palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Módosultak a Babaváró hitel feltételei júliustól, a veszélyhelyzet idején bevezetett átmeneti szabályok egy része is megszűnik

babaváró hitel

Tovább egyszerűsödtek a családvédelmi támogatások igénylésének feltételei, és könnyebbé tették számos feltétel leigazolását, viszont júliustól a határidőkre jobban kell figyelni! Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, mivel a késlekedés akár több milliós veszteséggel is járhat.

Ikerterhesség esetén a szüneteltetési időszak akár 5 év is lehet, a várandósságot a kezelőorvos is igazolhatja. Ugyanakkor a veszélyhelyzet alatt bevezetett átmeneti szabályok részben hatályukat vesztették, így a július 17-e után születetteknél a szülőknek a gyermek születését megelőzően kell a babavárót megigényelni (az eredeti szabályozás szerint), nem lehet az igénylőknek adótartozása, és mindkét félnek személyesen kell megjelenni a pénzintézetnél a kérelem benyújtásakor.

2020. május 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányrendelet módosítás, amely a Babaváró hitel mellett a Csok és a jelzáloghitel-elengedés feltételeit teszi könnyebbé június 13-tól.

Babaváró hitellel kapcsolatos változások

A könnyítések mellett a jövőben, a határidőkre kell nagy figyelmet kell fordítani, mert akár több milliós kedvezménytől lehet elesni.

Hitel igénylése várandósan

A babaváró hitel már a 12 hetes magzati kortól igényelhető, a terhesség leigazolható a várandósgondozási könyvvel és orvosi igazolással is. Az orvosi igazolást a kezelő szülész-nőgyógyász szakorvos állítja ki. Az igénylő, ha igénybe venné a 3 évre szóló törlesztés szüneteltetést, már a kérelmen jelezheti.

Az igazolás legfeljebb az igénylés benyújtását megelőző 15. napi kiállítású lehet, a várandósgondozási könyvben pedig az utolsó bejegyzés dátumának-az igénylés benyújtását megelőző 15 napon belülinek kell lennie.

Amennyiben az igazoláson/gondozási könyvben korábbiak a dátumok, várhatóan hiánypótlással is teljesíthetők a hitelintézet felé, ez viszont időveszteséggel járhat.

Törlesztés szüneteltetés folyamatban lévő hitelnél a gyermek születése után

A folyósítást követően megszületett gyermeknél 3 év időtartamra igényelhető a törlesztés szüneteltetése. Ennek az igénylésére 60 nap áll rendelkezésre, amelyet a gyermek születésének napjától számítanak, és ezt követően nem kérhető.

Ikerterhesség esetén a szüneteltetési időszak kitolható további két évvel, amelyet 60 nappal a 3 éves szüneteltetés letelte előtt külön kell megigényelni.

 Tartozás elengedése

2020. július 1-jétől, a gyermek születésének napjától 60 nap áll rendelkezésre a tartozás elengedési kérelem benyújtására a területileg illetékes kormányhivatalnál. Akadályoztatás esetén később is benyújtható a kérelem, az akadály elhárultát követő 30 napon belül. Fontos feltétel: a kérelem legvégső határideje pedig a gyermek születését követő 120. nap.

Ez a határidő módosítás azonban, csak a 2020. július 1-je után megszületett gyermekre érvényes.

További fontos korábbi könnyítések

  • Folyamatban lévő névváltozás esetében elfogadják az okmányokon lévő esetleges névkülönbözőséget (például lánykori név, vagy már házassági név eltérése).
  • Nem kell nyilatkozni a feleknek a többedik házasságról, illetve jelenleg nevelnek- e gyereket.
  • Diplomás GYED időtartama elfogadható a három éves TB-jogviszony igazolására, viszont a kérelem benyújtását megelőző 180 napban az igénylőnek munkaviszonyban kell állnia.
  • Külföldről haza térők TB-jogviszonya: Elegendő 90 nap hazai jogviszony igazolás, további pedig igazolható a külföldi jogviszonyból, az igénylés a hazatérést követő 3 hónap után adható be.
  • Kibővültek hatósági bizonyítvánnyal az adóazonosító jel igazolás lehetőségei a bankok részére.
  • A banki ügyintézési határidő 10 banki munkanapra nőtt, ügyfél hiánypótlási határideje is 10 banki munkanapra emelkedett.
  • A kamatmentesség nem szűnik meg az igénylő pár egyikének halála után sem, az özvegye is igénybe veheti a kamatmentességet.
  • Pontosításra kerültek az elvált házaspárokat érintő újraházasodási és gyermekvállalási feltételek, amelyek a kamatmentesség és tartozás elengedés feltételeit szabályozzák.
  • TB-jogviszony kiadásának illetékesei: magyar jogviszony esetében a területileg illetékes kormányhivatal, külföldi jogviszonyt az adott ország illetékes hatósága, a nappali jogviszonyról szóló felsőoktatási igazolást a felsőoktatási intézmény, a diplomás GYED-et az ellátást megállapító szerv igazolja le.