá – Részletes terméktájékoztató