palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Egyszerűsödik a babaváró támogatás igénylése, ingyenes lesz a KRESZ-tanfolyam és vizsga, továbbá a nyelvvizsga letétele is

babaváró hitel

Egyszerűsödik a babaváró támogatás igénylése, a kismamák akár meghatalmazott útján is intézkedhetnek, de a kisgyermekes édesanyák számára ingyenes lesz a KRESZ-tanfolyam, és vizsga, továbbá a nyelvvizsga letétele is.

A felmérések szerint a babaváró hitel iránti érdeklődés a koronavírus-járvány alatt is igen magas. A Magyar Közlönyben már meg is jelenet a rendelet, amely lehetővé teszi a kismamáknak, hogy személyes ügyintézés nélkül, meghatalmazott útján intézzék a bankokban a támogatást. A napokban megjelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB)fogyasztóvédelmi tájékoztatója is, amely szerint megéri a babaváró hitel adósoknak élni a hitelmoratórium nyújtotta lehetőséggel- a jelenlegi helyzetben jelentős megtakarítás érhető el, amelyet később előtörlesztésre is fel lehet használni –  hívják fel az érintettek figyelmét.

Az EMMI tájékoztatása szerint a Babaváró hitel iránti érdeklődés továbbra is magas, ezért a biztonságos ügyintézés érdekében módosítottak a rendeleten, amely a hiteligénylést jelentősen megkönnyíti. A kismamáknak lehetőséget nyújt arra, hogy a korábbiaktól eltérően, meghatalmazott útján, akár a férj egyedül intézhesse el a bankban a támogatás igénylését.

Fontos, egyéb módosításokat is tartalmaz a rendelet, amely a CSOK és a Babaváró támogatás életkori határát érinti:

A támogatások életkori határát a veszélyhelyzetet követő 30 napig meghosszabbították, és ezekre is érvényes a törlesztési moratórium. Továbbá a legtöbb határidőt, mint a bejelentési, ügyintézési és igénylési határidőt kitolják a veszélyhelyzet utáni 30. napig. A jogosultságok nagy részénél pedig a 2020. március 10-ei állapotot veszik alapul.

Mivel a koronavírus-járvány alatt többen elveszíthetik az állásukat- ugyanakkor a babaváró esetében feltétel a 3 év folyamatos jogviszony, a tízmilliós csok esetében pedig a 2 év folyamatos jogviszony- a veszélyhelyzet időszakából annak, aki újból elhelyezkedik, maximum 6 hónapot beszámítanak a munkaviszonyba.

Azok a kisgyermeket nevelő anyák, akik a veszélyhelyzet ideje alatt betöltik KRESZ-tanfolyam, és vizsga 20 éves, a nyelvvizsga esetében pedig a 35 éves igénylési korhatárt, számukra a veszélyhelyzet megszűnését követően 6 hónap áll a rendelkezésükre, az ingyenesség lehetőségével élni.

A napokban jelent meg a (MNB) fogyasztóvédelmi tájékoztatója, amely a hitelmoratóriumban való részvétel előnyei mellett számos érvet fogalmazott meg a már meglévő babaváró támogatásban résztvevő adósok felé, és körlevélben szólította fel a pénzintézeteket az elektronikus ügyintézési módok alkalmazására. A járványhelyzetre tekintettel a babaváró kölcsönhöz szükséges, elektronikus TB igazolás elfogadása mellett további elektronikus ügyintézési lehetőségeket, például a babaváró  hitel online felvételi lehetőségét szorgalmazta.

Miért éri meg a babaváró kölcsön igénylőknek részt venni a törlesztési moratóriumban?

Az MNB szakértői szerint a babaváró hitel sajátosságai miatt, a fizetési haladék igénybevételével még kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek az adósok.

A babaváró kölcsön egy speciális konstrukció, amelyben az első 5 évben az adósoknak nem kell ügyleti kamatot fizetni. A törlesztő részlet a tőke mellett csak 0,5 százalékos kezességvállalási díjat tartalmaz, amelyet a kormány rendelkezése alapján a fizetési moratórium alatt nem kell fizetni.

A halasztás igénybevételével az adósnak lehetősége nyílik arra, hogy megtakarítsa a be nem fizetett törlesztő részletek összegét, amelyet későbbiekben díjmentes előtörlesztésre is fordíthat.

Amennyiben a gyermek nem születik meg, és a futamidő első öt évében, a felvett hitel összegének felét elérő előtörlesztés történik meg, akkor vissza kell fizetni az előtörlesztett összegre vonatkozó kamattámogatást.

Azok számára, akik a második, illetve a harmadik gyermeket tervezik, és még nem használták ki az első gyermek születéséhez kapcsolódó törlesztési szüneteltetést, számukra még inkább érdemes megfontolni a fizetési halasztás igénylését. Magasabb mértékű gyermekvállalási támogatás vehető igénybe, mivel a moratóriumban résztvevők tőketartozása nem csökken, viszont a gyermekvállalási támogatás mértékét a fennálló kölcsöntartozás százalékában számítják ki.

A törlesztési szüneteltetés, és a gyermekvállalási támogatás iránti kérelmek benyújtási határideje: a gyermek születését követő 60. nap.

Különbség a babaváró támogatással kapcsolatos halasztási lehetőség és a fizetési moratórium között

  • A fizetési moratórium határideje 2020. december 31.
  • A gyermek születése kapcsán igényelt szüneteltetés időtartama 3 év

(Forrás:Kormány.hu, Mnb.hu)